Przepisy kulinarne

Serowe cuda Marcina Spennera

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Wrażliwy przystojniak, który uwodzi głosem. Kiedy odkłada mikrofon przygotowuje najlepszą na świecie pizzę. Jednym słowem – ideał. Uwaga- zajęty! W kuchni Dzień Dobry TVN gościem był Marcin Spenner ze swoją narzeczoną, Małgosią. Kim jest dziewczyna, którą pokochał Marcin?

Kruche ciasto z orzechami, serem bursztyn i owocami granatu

Składniki:

200g orzechów włoskich

300g mąki

250 g masła

100g cukru brązowego

300g sera bursztyn

Owoce granatu

Miód akacjowy

Przygotowanie:

Z podanych składników zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 1 godzinę aby odpoczęło. Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w kwadraty lub wypiekamy babeczki. Wypiekamy w temp. 170 stopni na złoty kolor. Jeszcze gorące ciasto posypujemy serem bursztyn, polewamy miodem i posypujemy owocami granatu.

Śledź na biało i parmezanowe ziemniaki

Składniki:

4 śledzie

4 ziemniaki gotowane

2 jajka gotowane

200g sera bursztyn

Chleb żytni

2 jajka

100 ml śmietany gęstej 18%

50g kawioru z łososia

olej rzepakowy

szczypta mąki,

Szczypiorek, koperek

Sok z cytryny

Przygotowanie:

Ziemniaki kroimy w grubsze plastry, obtaczamy w mące, roztrzepanym białku i na koniec w startym serze bursztyn. Smażymy na złoty kolor. Śledzie, jajka, kroimy w drobną kostkę, dodajemy jedną łyżkę śmietany, sok z cytryny, odrobinę oleju oraz szczypiorek. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem. Taki niby tatar kładziemy na podsmażone ziemniaki. Dekorujemy śmietaną i kawiorem z łososia.

Carpaccio na raz z rukolą i bursztynem

Składniki:

400g polędwicy wołowej lub ligawy

Oliwa

Bazylia świeża,

150g sera bursztyn

100g rukoli

2 persymony

Przygotowanie:

Mięso smarujemy oliwą wymieszaną ze startym serem bursztyn, posiekaną bazylią i czarnym pieprzem. Wstawiamy do zamrażarki. Zmrożone kroimy na cienkie plastry, na każdy układamy po kilka listków rukoli, wiórki bursztynu, paski persymony. Zwijamy roladki, spinamy wykałaczką.

Bakłażan z kasztanami i bursztynem

Składniki:

2 bakłażany

200g sera bursztyn

250g kasztanów jadalnych

2 bagietki

Świeża bazylia

Ocet balsamiczny

Oliwa

Sól, pieprz

Przygotowanie:

Bagietkę kroimy na cienkie kromki, skrapiamy oliwą i zapiekamy. Bakłażana kroimy w drobną kostkę, przesmażamy na oliwie na złoty kolor. Dodajemy kasztany gotowane. Na koniec świeża bazylia i przyprawy. Grzanki z bagietki posypujemy bursztynem, wykładamy farsz z bakłażana i kasztanów i raz jeszcze posypujemy bursztynem. Wstawiamy ponownie do piekarnika. Podajemy skropione octem balsamicznym.

Chipsy z bursztynu do chrupania

Składniki:

200g sera bursztyn

Oregano suszone

Przygotowanie:

Na papierze pergaminowym wysypujemy starty drobno ser bursztyn, posypujemy oregano. Wstawiamy do piekarnika na temp. 200 stopni. Wypiekamy do momentu aż ser się rozpuści i zestali. Po schłodzeniu gotowe do chrupania.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry

Pozostałe wiadomości