Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo-czosnkowym - przepis
Składniki:
- 8 ziemniaków do zapiekania
- 12 plastrów szynki parmeńskiej
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki rozmarynu
- 4 gałązki tymianku
- 40ml śmietanki 36%
- 50g sera żółtego Gouda
- 20g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 2 szczypty gałki muszkatołowej
Dodatek:
- 100 g boczku
- 500 ml maślanki
- Pęczek szczypiorku
Sposób przygotowania:
- Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Wkładamy ponownie do zimnej wody na kilka minut.
- Śmietankę wlewamy do małego rondelka, dodajemy czosnek oraz zioła i redukujemy o 1/4.
- Ser żółty ścieramy oraz parmezan ścieramy na tarce i odkładamy do miseczki.
- Ziemniaki osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
- Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy 1 warstwę ziemniaków, na wierzchy 3 plasterki szyki parmeńskiej przekrojone na mniejsze części, posypujemy niewielką ilością sera i polewamy odrobiną śmietanki.
- Układamy kolejną warstwę, aż do zużycia wszystkich ziemniaków.
- Podajemy jako osobne danie z maślanką oraz skwarkami z boczku.
- Na wierzch kładziemy resztę masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ST. C na 25 – 30 minut.
- Podajemy z maślanką i podsmażonym boczkiem.
Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną - przepis
Składniki:
- 1 opakowanie ciasta francuskiego
- 500g mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/3 łyżeczki cynamonu
- 1/3 łyżeczki kuminu
- 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
- 60 g startego sera Gouda
- 4 cebule
- ½ łyżeczki soli
- ½ łyżeczki czarnego pieprzu
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 jajko do posmarowania
- 2 łyżki czarnuszki do posypania
Sposób przygotowania:
- Mięso mielone doprawiamy wszystkimi przyprawami, następnie dodajemy starty ser żółty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania cebulki.
- Cebule siekamy w piórka, na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy cebulkę. Następnie dodajemy sól, pieprz oraz cukier i karmelizujemy cebulę do miękkości.
- Dodajemy gorącą cebulę do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy.
- Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kroimy na 2 części wzdłuż.
- Na środek ciasta układamy farsz, posypujemy odrobiną sera (dodatkowo) i zawijamy ciasto w rulon, dokładnie sklejając jego brzegi.
- Następnie kroimy na 8 mniejszych kawałków układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy czarnuszką i zapiekamy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st. C
Ryż z wołowiną w sosie pomidorowo-serowym - przepis
Składniki:
- 400g mięsa mielonego wołowego
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka suszonej cebuli
- 1 łyżeczka czosnku granulowanego
- ½ łyżeczka chili
- ½ łyżeczka tymianku
- 1 łyżeczka soli
- 200 ml mleka
- 100 ml bulionu wołowego
- 300 ml passaty pomidorowej
- 1 szklanka ryżu
- 1 szklanka groszku mrożonego
- 2 szklanki sera gouda
- 1 pęczek posiekanego czosnku
Sposób przygotowania:
- Cebulę i czosnek drobno siekamy, do garnka wlewamy odrobinę oleju i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Lekko szklimy i dodajemy mięso wołowe.
- Kiedy mięso delikatnie się obsmaży, dodajemy przyprawy, a następnie dodajemy ryż i całość szklimy przez kolejną minutę.
- Dolewamy mleko, bulion oraz passatę, przykrywamy i gotujemy, aż ryż całkowicie zmięknie i wchłonie większość płynów.
- Na koniec dodajemy świeżo starty ser, dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną kolendrą.
Serowe fondue w dyni - przepis
Składniki:
- 1 dynia średniej wielkości (ok. 30cm średnicy)
- 200 g tartego sera Gouda
- 200 g tartego sera Tylżyckiego
- 200 g startego Rolada Ustrzycka (ser wędzony)
- 5 łyżek skrobi kukurydzianej
- 3 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka świeżego tymianku
- 200 ml białego wina
- 200 ml śmietany 30 % (płynnej)
Do serwowania:
- plasterki salami
- bagietka
- suszone wędliny
Sposób przygotowania:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Górę dyni odcinamy i wydrążamy zawartość. Dynię pieczemy na papierze do pieczenia około 30 minut, aż dynia zmięknie (bez wyciętej góry).
- W misce mieszamy sery i skrobię kukurydzianą. Dodajemy posiekany czosnek, szalotkę i tymianek. Wlewamy białe wino i śmietanę.
- Zmieszane składniki wlewamy do środka dyni.
- Całość wkładamy do piekarnika (bez kapelusza) na około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zajdzie potrzeba mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-30 minut.
- Podajemy z pieczywem, wędlinami i piklami.
Wszystkie produkty znajdziesz na: www.mleczarnia.lowicz.pl
Zobacz także:
- Domowy ser z grzybami. Sprawdź przepis na jesienny specjał krok po kroku
- Wytrwane i słodkie dania z wykorzystaniem sera pleśniowego – przepisy Andrzeja Polana
- Jak zrobić sos serowy do nachos?
Autor: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
podziel się: