Przepisy kulinarne

Serowa kuchnia Grzegorza Zawieruchy. Przepisy na ziemniaki z szynką parmeńską w sosie, paszteciki, ryż z wołowiną i founde w dyni

Przepisy kulinarne

Autor:
Grzegorz
Zawierucha
Serowa zawierucha

Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN głównym bohaterem był ser żółty. Jak zrobić zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo-czosnkowym, paszteciki serowo-cebulowe z wieprzowiną, ryż z wołowiną w sosie pomidorowo-serowym, serowe fondue w dyni? Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy.

Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo-czosnkowym - przepis

Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską
Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo - czosnkowym Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 8 ziemniaków do zapiekania
  • 12 plastrów szynki parmeńskiej
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 gałązki rozmarynu
  • 4 gałązki tymianku
  • 40ml śmietanki 36%
  • 50g sera żółtego Gouda
  • 20g masła
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 szczypty gałki muszkatołowej

Dodatek:

  • 100 g boczku
  • 500 ml maślanki
  • Pęczek szczypiorku

Sposób przygotowania:

  1. 1Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Wkładamy ponownie do zimnej wody na kilka minut.
  2. 2Śmietankę wlewamy do małego rondelka, dodajemy czosnek oraz zioła i redukujemy o 1/4.
  3. 3Ser żółty ścieramy oraz parmezan ścieramy na tarce i odkładamy do miseczki.
  4. 4Ziemniaki osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
  5. 5Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy 1 warstwę ziemniaków, na wierzchy 3 plasterki szyki parmeńskiej przekrojone na mniejsze części, posypujemy niewielką ilością sera i polewamy odrobiną śmietanki.
  6. 6Układamy kolejną warstwę, aż do zużycia wszystkich ziemniaków.
  7. 7Podajemy jako osobne danie z maślanką oraz skwarkami z boczku.
  8. 8Na wierzch kładziemy resztę masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ST. C na 25 – 30 minut.
  9. 9Podajemy z maślanką i podsmażonym boczkiem.

Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną - przepis

Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną
Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 500g mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1/3 łyżeczki cynamonu
  • 1/3 łyżeczki kuminu
  • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 60 g startego sera Gouda
  • 4 cebule
  • ½ łyżeczki soli
  • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 jajko do posmarowania
  • 2 łyżki czarnuszki do posypania

Sposób przygotowania:

  1. 1Mięso mielone doprawiamy wszystkimi przyprawami, następnie dodajemy starty ser żółty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania cebulki.
  2. 2Cebule siekamy w piórka, na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy cebulkę. Następnie dodajemy sól, pieprz oraz cukier i karmelizujemy cebulę do miękkości.
  3. 3Dodajemy gorącą cebulę do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy.
  4. 4Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kroimy na 2 części wzdłuż.
  5. 5Na środek ciasta układamy farsz, posypujemy odrobiną sera (dodatkowo) i zawijamy ciasto w rulon, dokładnie sklejając jego brzegi.
  6. 6 Następnie kroimy na 8 mniejszych kawałków układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy czarnuszką i zapiekamy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st. C

Ryż z wołowiną w sosie pomidorowo-serowym - przepis

Składniki:

  • 400g mięsa mielonego wołowego
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • ½ łyżeczka chili
  • ½ łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka soli
  • 200 ml mleka
  • 100 ml bulionu wołowego
  • 300 ml passaty pomidorowej
  • 1 szklanka ryżu
  • 1 szklanka groszku mrożonego
  • 2 szklanki sera gouda
  • 1 pęczek posiekanego czosnku

Sposób przygotowania:

  1. 1Cebulę i czosnek drobno siekamy, do garnka wlewamy odrobinę oleju i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Lekko szklimy i dodajemy mięso wołowe.
  2. 2Kiedy mięso delikatnie się obsmaży, dodajemy przyprawy, a następnie dodajemy ryż i całość szklimy przez kolejną minutę.
  3. 3Dolewamy mleko, bulion oraz passatę, przykrywamy i gotujemy, aż ryż całkowicie zmięknie i wchłonie większość płynów.
  4. 4Na koniec dodajemy świeżo starty ser, dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną kolendrą.

Serowe fondue w dyni - przepis

Składniki:

  • 1 dynia średniej wielkości (ok. 30cm średnicy)
  • 200 g tartego sera Gouda
  • 200 g tartego sera Tylżyckiego
  • 200 g startego Rolada Ustrzycka (ser wędzony)
  • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
  • 3 szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka świeżego tymianku
  • 200 ml białego wina
  • 200 ml śmietany 30 % (płynnej)

Do serwowania:

  • plasterki salami
  • bagietka
  • suszone wędliny

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Górę dyni odcinamy i wydrążamy zawartość. Dynię pieczemy na papierze do pieczenia około 30 minut, aż dynia zmięknie (bez wyciętej góry).
  2. 2W misce mieszamy sery i skrobię kukurydzianą. Dodajemy posiekany czosnek, szalotkę i tymianek. Wlewamy białe wino i śmietanę.
  3. 3Zmieszane składniki wlewamy do środka dyni.
  4. 4Całość wkładamy do piekarnika (bez kapelusza) na około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zajdzie potrzeba mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-30 minut.
  5. 5Podajemy z pieczywem, wędlinami i piklami.

Wszystkie produkty znajdziesz na: www.mleczarnia.lowicz.pl

Zobacz także:

Autor:Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości