Materiał promocyjny

Serowa kuchnia Grzegorza Zawieruchy. Przepisy na ziemniaki z szynką parmeńską w sosie, paszteciki, ryż z wołowiną i founde w dyni

Serowa zawierucha
Źródło: Dzień Dobry TVN
Tym razem w kuchni Dzień Dobry TVN głównym bohaterem był ser żółty. Jak zrobić zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo-czosnkowym, paszteciki serowo-cebulowe z wieprzowiną, ryż z wołowiną w sosie pomidorowo-serowym, serowe fondue w dyni? Sprawdź przepisy Grzegorza Zawieruchy.

Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo-czosnkowym - przepis

Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską
Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską w sosie serowo - czosnkowym
Zapiekane ziemniaki z szynką parmeńską
Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

Składniki:

  • 8 ziemniaków do zapiekania
    • 12 plastrów szynki parmeńskiej
      • 2 ząbki czosnku
        • 2 gałązki rozmarynu
          • 4 gałązki tymianku
            • 40ml śmietanki 36%
              • 50g sera żółtego Gouda
                • 20g masła
                  • 1 łyżeczka soli
                    • 1 łyżeczka pieprzu
                      • 2 szczypty gałki muszkatołowej

                        Dodatek:

                        • 100 g boczku
                          • 500 ml maślanki
                            • Pęczek szczypiorku

                              Sposób przygotowania:

                              1. Ziemniaki obieramy, płuczemy w zimnej wodzie i kroimy na mandolinie w cienkie plasterki. Wkładamy ponownie do zimnej wody na kilka minut.
                                1. Śmietankę wlewamy do małego rondelka, dodajemy czosnek oraz zioła i redukujemy o 1/4.
                                  1. Ser żółty ścieramy oraz parmezan ścieramy na tarce i odkładamy do miseczki.
                                    1. Ziemniaki osuszamy, doprawiamy solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową.
                                      1. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem, układamy 1 warstwę ziemniaków, na wierzchy 3 plasterki szyki parmeńskiej przekrojone na mniejsze części, posypujemy niewielką ilością sera i polewamy odrobiną śmietanki.
                                        1. Układamy kolejną warstwę, aż do zużycia wszystkich ziemniaków.
                                          1. Podajemy jako osobne danie z maślanką oraz skwarkami z boczku.
                                            1. Na wierzch kładziemy resztę masła i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 ST. C na 25 – 30 minut.
                                              1. Podajemy z maślanką i podsmażonym boczkiem.

                                                Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną - przepis

                                                Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną
                                                Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną
                                                Paszteciki serowo cebulowe z wieprzowiną
                                                Źródło: Wojciech Olkuśnik/East News

                                                Składniki:

                                                • 1 opakowanie ciasta francuskiego
                                                  • 500g mielonego mięsa wieprzowego dobrej jakości
                                                    • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
                                                      • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
                                                        • 1/3 łyżeczki cynamonu
                                                          • 1/3 łyżeczki kuminu
                                                            • 1/3 łyżeczki pieprzu cayenne
                                                              • 60 g startego sera Gouda
                                                                • 4 cebule
                                                                  • ½ łyżeczki soli
                                                                    • ½ łyżeczki czarnego pieprzu
                                                                      • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
                                                                        • 1 jajko do posmarowania
                                                                          • 2 łyżki czarnuszki do posypania

                                                                            Sposób przygotowania:

                                                                            1. Mięso mielone doprawiamy wszystkimi przyprawami, następnie dodajemy starty ser żółty i dokładnie mieszamy. Odstawiamy na czas przygotowania cebulki.
                                                                              1. Cebule siekamy w piórka, na patelnię wlewamy odrobinę oleju rzepakowego i dodajemy cebulkę. Następnie dodajemy sól, pieprz oraz cukier i karmelizujemy cebulę do miękkości.
                                                                                1. Dodajemy gorącą cebulę do mięsa mielonego i dokładnie mieszamy.
                                                                                  1. Ciasto francuskie wyciągamy z lodówki i kroimy na 2 części wzdłuż.
                                                                                    1. Na środek ciasta układamy farsz, posypujemy odrobiną sera (dodatkowo) i zawijamy ciasto w rulon, dokładnie sklejając jego brzegi.
                                                                                      1. Następnie kroimy na 8 mniejszych kawałków układamy na blasze do pieczenia, smarujemy roztrzepanym jajkiem oraz posypujemy czarnuszką i zapiekamy w piekarniku 25 minut w temp. 180 st. C

                                                                                        Ryż z wołowiną w sosie pomidorowo-serowym - przepis

                                                                                        Składniki:

                                                                                        • 400g mięsa mielonego wołowego
                                                                                          • 1 cebula
                                                                                            • 1 ząbek czosnku
                                                                                              • 1 łyżeczka suszonej cebuli
                                                                                                • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
                                                                                                  • ½ łyżeczka chili
                                                                                                    • ½ łyżeczka tymianku
                                                                                                      • 1 łyżeczka soli
                                                                                                        • 200 ml mleka
                                                                                                          • 100 ml bulionu wołowego
                                                                                                            • 300 ml passaty pomidorowej
                                                                                                              • 1 szklanka ryżu
                                                                                                                • 1 szklanka groszku mrożonego
                                                                                                                  • 2 szklanki sera gouda
                                                                                                                    • 1 pęczek posiekanego czosnku

                                                                                                                      Sposób przygotowania:

                                                                                                                      1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, do garnka wlewamy odrobinę oleju i dodajemy posiekaną cebulę oraz czosnek. Lekko szklimy i dodajemy mięso wołowe.
                                                                                                                        1. Kiedy mięso delikatnie się obsmaży, dodajemy przyprawy, a następnie dodajemy ryż i całość szklimy przez kolejną minutę.
                                                                                                                          1. Dolewamy mleko, bulion oraz passatę, przykrywamy i gotujemy, aż ryż całkowicie zmięknie i wchłonie większość płynów.
                                                                                                                            1. Na koniec dodajemy świeżo starty ser, dokładnie mieszamy i posypujemy posiekaną kolendrą.

                                                                                                                              Serowe fondue w dyni - przepis

                                                                                                                              Składniki:

                                                                                                                              • 1 dynia średniej wielkości (ok. 30cm średnicy)
                                                                                                                                • 200 g tartego sera Gouda
                                                                                                                                  • 200 g tartego sera Tylżyckiego
                                                                                                                                    • 200 g startego Rolada Ustrzycka (ser wędzony)
                                                                                                                                      • 5 łyżek skrobi kukurydzianej
                                                                                                                                        • 3 szalotki
                                                                                                                                          • 2 ząbki czosnku
                                                                                                                                            • 1 łyżeczka świeżego tymianku
                                                                                                                                              • 200 ml białego wina
                                                                                                                                                • 200 ml śmietany 30 % (płynnej)

                                                                                                                                                  Do serwowania:

                                                                                                                                                  • plasterki salami
                                                                                                                                                    • bagietka
                                                                                                                                                      • suszone wędliny

                                                                                                                                                        Sposób przygotowania:

                                                                                                                                                        1. Rozgrzewamy piekarnik do 160°C. Górę dyni odcinamy i wydrążamy zawartość. Dynię pieczemy na papierze do pieczenia około 30 minut, aż dynia zmięknie (bez wyciętej góry).
                                                                                                                                                          1. W misce mieszamy sery i skrobię kukurydzianą. Dodajemy posiekany czosnek, szalotkę i tymianek. Wlewamy białe wino i śmietanę.
                                                                                                                                                            1. Zmieszane składniki wlewamy do środka dyni.
                                                                                                                                                              1. Całość wkładamy do piekarnika (bez kapelusza) na około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Jeżeli zajdzie potrzeba mieszamy i ponownie wstawiamy do piekarnika na 15-30 minut.
                                                                                                                                                                1. Podajemy z pieczywem, wędlinami i piklami.

                                                                                                                                                                  Wszystkie produkty znajdziesz na: www.mleczarnia.lowicz.pl

                                                                                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                                                                                  Autor: Grzegorz Zawierucha

                                                                                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Kinga Dyczewska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                                                                                  podziel się:

                                                                                                                                                                  Pozostałe wiadomości