Przepisy kulinarne

Schudnij z Montignakiem!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
Montignac z programu DDTVN

Dzisiaj nie tylko omówimy sposób odżywiania się według Miechela Montignaca, ale również przedstawimy opracowane przez niego przepisy. Zaprezentujemy jabłkową tartę, burgery z frytkami z jabłek, kurczaka curry, quinoe tabouleh oraz ciasto czekoladowe. Rozkoszujmy się zatem smacznymi potrawami przygotowanymi według przepisów autora światowych bestsellerów Michela Montignaca bez obawy, że przebędzie nam kilogramów!

TARTA JABŁKOWA MONTIGNACA

Dla 6 osób

Czas przygotowania: 20 minut

Czas pieczenia: 50 minut

Składniki:

5 do 6 dużych jabłek

400 g mąki migdałowej

4 duże jaja

6 łyżek stołowych fruktozy

200 g musu jabłkowego

cynamon do posypania

Przygotowanie:

1. Rozgrzej piekarnik do temp. 220° C.

2. Obierz jabłka. Podziel na cztery części i usuń gniazda nasienne.

3. Weź dużą miskę. Wsyp mąkę migdałową. Dodaj 4 jaja i cztery łyżki fruktozy. Zmiksuj składniki do uzyskania lepkiej masy.

4. Rozprowadź masę w niskiej formie do tarty.

5. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut, aż ciasto będzie suche, ale nie przypieczone.

6. Wyjmij ciasto z piekarnika.

7. Zwiększ temperaturę piekarnika do 250° C.

8. Rozprowadź mus na całej powierzchni upieczonego ciasta.

9. Pokrój jabłka na cienkie paseczki i poukładaj na warstwie kompotu w taki sposób, by zachodziły na siebie.

10. Posyp cynamonem.

11. Posyp pozostałą fruktozą.

12. Wstaw do piekarnika na 20-25 minut.

13. Zanim ciasto skończy się piec, ustaw na kilka minut opcje grill, by skarmelizować warstwę jabłek.

BURGER Z FRYTKAMI Z JABŁEK

Dla 4 osób - dzieci

Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Składniki:

4 burgery wołowe

8 jabłek

tłuszcz z kaczki lub gęsi

sól

pieprz

Przygotowanie:

1. Obierz jabłka. Podziel na cztery części i usuń gniazda nasienne. Przekrój każdą z części jeszcze raz na pół.

2. Na dużej patelni, na dużym ogniu rozpuść 2 łyżki tłuszczu gęsiego.

3. Następnie dodaj wszystkie jabłka.

4. Smaż przekręcając je regularnie od 5 do 10 minut, aż osiągną złoto-brązowy kolor. Uważaj by nie przypalić. Dopraw solą i pieprzem. Trzymaj w ciepłym miejscu.

5. Weź inne naczynie i usmaż burgery tak jak lubisz na tłuszczu gęsim. Dopraw solą i pieprzem.

6. Podaj mięso i jabłka w osobnych naczyniach.

CIASTO CZEKOLADOWE

Dla 6 – 8 osób

Czas przygotowania: 30 minut (plus chłodzenie przez noc)

Czas pieczenia: 8 minut

Składniki:

310 g gorzkiej czekolady (70% kakao), połamanej na kawałki, plus dodatkowo 185 g do polewy

10 duże jaja (białka oddzielone od żółtek)

Przygotowanie:

1. Wyłóż spód okrągłej formy na ciasto (o średnicy 20 cm) pergaminem; powinien wystawać kilka centymetrów poza foremkę. Rozgrzej piekarnik do 250°.

2. Umieść dużą, czystą miskę nad garnkiem z wrzącą wodą. Upewnij się, że miska nie dotyka wody. Do miski włóż 310 g czekolady by się roztopiła (około 15-20 minut), mieszaj często.

3. Ręcznym mikserem, w osobnej misce ubij białka na sztywną pianę.

4. Zdejmij miskę z czekoladą z kąpieli wodnej. Do czekolady dodaj ubite żółtka i delikatnie wymieszaj. Dodaj kilka łyżek ubitych białek i wymieszaj, by się połączyły. Szybko i delikatnie przełóż resztę białek, do momentu, aż masa nabierze konsystencji lekkiego musu. Uważaj, by nie mieszać zbyt długo.

5. Wyłóż czekoladową masę do foremki i piecz dokładnie 8 minut. Dalej wyjmij ciasto z piekarnika i studź 30 minut, a następnie wstaw do lodówki na 12 godzin, by się chłodziło przez noc.

6. By ukończyć ciasto, wyjmij je z lodówki i wyłóż na duży talerz lub na inną płaską powierzchnię wyłożoną kawałkiem folii spożywczej. Rozpuść dodatkową czekoladę, w taki sam sposób jak podano w punkcie 2. Polej ciasto cienką warstwą. Wstaw do lodówki na 5 minut, żeby schłodzić. Do krojenia ciasta użyj ostrego noża zanurzonego wcześniej w gorącej wodzie.

KURCZAK W CURRY

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 15 minut

Czas smażenia: 15 minut

Składniki:

3 cebule

2 łyżki oliwy z oliwek

400 g posiekanych pieczarek

4 piersi z kurczaka

tłuszcz gęsi (lub oliwa z oliwek)

1 łyżka curry

25 cl płynnej nisko procentowej śmietany

sól

pieprz

Przygotowanie:

1. Pokrój cebule i podsmaż na niewielkim ogniu w naczyniu żaroodpornym dopóki nie będą miękkie. Zgaś ogień i odstaw na bok.

2. Opłucz i odcedź pieczarki.

3. Piersi kurczaka pokrój w kostkę 2 na 3 cm. Rozpuść tłuszcz na patelni i smaż kurczaka z obydwu stron na bardzo małym ogniu przez kilka minut. Dopraw solą i pieprzem. Posyp połową curry, zamieszaj i przełóż do naczynia żaroodpornego. Dodaj cebule, pieczarki, śmietanę i resztę curry. Zamieszaj dokładnie i smaż 3 minuty pod przykryciem, a następnie kolejne 3 do 4 minut bez przykrycia by zmniejszyć objętość sosu.

4. Podczas Fazy I stosowania Metody Montignac danie należy podawać z quinoa. W Fazie II, może być serwowane z ryżem basmati lub ryżem pełnoziarnistym.

QUINOA TABOULEH

Dla 4 osób

Czas przygotowania: 20 minut + 25 minut (czas na napęcznienie quinoa)

Czas gotowania: 4 minuty

Składniki:

100 g quinoa (komosa ryżowa)

3 garść liści pietruszki

1 garść liści mięty

3 pęczki szczypiorku

Sok z 3 limonek

4 łyżki oliwy z oliwek

pomidory

cebula

sól

pieprz

Przygotowanie:

1. Umieść quinoa w durszlaku o małych oczkach. Opłucz pod wodą. Do garnka wlej wodę, która będzie stanowiła dwukrotność objętości quinoa. Dopraw solą. Zagotuj. Gotuj bez przykrycia przez 4 minuty. Wyłącz gaz i pozwól, by przez 10 minut quinoa napęczniało. Odsącz w durszlaku.

2. Opłucz pietruszkę i miętę. Potrząśnij, wysusz i starannie posiekaj. Sparz pomidory wrzącą wodą na 40 sekund, a następnie opłucz w zimnej wodzie. Obierz ze skórki. Przekrój na 4 części i usuń pestki, a następnie posiekaj miąższ.

3. Pokrój cienko szczypiorek.

4. Do miski wlej sok z limonek. Posyp solą. Zmieszaj dokładnie z oliwą z oliwek. Dodaj odsączoną quinoa i zamieszaj. Odstaw na 15 minut.

5. Dodaj pietruszkę, miętę, pomidory i cebule. Dopraw pieprzem i wymieszaj dokładnie.

6. Tabouleh można podawać od razu lub przechowywać na później w lodówce.

Autor: Katarzyna Chrzanowska-Kozioł

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości