Tradycyjny kotlet w nowym wydaniu, czyli schab po królewsku z pieczarkami

schab po królewsku z pieczarkami
Arkadiusz Fajer/Getty Images
Źródło: iStockphoto
Schab po królewsku z pieczarkami jest adresowany do tych wszystkich, dla których tradycyjny kotlet to za mało. Jest on smażony, a następnie zapiekany w piekarniku.

Schab po królewsku nie zawsze musi smakować tak samo. Przed smażeniem można go zamarynować. Poza pieczarkami, można go przygotować z innymi dodatkami, np. pomidorami lub papryką.

Schab po królewsku – danie inne niż zawsze

Kotlet schabowy to przysmak, który większość z nas dobrze zna. Pojawia się w menu wielu polskich rodzin. Nie powinno to dziwić, jest bowiem daniem prostym, mocno zakorzenionym w naszej tradycji. Z drugiej strony, smak schabowego przygotowywanego zawsze według jednego przepisu może się znudzić. Dlatego warto czasami spróbować czegoś nowego.

Sposobem na urozmaicenie typowego polskiego kotleta jest przygotowanie schabowego po królewsku z pieczarkami. Poza grzybami można użyć również innych dodatków, takich jak warzywa (np. cebulę, paprykę) oraz ser. Niektórzy przed smażeniem marynują kotlet, np. w musztardzie wymieszanej z miodem. W takiej postaci schab jest w stanie zaspokoić kubki smakowe największych smakoszy i miłośników polskiej kuchni.

Schab po królewsku to propozycja na obiad. Sprawdzi się też na imprezie, ponieważ można go przygotować dzień wcześniej i dopiero przed podaniem zapiec w piekarniku. Podaje się go samodzielnie, bez żadnych dodatków lub w towarzystwie ziemniaków i kapusty kiszonej.

Jakie mięso na schab po królewsku?

Schab po królewsku będzie smakował wyśmienicie, jeśli przygotujemy go z najlepszej jakości mięsa – nieskazitelnego i jednolicie różowego. Warto wybierać mięso z młodych świń, pozbawione błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie smażenia tego rodzaju pozostałości nie będą miały szansy zmięknąć.

Jeśli chodzi o kupno schabu z kością lub bez, zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że schab z kością smakuje najlepiej. Sugerują, że kość ma pozytywny wpływ na soczystość mięsa. Inni twierdzą, że wybór schabu z takim dodatkiem nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze, kość odstaje, podnosi mięso z jednej strony i sprawia, że w niektórych miejscach jest bardziej wysmażone. Problem znika dopiero wtedy, gdy mięso smażone jest w głębokim tłuszczu. Po drugie, kość przewodzi ciepło, co powoduje, że mięso z nią sąsiadujące jest bardziej wysmażone od reszty kotleta.

Jakie grzyby do schabu po królewsku?

Aby schab po królewsku mógł się udać, należy wybrać świeże pieczarki, które rozpoznaje się po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Lepiej nie kupować grzybów z wyraźnymi plamami, te bowiem mogą być nieświeże i sprawić, że przygotowywane danie będzie miało nieodpowiedni smak i aromat. Złą decyzją będzie również wybór pieczarek potłuczonych lub z miękkim kapeluszem.

Warto zaznaczyć, że w polskich sklepach dostępne są zarówno brązowe, jak i białe pieczarki. To najbardziej znane gatunki, które różnią się smakiem. Jest on wyraźniejszy w ciemniejszych grzybach. Poza tym brązowe pieczarki są mniej wrażliwe na stłuczenia.

Schab po królewsku z pieczarkami – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania schabu po królewsku dla 2 osób:

  • 2 plastry schabu
    • 130 g pieczarek
      • 80 g startego sera żółtego
        • pół cebuli
          • 1 jajko
            • 1-2 pomidory
              • bułka tarta do panierki
                • sól i pieprz do smaku
                  • olej do smażenia.

                    Przygotowanie schabu po królewsku:

                    1. Kotlety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
                      1. Schab obtoczyć w jajku i bułce tartej.
                        1. Na patelnię wlać olej, gdy tłuszcz się rozgrzeje, usmażyć na nim mięso, równomiernie z obu stron.
                          1. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
                            1. Cebulę pokroić w piórka.
                              1. Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki.
                                1. Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
                                  1. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
                                    1. Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
                                      1. Schabowe przykryć grzybami, cebulą, pomidorami i serem.
                                        1. Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180℃. Schab piec tak długo, aż ser się roztopi.

                                          Schab po królewsku w marynacie i z pieczarkami – przepis

                                          Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:

                                          • 2 plastry schabu
                                            • 100 g pieczarek
                                              • 80 g sera żółtego
                                                • pół cebuli
                                                  • pół papryki czerwonej
                                                    • łyżeczka miodu
                                                      • 2 łyżki musztardy
                                                        • jajko i bułka tarta do panierki
                                                          • sól, pieprz do smaku
                                                            • olej do smażenia.

                                                              Sposób przygotowania:

                                                              1. Schab umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem.
                                                                1. Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem.
                                                                  1. Mięso posmarować z obu stron marynatą przygotowaną z musztardy wymieszanej z miodem.
                                                                    1. Naczynie z mięsem wstawić do lodówki na całą noc.
                                                                      1. Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, pieczarki pokroić w plasterki.
                                                                        1. Z papryki wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paski.
                                                                          1. Schab obtoczyć w jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
                                                                            1. Na osobną patelnię wlać odrobinę oleju i dodać cebulę.
                                                                              1. Po minucie dołożyć pieczarki, po kolejnych 3 minutach dodać paprykę.
                                                                                1. Warzywa i grzyby smażyć tak długo, aż zmiękną.
                                                                                  1. W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety.
                                                                                    1. Na mięso nałożyć pieczarki z cebulą i papryką.
                                                                                      1. Danie przykryć startym serem.
                                                                                        1. Naczynie ze schabem po królewsku włożyć do nagrzanego do 180℃ piekarnika.
                                                                                          1. Roztopiony ser oznacza, że kotlety są gotowe.

                                                                                            Zobacz też inne pomysły na schab:

                                                                                            Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                            Jak przygotować schab po bałkańsku? Przepis, który warto wypróbować

                                                                                            Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha

                                                                                            Zobacz video: Tradycyjny schab

                                                                                            Autor: Adrian Adamczyk

                                                                                            Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

                                                                                            podziel się:

                                                                                            Pozostałe wiadomości