Przepisy kulinarne

Tradycyjny kotlet w nowym wydaniu, czyli schab po królewsku z pieczarkami

Przepisy kulinarne

iStockphotoArkadiusz Fajer/Getty Images

Schab po królewsku z pieczarkami jest adresowany do tych wszystkich, dla których tradycyjny kotlet to za mało. Jest on smażony, a następnie zapiekany w piekarniku.

Schab po królewsku nie zawsze musi smakować tak samo. Przed smażeniem można go zamarynować. Poza pieczarkami, można go przygotować z innymi dodatkami, np. pomidorami lub papryką.

Schab po królewsku – danie inne niż zawsze

Kotlet schabowy to przysmak, który większość z nas dobrze zna. Pojawia się w menu wielu polskich rodzin. Nie powinno to dziwić, jest bowiem daniem prostym, mocno zakorzenionym w naszej tradycji. Z drugiej strony, smak schabowego przygotowywanego zawsze według jednego przepisu może się znudzić. Dlatego warto czasami spróbować czegoś nowego.

Sposobem na urozmaicenie typowego polskiego kotleta jest przygotowanie schabowego po królewsku z pieczarkami. Poza grzybami można użyć również innych dodatków, takich jak warzywa (np. cebulę, paprykę) oraz ser. Niektórzy przed smażeniem marynują kotlet, np. w musztardzie wymieszanej z miodem. W takiej postaci schab jest w stanie zaspokoić kubki smakowe największych smakoszy i miłośników polskiej kuchni.

Schab po królewsku to propozycja na obiad. Sprawdzi się też na imprezie, ponieważ można go przygotować dzień wcześniej i dopiero przed podaniem zapiec w piekarniku. Podaje się go samodzielnie, bez żadnych dodatków lub w towarzystwie ziemniaków i kapusty kiszonej.

Jakie mięso na schab po królewsku?

Schab po królewsku będzie smakował wyśmienicie, jeśli przygotujemy go z najlepszej jakości mięsa – nieskazitelnego i jednolicie różowego. Warto wybierać mięso z młodych świń, pozbawione błon, ścięgien i kawałków tłuszczu. Jest to bardzo ważne, ponieważ w trakcie smażenia tego rodzaju pozostałości nie będą miały szansy zmięknąć.

Jeśli chodzi o kupno schabu z kością lub bez, zdania są podzielone. Niektórzy uważają, że schab z kością smakuje najlepiej. Sugerują, że kość ma pozytywny wpływ na soczystość mięsa. Inni twierdzą, że wybór schabu z takim dodatkiem nie jest dobrym rozwiązaniem. Po pierwsze, kość odstaje, podnosi mięso z jednej strony i sprawia, że w niektórych miejscach jest bardziej wysmażone. Problem znika dopiero wtedy, gdy mięso smażone jest w głębokim tłuszczu. Po drugie, kość przewodzi ciepło, co powoduje, że mięso z nią sąsiadujące jest bardziej wysmażone od reszty kotleta.

Jakie grzyby do schabu po królewsku?

Aby schab po królewsku mógł się udać, należy wybrać świeże pieczarki, które rozpoznaje się po mocnym i zamkniętym kapeluszu. Lepiej nie kupować grzybów z wyraźnymi plamami, te bowiem mogą być nieświeże i sprawić, że przygotowywane danie będzie miało nieodpowiedni smak i aromat. Złą decyzją będzie również wybór pieczarek potłuczonych lub z miękkim kapeluszem.

Warto zaznaczyć, że w polskich sklepach dostępne są zarówno brązowe, jak i białe pieczarki. To najbardziej znane gatunki, które różnią się smakiem. Jest on wyraźniejszy w ciemniejszych grzybach. Poza tym brązowe pieczarki są mniej wrażliwe na stłuczenia.

Schab po królewsku z pieczarkami – przepis

Składniki potrzebne do przygotowania schabu po królewsku dla 2 osób:

  • 2 plastry schabu
  • 130 g pieczarek
  • 80 g startego sera żółtego
  • pół cebuli
  • 1 jajko
  • 1-2 pomidory
  • bułka tarta do panierki
  • sól i pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Przygotowanie schabu po królewsku:

  1. 1Kotlety rozbić tłuczkiem, oprószyć solą i pieprzem.
  2. 2Schab obtoczyć w jajku i bułce tartej.
  3. 3Na patelnię wlać olej, gdy tłuszcz się rozgrzeje, usmażyć na nim mięso, równomiernie z obu stron.
  4. 4Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry.
  5. 5Cebulę pokroić w piórka.
  6. 6Na osobnej patelni rozgrzać odrobinę oleju i podsmażyć cebulę i pieczarki.
  7. 7Sparzone pomidory obrać ze skórki i pokroić w plastry.
  8. 8Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
  9. 9Usmażone kotlety przełożyć do naczynia żaroodpornego.
  10. 10Schabowe przykryć grzybami, cebulą, pomidorami i serem.
  11. 11Danie włożyć do piekarnika nagrzanego do 180℃. Schab piec tak długo, aż ser się roztopi.

Schab po królewsku w marynacie i z pieczarkami – przepis

Do przygotowania dania dla 2 osób potrzebne są następujące składniki:

  • 2 plastry schabu
  • 100 g pieczarek
  • 80 g sera żółtego
  • pół cebuli
  • pół papryki czerwonej
  • łyżeczka miodu
  • 2 łyżki musztardy
  • jajko i bułka tarta do panierki
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia.

Sposób przygotowania:

  1. 1Schab umyć, osuszyć i rozbić tłuczkiem.
  2. 2Kotlety oprószyć solą oraz pieprzem.
  3. 3Mięso posmarować z obu stron marynatą przygotowaną z musztardy wymieszanej z miodem.
  4. 4Naczynie z mięsem wstawić do lodówki na całą noc.
  5. 5Cebulę oczyścić i pokroić w piórka, pieczarki pokroić w plasterki.
  6. 6Z papryki wyjąć gniazdo nasienne i pokroić ją w paski.
  7. 7Schab obtoczyć w jajku i bułce tartej, po czym usmażyć na patelni z odrobiną tłuszczu.
  8. 8Na osobną patelnię wlać odrobinę oleju i dodać cebulę.
  9. 9Po minucie dołożyć pieczarki, po kolejnych 3 minutach dodać paprykę.
  10. 10Warzywa i grzyby smażyć tak długo, aż zmiękną.
  11. 11W naczyniu żaroodpornym ułożyć kotlety.
  12. 12Na mięso nałożyć pieczarki z cebulą i papryką.
  13. 13Danie przykryć startym serem.
  14. 14Naczynie ze schabem po królewsku włożyć do nagrzanego do 180℃ piekarnika.
  15. 15Roztopiony ser oznacza, że kotlety są gotowe.

Zobacz też inne pomysły na schab:

Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

Jak przygotować schab po bałkańsku? Przepis, który warto wypróbować

Ciekawe pomysły na schab. Przepisy prezentuje Grzegorz Zawierucha

Zobacz video: Tradycyjny schab

Autor: Adrian Adamczyk

Źródło zdjęcia głównego: iStockphoto

Pozostałe wiadomości