Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis Mateusza Zielonki
- Autor:
- TeofilaSiewko
- Źródło:
- Mateusz Zielonka
Nie tylko bulwa kalarepy jest jadalna. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka zaprezentował, co można przygotować z łodyg i liści kalarepy. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną salsę z przepisu zwycięzcy 6. edycji Master Chefa.
Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis krok po kroku
Składniki:
- 2 liście kalarepy,
- 2 łodygi kalarepy,
- 2 szalotki,
- 50 ml oliwy z oliwek,
- chili świeże,
- 2 limonki,
- pęczek mięty,
- łyżka miodu,
- 100 g orzechy nerkowca.
Sposób przygotowania salsy z łodyg i liści kalarepy
- 1Łodygi oraz liście należy sparzyć wrzątkiem, następnie schłodzić w zimnej wodzie, potem pokroić w drobną kostkę.
- 2Pokroić w kostkę szalotkę, chili posiekać miętę.
- 3Orzechy uprażyć i posiekać drobno.
- 4Miód zmieszać z oliwą i sokiem z limonki, sól, pieprz do smaku.
- 5Całość wymieszać.
Zobacz także:
Autor:Teofila Siewko
Źródło: Mateusz Zielonka
Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News
Podziel się
Podziel się
- Podziel się
- Tweetnij
- Wyślij znajomemu
Polecane w Przepisy kulinarne
Pozostałe wiadomości