Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis Mateusza Zielonki

Danie z kalarepy
Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis Mateusza Zielonki
Źródło: Mateusz Grochocki/East News
Nie tylko bulwa kalarepy jest jadalna. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Zielonka zaprezentował, co można przygotować z łodyg i liści kalarepy. Sprawdź, jak przyrządzić pyszną salsę z przepisu zwycięzcy 6. edycji Master Chefa.

Salsa z łodyg i liści kalarepy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 liście kalarepy,
    • 2 łodygi kalarepy,
      • 2 szalotki,
        • 50 ml oliwy z oliwek,
          • chili świeże,
            • 2 limonki,
              • pęczek mięty,
                • łyżka miodu,
                  • 100 g orzechy nerkowca.

                    Sposób przygotowania salsy z łodyg i liści kalarepy

                    1. Łodygi oraz liście należy sparzyć wrzątkiem, następnie schłodzić w zimnej wodzie, potem pokroić w drobną kostkę.
                      1. Pokroić w kostkę szalotkę, chili posiekać miętę.
                        1. Orzechy uprażyć i posiekać drobno.
                          1. Miód zmieszać z oliwą i sokiem z limonki, sól, pieprz do smaku.
                            1. Całość wymieszać. 

                              Zobacz także:

                              Autor: Teofila Siewko

                              Źródło: Mateusz Zielonka

                              Źródło zdjęcia głównego: Mateusz Grochocki/East News

                              podziel się:

                              Pozostałe wiadomości