Salmorejo cordobes, czyli zimna zupa pomidorowa. Jak przygotować to słynne danie?

Adrian Stojewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Adrian Stojewski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Salmorejo cordobes to tradycyjna hiszpańska zupa z pomidorów podawana na zimno. To idealne danie na obiad w upalne dni, jest treściwe i aromatyczne. W kuchni Dzień Dobry TVN Adrian Stojewski pokazał, jak przygotować to kultowe danie kuchni hiszpańskiej. Sprawdź jego przepis. 

Salmorejo cordobes - przepis krok po kroku

Składniki dla 4 osób:

  • 800 g pomidorów dojrzałych
    • 2 kromki czerstwego chleba
      • 2 ząbku czosnku
        • 80 gram szynki serrano
          • jajko
            • 100 ml oliwy z oliwek extra virgen
              • 2 łyżki octu z czerwonego wina Jerez
                • woda (opcjonalnie)
                  • sól

                    Sposób przygotowania Salmorejo cordobes 

                    1. Wykrawamy gniazda nasienne z pomidorów i wkładamy je do wysokiego naczynia.
                      1. Dodajemy zgnieciony ząbek czosnku, czerstwy chleb, sól, ocet Jerez i oliwę z oliwek.
                        1. Miksujemy wszystko na gładką masę (przy zbyt gęstej konsystencji dolewamy wody) i przecieramy przez gęste sitko.
                          1. Wkładamy do lodówki do schłodzenia.
                            1. Gotujemy jajka na twardo, obieramy je i kroimy w drobną kostkę.
                              1. Plastry szynki serrano siekamy drobno.
                                1. Serwując chłodne salmorejo, posypujemy je szynką serrano i jajkiem.

                                  Zobacz także:

                                  Autor: Teofila Siewko

                                  Źródło: Adrian Stojewski

                                  Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                  podziel się:

                                  Pozostałe wiadomości