Robert Makłowicz i jego pomysły na wiosenne sałatki

Robert Makłowicz i jego pomysły na sałatki 
Przygotuj pyszne i świeże dania według propozycji samego Roberta Makłowicza. Poznaj przepisy na sałatkę tajską z sardynkami w sosie pomidorowym, grecką z pomarańczami i smażoną fetą oraz sałatkę z kurczakiem i ananasem.

Sałatka tajska

Składniki:

  • 1 puszka sardynek w sosie pomidorowym (koniecznie takich)
    • 1 łyżka świeżego imbiru pokrojonego w cienkie paski
      • 2 drobno posiekane szalotki
        • garść posiekanego szczypiorku
          • 1 pęczek cebuli dymki, pokrojonej w słupki ok. 1 cm
            • garść listków mięty
              • 1 liść sałaty rzymskiej
                • 1 drobno posiekana czerwona papryczka chili
                  • sok wyciśnięty z 2-3 limetek
                    • sól

                      Składniki wymieszać i podawać.

                      Grecka sałatka z pomarańczami i smażoną fetą

                      Składniki:

                      • 200 g twardego sera feta
                        • 1 jajko
                          • 2 łyżki mąki
                            • 8 łyżek oleju roślinnego
                              • 1 czerwona cebula
                                • 1 sałata lodowa lub rzymska
                                  • kilkanaście pomidorków koktajlowych
                                    • kilkanaście czarnych oliwek kalamata (z pestkami)
                                      • 4 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia
                                        • 2 pomarańcze
                                          • sok z 1 cytryny
                                            • 1 łyżeczka miodu
                                              • szczypta suszonego oregano
                                                • sól

                                                  Przygotowanie:

                                                  Ser pokroić w niewielka kostkę, opanierować w rozbełtanym jajku i mące. Usmażyć na rumiano na oleju i wyjąć łyżką cedzakową na papierowy ręcznik. Do dużej miski wlać sok z cytryny, posolić, wymieszać, by rozpuścić sól i połączyć z oliwą i miodem. Pomarańcze obrać ze skórki (również białej) nad miską, by do niej ściekał sok, wkroić do miski cząstki. Dodać podartą sałatę, pokrojoną w paski cebulę, przekrojone na pół pomidorki, oliwki, wymieszać, posypać oregano, obłożyć usmażonym serem i podawać.

                                                  Sałatka z ananasem, groszkiem cukrowym, smażoną piersią kurczaka i kolendrą

                                                  Składniki:

                                                  • 1 pierś z kurczaka z wolnego wybiegu
                                                    • 2 ząbki czosnku
                                                      • 4 łyżki sosu sojowego
                                                        • 1 papryczka chili
                                                          • 1 łyżka oleju roślinnego
                                                            • 1 ananas
                                                              • kilkanaście pomidorków koktajlowych
                                                                • 100 g groszku cukrowego
                                                                  • sok z 3 limetek
                                                                    • 2 łyżki sosu rybnego
                                                                      • 1 łyżeczka brązowego cukru
                                                                        • 1 papryczka chili
                                                                          • 1 łyżeczka oleju z prażonego sezamu
                                                                            • 1 pęczek natki kolendry

                                                                              Przygotowanie:

                                                                              Pierś z kurczaka przekroić wzdłuż na pół. Mięso zamarynować w posiekanym czosnku, sosie sojowym i jednej posiekanej papryczce chili, odstawić na godzinę. Usmażyć na oleju z obu stron na patelni grillowej, zdjąć z patelni, ostudzić, pokroić w plastry. Obranego ananasa pokroić w kawałki, ułożyć na półmisku wraz przekrojonym na połówki pomidorkami i groszkiem cukrowym, obłożyć plastrami kurczaka. W misce wymieszać sok z limetek, sos rybny i cukier (do rozpuszczenia cukru), dodać drobno posiekaną papryczkę chili i olej sezamowy, polać tym zawartość półmiska, obłożyć listkami kolendry i podawać.

                                                                              Zobacz też:

                                                                              Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku tutaj.

                                                                              Autor: Jola Marat

                                                                              podziel się:

                                                                              Pozostałe wiadomości