Rosół grzybowy z pierożkami i sałatka z ośmiornicą - Wigilia polsko-włoska

W kuchni Dzień Dobry TVN gościliśmy dziś Andrzeja Polana i Cristinę Catese, którzy przygotowali dla nas dania, bez których nie wyobrażają sobie swojej wigilii. Poznajcie ich przepisy na sałatkę z ośmiornicą alla cri i rosół grzybowy z pierożkami.

Sałatka z ośmiornicy to włoski domowy świąteczny "must have" Cristiny i ulubione danie jej taty.

SAŁATKA Z OŚMIORNICZKĄ ALLA CRI

Składniki:

  • 600 g ziemniaków
    • 1 kg ośmiornicy
      • 3 marchewki
        • 1 cebula
          • 1 pietruszka
            • 2 liście laurowe
              • Natka pietruszki
                • 4/5 ziaren owocu jałowca
                  • 1 seler naciowy
                    • garść czarnych oliwek taggiasca
                      • garść kaparów
                        • Składniki na sos citronette
                          • 60 g oliwy z oliwek
                            • 60 g soku z cytryny
                              • Natka pietruszki
                                • Sól
                                  • Czarny pieprz

                                    Sposób przygotowania

                                    Zacznij od ziemniaków. Weź duży garnek napełniony zimną wodą, zanurz w niej ziemniaki i obierz je wewnątrz garnka. Następnie ugotuj ziemniaki w osolonej wodzie.

                                    Czyszczenie ośmiornicy: obróć i opróżnij głowę, usuń małym nożem ząb znajdujący się w środku macek, następnie wyjmij oczy. Potem dokładnie opłucz ośmiornicę pod bieżącą wodą.

                                    Przygotuj garnek z dużą ilością wody, dodaj 1 marchewkę, cebulę, 2 liście laurowe, pietruszkę, 4/5 ziaren owocu jałowca, 1 łodygę selera naciowego i doprowadź do wrzenia.

                                    Zanurz macki ośmiornicy we wrzącej wodzie w naczyniu na kilka chwil i podnieś ośmiornicę. Powtórz ten ruch 3 razy, aż macki będą dobrze zwinięte. Następnie zanurz całą ośmiornicę w wodzie, przykryj pokrywką i gotuj przez 50 minut na średnim ogniu. Pamiętaj, że na każde 500 g ośmiornicy potrzeba około 20-25 minut.

                                    Gdy ziemniaki będą już ugotowane, osusz je, obierz ze skórek i pokrój w kostki 2-3 cm. Odłóż je w misce na później. Pozostały seler naciowy i marchewkę pokrój w kostkę oraz przygotuj oliwki i kapary.

                                    Ośmiornica powinna już być gotowa. Osusz ją i pozostaw do ostygnięcia na 10 minut, a następnie na desce pokrój ją na małe kawałki – najpierw podziel na pół, odetnij głowę i usuń macki od głównej części, następnie pokrój na kawałki około 2-3 cm. Przełóż kawałki ośmiornicy do dużej miski, dodaj pokrojone seler naciowy, marchew, oliwki i kapary. Jeśli będziesz podawać sałatkę tego samego dnia, możesz dodać ziemniaki. W innym przypadku dodaj je przed podaniem.

                                    Przygotowanie sosu citronette – wymieszaj wszystkie składniki oliwę z oliwek, sok z cytryny, natkę pietruszki, sól i pieprz i dodaj do sałatki. Pamiętaj, aby przygotować sos citronette bez natki pietruszki, jeśli chcesz podawać sałatkę następnego dnia lub po kilku godzinach.

                                    >>>Zobacz inne pomysły na świąteczne dania:

                                    Siostra Aniela i sernik, o którym krążą legendy. Przepis!

                                    Przepis na śledzie z suszonymi pomidorami – przekąska nie tylko na świąteczny stół

                                    Kuchnia świętej Hildegardy - zdrowe i lekkostrawne świąteczne potrawy

                                    Rosół grzybowy z pierożkami ziemniaczanymi

                                    Z kolei Andrzej Polan wie: nie ma polskich świąt bez grzybowej!

                                    ZUPA:

                                    • 200 g grzybów suszonych mix
                                      • 1 włoszczyzna
                                        • 1 cebula
                                          • Ziele angielskie, liść laurowy
                                            • Pieprz czarny, sól
                                              • Olej do smażenia
                                                • Natka pietruszki, koperek

                                                  Z włoszczyzny przygotowujemy rosół warzywny, pamiętając o dodaniu wszystkich przypraw. Grzyby suszone zalewamy wrząca wodą i odstawiamy. Cebulę kroimy w drobną kostkę i smażymy na złoty kolor na oleju.

                                                  PIEROŻKI:

                                                  • 3 jajka
                                                    • 300 g mąki pszennej
                                                      • 6 ziemniaków gotowanych
                                                        • 1 cebula
                                                          • Koper
                                                            • Sól, pieprz czarny
                                                              • Masło klarowane do smażenia

                                                                Z mąki, jajek i szczypty soli przygotowujemy ciasto na pierogi. Ciasto zawijamy w folię i odstawiamy. Zabieramy się za przygotowanie prostego farszu. Cebulę kroimy w drobną, nawet bardzo drobną kostkę i przesmażamy na złoto na maśle. Cebulę łączymy z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, dodajemy sporą ilość czarnego pieprzu, koperek i sól do smaku. Lepimy pierogi i gotujemy w osolonej wodzie. Pierogi z ziemniakami podajemy zatopione w zupie. Spora ilość natki, koperek i smacznego.

                                                                Wesołych Świąt!

                                                                >>>Zobacz też inne przepisy Andrzeja Polana:

                                                                Kotlety mielone według przepisu Polana

                                                                Doskonałe ciasto drożdżowe według Polana

                                                                Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                podziel się:

                                                                Pozostałe wiadomości