Sałatka z ogórków małosolnych w azjatyckim sosie - przepis Jagny Niedzielskiej

makaron z krewetkami, ogórkiem i gorgonzolą
Makaron z krewetkami, ogórkiem i gorgonzolą
Źródło: Paweł Wodzyński/East News
Pogoda coraz piękniejsza, a to oznacza nic innego, tylko biesiadowanie w plenerze. Podpowiemy, jakie dania idealnie pasują do spotkań na świeżym powietrzu. Jak zrobić sałatkę z ogórków małosolnych w azjatyckim sosie? Sprawdź przepis.

Sałatka z ogórków małosolnych w azjatyckim sosie

Składniki na 4 porcje:

  • 10 ogórków małosolnych
    • 2 małe czerwone cebule
      • 6 łyżek sosu sojowego
        • 4 łyżki oleju sezamowego
          • 1 łyżeczka pasty sambal
            • 2 łyżki sosu rybnego
              • 1 łyżeczka brązowego cukru lub miodu
                • Skórka z jednej cytryny
                  • Garść orzechów laskowych
                    • Garść orzeszków ziemnych niesolonych
                      • 2 łyżki białego sezamu

                        Sałatka z ogórków małosolnych w azjatyckim sosie - sposób przygotowania

                        1. Ogórki pokrój w dowolnie wybrane mniejsze kawałki, a cebule w cienkie pióra.
                          1. Sos sojowy wymieszaj z olejem sezamowym, pastą sambal, sosem rybnym, brązowym cukrem i skórką z cytryny.
                            1. Na suchej patelni upraż orzechy i biały sezam, następnie bardzo drobno posiekaj.
                              1. Ogórki wymieszaj z cebulą oraz sosem i podawaj obsypane orzechami.

                                Zobacz także:

                                Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

                                podziel się:

                                Pozostałe wiadomości