Przepisy kulinarne

Sałatka „Ulubiona Magdy Gessler" - zrób ją w domu!

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Polska zajęła pierwsze miejsce w rankingu opracowanym przez Europejską Radę Informacji o Żywności - jemy najwięcej warzyw i owoców w Europie, a New York Times uznał niedawno Magdę Gessler za polską „guru food”, czyli kombinację Marthy Stewart, Gordona Ramsaya i Nigelli Lawson. Postanowiliśmy połączyć te dwie wspaniałe wiadomości i zaprosiliśmy do studia Dzień Dobry TVN kreatorkę smaku Magdę Gessler, która "wzięła w obroty" brukselkę i cykorię.

Zdjęcie: Jan Kucharzyk/ East News

Brukselka zapiekana pod beszamelem

Składniki:

1kg brukselki

2 łyżki masła

2 łyżki mąki

1,5 szklanki mleka

1 szklanka tartego gruyera

cukier

sól

pieprz

gałka muszkatołowa do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczoną brukselkę gotować w wodzie z solą i cukrem ok. 15 minut. Na patelni rozgrzać 2 łyżki masła, dodać mąkę, zasmażyć i wlać gorące mleko. Gotować na małym ogniu, mieszając, aż sos będzie gładki, doprawić gałką, solą i pieprzem. Zdjąć z ognia i wymieszać z serem. Zalać sosem brukselkę. Wstawić do gorącego piekarnika (200 st. C) i piec aż wierzch się zrumieni.

Cykoria w klarowanym maśle

Składniki:

4szt. cykori

2 kostki masła

brązowy cukier 3 łyżeczki

sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:

Oczyszczoną cykorię układamy w naczyniu do pieczenia. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Zalewamy wcześniej przygotowany klarowanym masłem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika (180 st. C) i pieczemy aż cykoria zmięknie. Na koniec posypujemy brązowym cukrem i jeszcze chwilę zapiekamy.

Sałata „ Ulubiona Magdy Gessler"

Składniki:

5 plastrów szynki parmeńskiej

1 cykoria „Radicchio”

1 burak

¼ główki czerwonej kapusty

¼ kg fasolki szparagowej

1 papryka czerwona

1 sałata „rzymska”

10 sztuk pomidorków koktajlowych

6 sztuk serc karczochów

1 owoc granatu

½ litra zakwas z buraków

3 łyżki czerwonego octu winnego

3 łyżki miodu lipowego

¼ litra oleju słonecznikowego

3 ząbki czosnku

jedna gałązka świeżego rozmarynu

sól

pieprz do smaku

Przygotowanie:

Mieszamy zakwas, ocet winny, miód, olej, rozgnieciony czosnek, drobno pokrojony rozmaryn, sól i pieprz. Gotowy sos odstawiamy do lodówki. Buraki i fasolkę gotujemy i po wystudzeniu mieszamy z reszta pokrojonych składników. gotowa sałatkę wykładamy na półmisek dekorujemy plastrami szynki, pomidorkami i polewamy sosem.

Autor: Izabela Wodzińska

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości