Przepisy kulinarne

Sałatka ananasowa, czyli owocowy zawrót głowy. Przepisy jurorki MasterChefa

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dla zwolenników dań z owocami Ania Starmach przygotowała w kuchni Dzień Dobry TVN: sałatkę z ananasem, łososia z pomarańczami i imbirem, ciasto z jabłkami i biszkopt faszerowany wiśniami. Te pyszności na pewno przekonają osoby, które do tej pory nie przepadały za kuchnią owocową.

Sałatka z ananasem

Składniki:

pierś z kurczaka

0,5 ananasa

garść orzechów włoskich

świeża kolendra

200 g rukoli

łyżka różowego pieprzu

Sos:

oliwa z oliwek

2 łyżki miodu

sok z limonki

Przygotowanie:

Kurczaka kroimy w plasterki, oprószamy solą i pieprzem, grillujemy na patelni. Ananasa kroimy w plastry, kładziemy na kilka minut na rozgrzanej patelni grillowej i kroimy w kostkę. Ananasa i kurczaka mieszamy z rukolą i podprażonymi orzechami. Polewamy sosem (mieszamy dokładnie wszystkie składniki) i dodajemy garść świeżej kolendry oraz różowy pieprz!

Łosoś z pomarańczami i imbirem

Składniki:

400 g łososia

4 cm imbiru

sok z pomarańczy

1 łyżka sosu sojowego

1 łyżka miodu

1 mała papryczka chili

+

2 pomarańcze

1 granat

1 szklanka ryżu długoziarnistego

1 łyżka oleju

1 łyżka siekanego imbiru

szczypta cynamonu

Przygotowanie:

Łososia kroimy w dużą kostkę, imbir w cienkie paseczki, chili siekamy. W woku rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy łososia, po chwili dodajemy sok pomarańczowy, sos sojowy, chili i miód. Smażymy przez 2 minuty.

W rondlu rozgrzewamy olej, dodajemy ryż, zalewamy go wodą, dodajemy cynamon, imbir, szczyptę soli, gotujemy pod przykryciem ok. 20 min. Sok z pomarańczami redukujemy do gęstego syropu. Gdy ryż wsiąknie już cały, mieszamy go z syropem pomarańczowym i granatem.

Pomarańczowy ryż podajemy z łososiem.

Najłatwiejsze ciasto z jabłkami

Składniki:

250 g mąki tortowej

50 g drobnego cukru do wypieków

150 g masła

1 jajko

1 łyżeczka cukru waniliowego

szczypta soli

+

6 jabłek

2 łyżki brązowego cukru

0,5 łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, przysmażamy na maśle, dodajemy cukier, cynamon i dusimy ok. 20 min. Składniki ciasta mieszamy, lepimy w kulkę i schładzamy w lodówce ok. godzinę. Następnie ciasto cienko wałkujemy, na środku rozwałkowanego ciasta odrysowujemy od talerza okrąg, w to miejsce przekładamy podsmażone jabłka. Nadmiar ciasta zawijamy do środka (dzięki temu do upieczenia ciasta nie jest nam potrzebna ani tortownica ani żadna inna forma). Ciasto przekładamy na blachę z papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika o temperaturze 180 st. C na 45 min.

Biszkopt faszerowany wiśniami

Składniki:

200 g mąki tortowej

200 g cukru

1 łyżka cukru pudru

skórka otarta z 1/2 pomarańczy

8 jajek

100 g masła

400 g wiśni

2 łyżki mąki ziemniaczanej

3 łyżki cukru

Lukier:

50 g cukru pudru

1 łyżka soku z cytryny

Przygotowanie:

Miękkie masło ucieramy z cukrem, dodajemy żółtka, stopniowo dodajemy mąkę, cukier puder i skórkę z pomarańczy. Białka ubijamy na sztywno, łączymy z resztą składników. Ciasto biszkoptowe przekładamy do okrągłej formy, pieczemy ok. 40 min. w temperaturze 180 st. C.

Wiśnie podgrzewamy z cukrem, sok zagęszczamy mąką.

Po upieczeniu i po ostudzeniu ostrym nożem wycinamy środek ciasta. Powstały mniejszy biszkopt kroimy na 3 blaty. Jeden z nich przekładamy z powrotem na dno biszkoptu, do powstałego otworu przekładamy wiśnie, przykrywamy je mniejszym blatem biszkoptu. Z cukru i soku z cytryny przygotowujemy lukier i polewamy nim ciasto.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości