Rytmiczna kuchnia kubańska

Kuchnia
Kuchnia
W kuchni Dzień Dobry TVN, kubańskie smaki, zaprezentowali nam dj Adamus i Ada Szulc. Dlaczego postanowili przygotować właśnie kubańskie dania i jak smakuje "stare ubranie"?

Flan la formula

Składniki:

6 jajek

puszka mleka skondensowanego słodzonego

puszka mleka skondensowanego niesłodzonego

aromat waniliowy

3 łyżki cukru

Sposób przygotowania:

Jajka, mleko, aromat mieszamy mikserem do pełnego połączenia składników. W garnku rozpuszczamy cukier na ogniu, rozprowadzając go po bokach. Wlewamy wymieszane jajka z mlekiem. Wstawiamy na ok 1h do rozgrzanego piekarnika. Wyjmujemy, czekamy do ostygnięcia. Przewracamy do góry dnem na talerzyk i wkładamy do lodówki - deser gotowy.

Ropa vieja

Składniki:

mięso na gulasz - 1.5 kg.

sól - 1 szczypta

posiekana kolendra - 4 łyżki

limonka - 1 sztuka

cebula dymka - 4 sztuki

rzodkiewka - 8 sztuk

pomidory - 3 sztuki

świeże zielone chili - 1 sztuka

czosnek ząbki - 10 sztuk

cebula - 2 sztuki

marchew - 1 sztuka

tortilla mączna - 6 sztuk

bulion wołowy - 2 szklanki

pieprz - 1 szczypta

Sposób przygotowania:

Marchew pokrój w plasterki, 5 ząbków czosnku posiekaj. Dodaj do mięsa, zalej wywarem i wodą, dopraw solą i pieprzem. Zagotuj. Zmniejsz ogień, zbierz szumowiny, przykryj i gotuj około 120 minut. Zdejmij z ognia, ostudź. Wyjmij mięso i podrób widelcem. Cebulę pokrój w plastry, pozostały czosnek oraz chili posiekaj. Pomidory pokrój w kostkę, a rzodkiewkę w plastry. Dymkę posiekaj, limonkę przekrój na cząstki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć czosnek, cebulę i chili. Gdy się zarumienią zdejmij z patelni. Na patelnię włóż mięso i smaż do czasu, gdy stanie się brązowe, przełóż na półmisek. Na wierzchu ułóż podsmażoną cebulę z czosnkiem i chili, otocz pomidorami i rzodkiewkami, kolendrą, posiekaną dymką i kawałkami limonki. Podawaj z podgrzanymi tortillami.

Krem z awokado z różowym grejpfrutem

Składniki

1 duże awokado

sok z połowy limonki

3 łyżki cukru trzcinowego

1 grejpfrut

Sposób przygotowania:

Obrać awokado, wypestkować i wrzucić do blendera razem z cukrem i sokiem z limonki. Zmiksować. Grejpfruta pokroić w grube plastry i obrać ze skórki i albedo. W pucharku ułożyć warstwami grejpfruta i mus z awokado. Podawać schłodzone.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości