Materiał promocyjny

Rybny rosołek

Czym tym razem zaskoczył nas w kuchni nasz Józek?

Zupa z porów i ziemniaków

Składniki:

3 duże pory (same białe części, umyte i posiekane)

2 łyżki masła

2 szklanki wody

2 filiżanki bulionu z kurczaka (lub bulionu warzyw)

2 kg ziemniaków (obranych, pokrojonych w kostkę)

szczypta majeranku 1/4 szklanki posiekanej świeżej pietruszki

2 łyżeczki posiekanego świeżego tymianku lub 1/2 łyżeczki suszonego tymianku

sól i pieprz

Przygotowanie:

Pory podsmaż na maśle z solą i pieprzem. Przykryj patelnię, duś na małym ogniu 10 minut. Pory nie mogą się zbrązowić. Dodaj wodę, rosół i ziemniaki. Doprowadzić do wrzenia, gotuj 20 minut. Przełóż połowę zupy do robota kuchennego i zmiksuj. Dodaj z powrotem do garnka. Dopraw majerankiem, tymiankiem i natką. Dodaj sól i pieprz. Podawaj z paprykowym pesto.

Pesto z czerwonej papryki

Składniki:

2 czerwone papryki

2 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki oliwy z oliwek

1 ząbek czosnku

sól i pieprz

Przygotowanie:

N

atrzyj papryki oliwą i piecz w piekarniku do miękkości. Wystudź, obierz z czarnej skórki, przetnij, wyjmij nasiona. Zmiksuj w mikserze.

Rosołek rybny

Składniki:

1 l wywaru rybnego (kości gotowane z warzywami)

100 g krewetek pokrojonych w cienkie plasterki

100 g ryb (łosoś, halibut) pokrojonych w kostkę

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżka sosu rybnego

1 łyżeczka posiekanego czosnku

1 czerwone jabłko drobno posiekane

1 łyżeczka posiekanej bazylii

Przygotowanie:

W misce wymieszaj ryby, krewetki, oliwę, sok z cytryny, zostaw do zamarynowania na godzinę. Dopraw wywar pieprzem i solą, zagotuj. Ułóż w miseczkach marynowaną rybę i krewetki, zalej rosołem, dodaj jabłka i bazylię.

Cappuccino z dyni

Składniki:

4 średnie ząbki czosnku, obrane

1 kg dyni obranej , pokrojonej w drobną kostkę

1 łyżka (20 ml) oleju

1 duża (ok. 160 g) cebula, drobno posiekana

1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej

1 łyżeczka mielonego kminku

sól i pieprz do smaku

1 litr wywaru z kurczaka

100 ml śmietany

100 ml mleka

gałka muszkatołowa do posypania

Przygotowanie:

Podgrzej piekarnik do 190 stopni Celsjusza (170 stopni z termoobiegiem). Dynię wymieszaj na blaszce z czosnkiem, cebulą, przyprawami, skrop olejem. Piecz 20 minut, wyjmij czosnek. Piecz, aż dynia będzie miękka. Przełóż warzywa do wywaru, zagotuj, dopraw solą i pieprzem, zmiksuj. Dodaj śmietanę. Ubij podgrzane mleko i podawaj na zupie, jak cappuccino.

Przepisy autorstwa Josepha Seeletso.

Autor: TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości