Przepisy kulinarne

Rumianek w kuchni. Przepisy kulinarne i inspiracje z dodatkiem rumianku

Przepisy kulinarne

Autor:
Diana
Ryściuk
Truskawki i rumianek na talerzu

Rumianek to roślina pospolita, którą możemy znaleźć niemal na każdej łące czy polu. Jego właściwości znane i wykorzystywane są przez ludzkość od stuleci. Jak można użyć rumianku w kuchni? Sprawdź nasze przepisy i inspiracje.

Rumianek i długa lista jego właściwości wykorzystywane są nie tylko w medycynie czy kosmetyce, ale również w kuchni. I mowa tu nie tylko o lekkich herbatkach czy naparach. Kwiaty rumianku są jadalne, delikatne w smaku i z powodzeniem mogą stać się dodatkiem sałatki, zupy, a nawet deserów. Każda potrawa dzięki ich obecności staje się również piękniejsza. Prawdziwe kwiaty rumianku są zdecydowanie lepsze od sztucznych lub cukrowych kwiatków dekoracyjnych. Z kolei ususzone i zmielone kwiaty rumianku można dodać do babeczek, naleśników, ciast, tortów itd.

Dzikie zioła sezonowo – czego szukać wiosną?
Dzikie zioła sezonowo – czego szukać wiosną? Źródło: Dzień Dobry TVN

Rumianek w kuchniach świata

We Włoszech, głównie w regionie Piemontu, produkowane są likiery o smaku rumianku. Można je popijać z kieliszka lub dodawać do deserów. Z kolei w Hiszpanii produkowane jest wino sherry w oparciu o rumianek rzymski. To wyjątkowy produkt charakteryzujący się przyjemnym, jabłkowym aromatem.

Przepisy kulinarne z dodatkiem rumianku

Zanim zaczniemy przygotowywać jakiekolwiek jedzenie z dodatkiem rumianku, najpierw trzeba nazbierać jego kwiatów. Warto pamiętać, aby zbierać je w odpowiednim czasie i miejscu - najlepiej na początku lata, jeszcze przed pełnym rozkwitnięciem. Właśnie wtedy są najbogatsze w prozdrowotne związki. Jeśli chodzi o miejsce, to należy po nie sięgać wyłącznie w tych z dala od ulic, terenów przemysłowych i innych źródeł zanieczyszczeń.

Sałatka z kwiatami rumianku - przepis

Składniki:

  • mix sałat
  • pomidorki koktajlowe
  • marchewka
  • pierś z kurczaka lub tofu
  • oliwa z oliwek
  • sok z cytryny
  • pieprz i sól do smaku
  • ulubione przyprawy do doprawienia kurczaka/tofu

Sposób przygotowania:

  • Kurczaka lub tofu pokroić na takie kawałki, jakie lubimy mieć w sałatce, skropić oliwą, posolić, doprawić ulubionymi przyprawami. W przypadku tofu dobrze sprawdza się sos sojowy. Odstawić na bok.
  • Marchewkę pokroić na bardzo cienkie plasterki, najlepiej obieraczką lub wrzucić do robota, który zrobi to za nas.
  • Pomidorki pokroić na pół.
  • Kurczaka lub tofu usmażyć, odsączyć z tłuszczu.
  • Wszystkie składniki wymieszać, skropić oliwą i sokiem z cytryny.
  • Opcjonalnie można dodać prażone ziarna słonecznika lub dyni.
  • Dopiero na koniec całość posypać kwiatami rumianku.

Ciastka rumiankowe - przepis

Składniki:

  • 250 g mąki pszennej
  • 125 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • 2 łyżki miodu
  • 1 żółtko
  • 4 płaski łyżki zmielonego, suszonego rumianku
  • 2 łyki soku z cytryny
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. 1Mąkę przesiać, wsypać do niej cukier puder, suszony rumianek, szczyptę soli, dodać pokrojone w kostkę masło. Wszystko razem zagnieść.
  2. 2Powstałe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na pół h.
  3. 3W naczyniu umieścić miód, żółtko, sok z cytryny i całość zmiksować. Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na grubość ok. pół cm.
  4. 4Wykrawać niewielkie ciasteczka.
  5. 5Posmarować je zmiksowaną masą.
  6. 6Na wyłożonej papierem do pieczenia blasze ułożyć ciasteczka i piec przez ok. 15 min. w temperaturze 175 stopni.
  7. 7Po upieczeniu odłożyć na metalową kratkę do przestygnięcia.

Zobacz także:

Autor:Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Ciabatta5/Getty Images

Pozostałe wiadomości