Rozstrzygnijcie ten coroczny spór. Sałatka jarzynowa z groszkiem czy z kukurydzą? Weź udział w sondzie

sałatka jarzynowa
Sałatka jarzynowa kiedyś i dziś
Źródło: Getty Images
Trudo wyobrazić sobie bez niej Wielkanoc lub Boże Narodzenie. Na przestrzeni lat stała się kulinarnym klasykiem, który tak naprawdę w każdym domu nieco inaczej smakuje. Jedni dodają do niej kukurydzę, inni jabłka czy cebulę. Co powinno znaleźć się w tradycyjnej sałatce jarzynowej?

Sałatka jarzynowa - jak stała się tradycją?

Jak podaje definicja, sałatka jarzynowa to popularna w Polsce potrawa z gotowanych jarzyn: marchwi, pietruszki, selera, ziemniaków z dodatkiem jajek na twardo, zielonego groszku, ogórków kiszonych z majonezem, musztardą i pieprzem. W zależności od preferencji i potrzeb trafiają do niej również inne składniki, o które niekiedy toczą się spory.

Jak wyglądały święta w PRL?
Źródło: Dzień Dobry TVN

Niektóre źródła podają, że jej pierwowzorem jest francuska sałatka macédoine z pokrojonych w równą kostkę warzyw i owoców, która pojawiła się w XVIII wieku. Gdy później ewoluowała, trafiły do niej kolejne składniki: zielona fasola, rzepa, ziemniak, kalafior. W takiej postaci sałatka jarzynowa przywędrowała do naszego kraju, a Polacy oczywiście również musieli dodać coś od siebie. Powstały jej kolejne wersje. I tak do grona składników jarzynowej dołączyły m.in. marchew, seler, kalarepa, rzepa, zielony groszek. Po II wojnie światowej produkty ograniczono do warzyw korzeniowych.

Wschodnia wersja sałatki jarzynowej

Inne źródła twierdzą, że sałatka jarzynowa pochodzi z Rosji, a autorem pierwszego na nią przepisu był Lucien Oliver - moskiewski restaurator. W przepisie na "Salade russe" lub "Salade Olivier" znalazły się ozory, kapary, sałata, pikle i sos (jego receptura do dziś jest nieznana). Wraz z rosyjskimi imigrantami sałatka przybyła do Europy pod koniec XIX w. Przepis zaczął ewoluować, głównie za sprawą realiów i i dostępności produktów w poszczególnych krajach. Obecnie sałatka rosyjska, zwana też Olivier, tak naprawdę jest wschodnią odmianą dobrze nam znanej, tradycyjnej sałatki warzywnej. Główną różnicę stanowi jeden składnik - mięsny dodatek, np. kiełbasa lub szynka.

W Polsce obecnie ile domów tyle wersji jarzynowej. Nie ma jedynego, słusznego przepisu. Różnią się ilością dodanego majonezu, musztardy, przypraw, grubością składników czy też obecnością niektórych w ogóle. W sałatce jarzynowej ląduje też często cebula, kukurydza, jabłka, a nawet szynka. W śląskiej wersji o nazwie szałot dodawany jest również śledź, boczek i słonina. Pozostałe kombinacje nie mają regionalnego pochodzenia - są efektem potrzeb i ludzkiej fantazji w kuchni.

Jak zrobić sałatkę jarzynową? Najlepsze przepisy i wskazówki

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie. Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Autor: Diana Ryściuk

Źródło zdjęcia głównego: Getty Images

podziel się:

Pozostałe wiadomości