Różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym - przepis Mariety Mareckiej

Naleśniki na różne sposoby
Naleśniki na różne sposoby
Źródło: Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN zagościło już lato. A z nim sezonowe owoce, takie jak maliny. Marieta Marecka wraz ze swoim synem Jasiem przygotowała pyszne różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym. Sprawdź, jak je zrobić.

Różowe rolki naleśnikowe z serkiem i musem rabarbarowo-malinowym - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 200 g startych na drobnej tarce buraków
    • 2 jaja
      • szklanka mleka
        • łyżka masła
          • szklanka mąki
            • szczypta soli
              • ½ szklanki wody gazowanej
                • masło do smażenia
                  • Mus owocowy: 4 łodygi rabarbaru
                    • 1 szklanka malin
                      • 1 łyżka ksylitolu
                        • 200 g serka waniliowego
                          • długie wykałaczki
                            • owoce do dekoracji

                              Sposób przygotowania różowych rolek naleśnikowych

                              1. Buraczki przekładamy do rondelka, zalewamy mlekiem i gotujemy ok. 10 minut. Nie powinny się za mocno gotować, bo stracą kolor.
                                1. Do gorących buraczków dodajemy masło i odstawiamy, żeby całość przestygła, a masło się rozpuściło. Doprawiamy solą, dodajemy jaja i za pomocą blendera miksujemy całość.
                                  1. Stopniowo dodajemy mąkę i miksujemy, żeby nie było grudek. Można to oczywiście również zrobić za pomocą miksera.
                                    1. Odstawiamy ciasto tradycyjnie na 15- 20 minut.
                                      1. Dopiero jak ciasto odpocznie, możemy stopniowo dodawać wodę gazowaną, regulując w ten sposób gęstość ciasta.
                                        1. Smażymy naleśniki na rozgrzanej patelni cieniutko posmarowanej masłem. Nie wysmażamy zbyt mocno, bo stracą kolor.
                                          1. Rabarbar myjemy, odcinamy końce i kroimy w ok. 1 cm kawałki, przekładamy na patelnię, dosypujemy ksylitol i podgrzewamy. Po ok. 7 minutach dodajemy maliny i krótko razem dusimy.
                                            1. Przekładamy do dzbanka i miksujemy na mus.
                                              1. Przestudzone naleśniki smarujemy serkiem, zwijamy w ruloniki i kroimy na ok. 6 porcji.
                                                1. Układamy na talerzach wraz z musem owocowym i dekorujemy owocami.

                                                  Zobacz także:

                                                  Autor: Teofila Siewko

                                                  Źródło: Marieta Marecka

                                                  Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN

                                                  podziel się:

                                                  Pozostałe wiadomości