Przepisy kulinarne

Rozgrzewający kompot z gruszek idealny na zimę - sprawdź przepis

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Kompot z gruszek w szklance

Rozgrzewający kompot z gruszek idealnie sprawdzi się jako owocowy napój na zimne wieczory lub zamiennik wigilijnego kompotu z suszu. Można go przygotowywać ze świeżych lub suszonych i wędzonych owoców. Jednak w przypadku tych drugich - smak będzie bardzo intensywny. Sprawdź, jak prosto przygotować kompot z gruszek idealny na zimę!

Rozgrzewający kompot z gruszek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • gruszki słodkie - 750 g,
  • woda - 1,5 l,
  • laska wanilii - 1 szt.,
  • imbir - 10 g,
  • cukier lub miód - 150 g.

Zobacz wideo: Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu

Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu
Jabłko, gruszka czy śliwka? Smakołyki prosto z sadu Źródło: Dzień Dobry TVN

Sposób przygotowania:

  1. 1Gruszki dokładnie umyć, oczyścić z ogonków i poprzekrawać na 4 części.
  2. 2Imbir oczyścić i pokroić na plasterki.
  3. 3Gruszki i imbir zimną wodą, dodać laskę wanilii i całość zagotować.
  4. 4Podgrzewać przez około 60 min, po tym czasie zdjąć z ognia i dodać cukier lub miód.
  5. 5Podawać na ciepło lub na zimno, wedle uznania.

Kuchnia pełna aromatycznych przypraw

Dania imbirem pachnące
Dania imbirem pachnące Dzień Dobry TVN
wideo 2/3

Rozgrzewający kompot z suszonych i wędzonych gruszek - przepis krok po kroku

Składniki:

  • gruszki wędzone lub suszone - 500 g,
  • cukier - 250 g,
  • imbir - 15 g,
  • goździki - 6 szt.,
  • gwiazdka anyżu - 1 szt.,
  • cynamon - 1 laska (zamiennie 1 łyżeczka przyprawy),
  • wanilia - 1 laska (zamiennie 1 łyżeczka cukru wanilinowego lub ekstraktu),
  • woda - 2 l.

Sposób przygotowania:

  1. 1Suszone lub wędzone gruszki zalać wodą, imbir oczyścić i pokroić w grube plasterki.
  2. 2Do gruszek dodać wszystkie przyprawy i całość zagotować. Podgrzewać przez około godzinę.
  3. 3Po tym czasie zdjąć z ognia, z napoju wybrać laskę wanilii, korę cynamonu, goździki i anyż.
  4. 4Podawać najlepiej na ciepło.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło zdjęcia głównego: ratmaner/Getty Images

Pozostałe wiadomości