Rozgrzewające zupy na jesienne chłody

W czasie jesiennej słoty nic nie rozgrzewa tak jak dobrze aromatyczna, gorąca zupa. Co wrzucić do garnka, by jesień nie była nam straszna? W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha pokazała, jak zrobić: bulion z makaronem ryżowym, krem z pieczonych buraków i zupę imbirowo-paprykową z soczewicą. Nas zdecydowanie rozgrzały. Wypróbujcie je w swojej kuchni!

IMBIROWO – PAPRYKOWA ZUPA Z SOCZEWICĄ, czyli DAL PO POLSKU

Składniki:

2 cm imbiru startego na tarce o grubych oczkach

3 ząbki czosnku pokrojone w plasterski

1 czerwona cebula pokrojona w piórka

1 żółta papryka pokrojona w kostkę

1 czerwona papryka pokrojona w kostkę

1 szklanka czerwonej soczewicy

1/2 łyżeczki chilli

1/2 łyżeczki wędzonej papryki w przyprawie

1/2 łyżeczki cynamonu

4 pomidory obrane ze skórki

400 ml passaty pomidorowej

1 łyżeczka przyprawy garam masala

Szczypta kurkumy

Garść posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżeczka czarnuszki

2 ziela angielskie

2 liście laurowe

1 łyżka oleju

1,5 l wywaru z jarzyn

1 łyżka miodu

Szczypta soli

Szczypta pieprzu

Przygotowanie:

W garnku rozgrzej olej i podsmaż imbir.

Dodaj czosnek oraz cebulę.

Następnie dodaj przyprawy: chilli, paprykę chilli i wędzoną, cynamon, kurkumę i garam masalę.

Wymieszaj całość.

Dodaj warzywa: papryki, pomidory i soczewicę i całość zalej wywarem.

Dodaj liście laurowe i ziele angielskie.

Gotuj około 12 minut.

Następnie dodaj passatę pomidorową i doprowadź do wrzenia.

Na koniec dopraw solą, pieprzem, miodem i cytryną.

Podawaj w miseczkach posypaną zieloną pietruszką i czarnuszką.

KORZENNY KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW

Składniki:

1 kg buraków

6 goździków

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

3 czerwone cebule

1/2 łyżeczki cynamonu

1/2 łyżeczki imbiru

1 główka czosnku

Sól do smaku

Pieprz do smaku

4 łyżki oliwy z oliwek

4 łyżki octu balsamicznego

2 łyżki miodu

100 ml jogurtu greckiego

50 g koziego sera

2 łyżki maku

2 łyżki podprażonych płatków migdałowych

50 g suszonej żurawiny

1 gałązka rozmarynu

Sok z 2 cytryn

1 l wywaru z jarzyn

1 szklanka czerwonego wina

Przygotowanie:

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem.

Buraki wyszoruj, przekrój na połówki i nakłuj widelcem.

Wysyp je na blachę, dodaj czerwone cebule pokrojone w piórka.

Dodaj ząbki czosnku obrane ze skórki.

W miseczce wymieszaj ocet balsamiczny, oliwę, goździki, cynamon, imbir, kardamon, sól, pieprz, miód, dodaj rozmaryn i około godzinę aż buraki i reszta warzyw będą miękkie.

Następnie obierz buraki i wraz z warzywami oraz powstałym sosem przełóż wszystko do garnka, dodaj wywar, wino, suszoną żurawinę i zagotuj.

Zmiksuj zupę na gładki krem, dodaj sok z cytryny i dopraw do smaku jeśli to konieczne.

Podawaj udekorowaną makiem, kozim serem, mini kleksem jogurtu oraz płatkami migdałowymi.

ROZGRZEWAJĄCY BULION Z MAKARONEM RYŻOWYM I SEZAMEM

Składniki:

2 udka z kurczaka

2 szponderki wołowe

2 cebule pokrojone w piórka

Główka czosnku

2 łyżki sosu ostrygowego

2 gwiazdki anyżu

5 ziarenek kardamonu

1 laska cynamonu

6 goździków

3 trawy cytrynowe

6 liści limonki Kaffir

1 por

100 ml sosu sojowego

Sok z 3 limonek

3 litry wody

2 marchewki

2 kłącza selera naciowego

1 korzeń pietruszki

1/2 selera

2 cm imbiru

1 pęczek szczypiorku

1 łyżka prażonego sezamu

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżka oleju sezamowego

4 łyżki oleju rzepakowego

2 papryczki chili

1 kapusta pak-choy

Pół pęczka kolendry

Sól do smaku

Makaron ryżowy namoczony w zimnej wodzie przez minimum 40 minut

Kilka łyżek soku rybnego

Przygotowanie:

Udka z kurczaka oraz szponder dokładnie umyj.

Nastaw piekarnik na 200 stopni.

Blachę do pieczenia wyłóż papierem i piecz mięso bez przykrycia wraz z główką czosnku około 45 minut.

Upieczone mięso przełóż do garnka, zalej wodą, dodaj trawę cytrynową liście limety, anyż, kardamon, goździki, cynamon, 50 ml sosu sojowego.

Doprowadź do wrzenia i gotuj przez 20 minut.

Po tym czasie dodaj warzywa korzeniowe oraz seler naciowy i groszek cukrowy, chili i gotuj jeszcze 50 minut.

W tym czasie przygotuj miseczki do podania zupy i do każdej z nich włóż garstkę makaronu, świeżą kolendrę oraz kapustę pak choi pokrojoną na mniejsze kawałki.

Gdy już zupa będzie gotowa dopraw ją jeszcze sokiem z limonki, solą i pieprzem jeśli to konieczne.

Następnie możesz wyłowić mięso, posiekać je i połączyć z resztą soku z limonki, sosem rybnym i sojowym oraz papryczką chilli.

Układaj sałatkę mięsną na makaronie i zalej gorącym bulionem.

http://natemat.pl/219329,nic-gorszego-dzis-nie-zobaczysz-ekspert-tvp-o-demonstracjach-kobiet-stalem-i-myslalem-kto-to-rucha

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości