Rozgrzewające napary z imbiru i rokitnika z przepisów Piotra Kucharskiego

Piotr Kucharski
Piotr Kucharski w kuchni Dzień Dobry TVN
Źródło: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN
W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował pyszne rozgrzewające potrawy idealne dla zmarzluchów. Sprawdź jego przepisy na napar imbirowy i z rokitnika. Nie tylko sprawią, że będzie nam cieplej, ale też wzmocnią naszą odporność. Jak je przygotować?

Napar imbirowy - przepis krok po kroku

Składniki:

  • mały kawałek kory cynamonu
    • 2 goździki
      • 1 gniazdo nasienne kardamonu
        • kawałek imbiru wielkości kciuka
          • plasterek ekologicznej cytryny
            • miód-opcjonalnie

              Sposób przygotowania naparu imbirowego:

              1. Wszystkie przyprawy umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc.
                1. Imbir dobrze umyć i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
                  1. Przełożyć wszystko do dzbanka z tłokiem.
                    1. Zalać wodą o temperaturze około 80°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
                      1. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.

                        Napar rokitnikowy - przepis krok po kroku

                        Składniki:

                        • około 2 łyżki rokitnika
                          • 2-3 gałązki tymianku
                            • 1 ziarenko pieprzu
                              • miód-opcjonalnie

                                Sposób przygotowania:

                                1. Wszystkie składniki na napar umieścić w moździerzu i delikatnie utłuc.
                                  1. Przełożyć do dzbanka z tłokiem.
                                    1. Zalać wodą o temperaturze około 80°C, zamieszać, przykryć i odstawić do zaparzenia na około 10 minut. Docisnąć tłok i przelać napar do kubeczków.
                                      1. Opcjonalnie można dosłodzić miodem.

                                        Rokitnik można zebrać samemu jesienią i zamrozić. Można w tym samym czasie kupić świeży przez internet i również zamrozić. Jeśli nam się nie uda tego zrobić, można używać syropu z rokitnika lub suszonych owoców. Wtedy trzeba dłużej parzyć.

                                        Zobacz także:

                                        Autor: Teofila Siewko

                                        Źródło: Piotr Kucharski

                                        Źródło zdjęcia głównego: Joanna Kruczek/Dzień Dobry TVN

                                        podziel się:

                                        Pozostałe wiadomości