Rozgrzewające dania Reni Jusis

Ponieważ rozpoczął się sezon grypowy, Reni Jusis postanowiła przygotować coś na przeziębienie. W kuchni Dzień Dobry TVN przygotowała rozgrzewające posiłki. Czy pomogą zwalczyć infekcje, wirusy, katar i chrypę?

Rozgrzewające śniadanie - owsianka

Składniki:

szklanka płatków gryczanych

1 duże, słodkie jabłko

1 duża, słodka gruszka

garść pestek dyni lub słonecznika

cynamonu, kardamonu, goździków, imbiru świeżego.

1 op. mleka kokosowego

Przygotowanie:

Rozgrzewamy na patelni płatki gryczane z przyprawami (nasze płatki będą bardziej aromatyczne i rozgrzewające), dodajemy owoce pokrojone w kostkę i zalewamy wszystko 2 szklankami wody. Gotujemy na małym ogniu do miękkości, na koniec dolewamy mleka kokosowego do smaku.

Przekładamy do miseczek, ozdabiamy pestkami i orzechami. Nie dodajemy już dodatkowo tłuszczu, ponieważ mleko kokosowe jest bardzo tłuste.

Herbatka rozgrzewająca

Składniki:

0,5 łyżeczki startego imbiru

0,5 soku z cytryny

miód

cynamon

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zalewamy wrzątkiem lub powoli gotujemy w szklanym dzbanku.

Herbata bez herbaty (bez teiny)

Składniki:

0,5 łyżeczki cynamonu

szczypta mielonego kardamonu

szczypta goździków

szczypta świeżego imbiru

szczypta czarnego pieprzu

szczypta pieprzu cayenne

można dosłodzić herbatkę szczyptą lukrecji

Przygotowanie:

Ze wszystkich składników robimy napar.

Pikantna zupa na obiad

Składniki:

300 g czerwonej soczewicy

cebula

ząbek czosnku

puszka pomidorów bez skórki

łyżka zmielonego kminu rzymskiego

łyżeczka cynamonu

łyżeczka startego imbiru

sok z połówki cytryny

szczypta pieprzu

2 łyżki oliwy

1,5 litra wody zimnej

sól

pęczek świeżej kolendry

Przygotowanie:

Cebulę i czosnek posiekać, podsmażyć na oliwie z przyprawami. Dodać umytą soczewicę, zalać wodą i gotować do miękkości. Gdy ziarna będą miękkie, dodać pokrojone pomidory i sok z cytryny i gotować kolejne 15 minut. Dla urozmaicenia można dodać mleka kokosowego. Zblendowaną zupę lub podawać z grzankami z ciemnego pieczywa lub dodać porcję ugotowanej kaszy jaglanej. Na koniec obficie posypać zieleniną.

Czekolada na gorąco

Składniki:

350 ml mleka sojowego

80 g gorzkiej czekolady

1 laska wanilii

1 łyżeczka syropu klonowego

śmietana sojowa

szczypta chili

pół łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

W rondlu z grubym dnem umieścić czekoladę, wlać mleko (300 ml) i podgrzewać aż czekolada zacznie się rozpuszczać. Dodać laskę wanilii, cynamon i chili, syrop klonowy, mieszać energicznie używając trzepaczki. W drugim rondlu podgrzać 50 ml mleka i ubijając spienić. Kiedy czekolada jest gorąca, wyjąć wanilię, a płyn wlać do szklanek. Na wierzch wyłożyć pianę z ubitego mleka lub dodać łyżkę śmietanki i posypać startą czekoladą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości