Zimowa dieta powinna obfitować w zdrowe dla organizmu składniki. Do naszego menu powinniśmy wpisać więcej warzyw, owoców, zdrowych tłuszczy. Ryby morskie doskonale się w tę dietę wpisują, gdyż zawierają kwasy Omega-3, które m.in zwiększają odporność organizmu, ale również mają korzystny wpływ na poprawę samopoczucia. w kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował rozgrzewające dania z łososiem w roli głównej. Smacznego! Krem z pieczonego ziemniaka z łososiem
Składniki:
200 g filetów z Łososia Norweskiego
800 g ziemniaków
500 ml bulionu warzywnego
200 ml śmietany kremówki
Sok z cytryny
2-3 łyżki masła klarowanego
Kminek mielony, gałka muszkatołowa mielona,
4 szt ogórków kiszonych
Koperek
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, obrane skórki z ziemniaka układamy na pergaminie, skrapiamy masłem rozpuszczonym, solimy i wstawiamy do piekarnika, do upieczenia. Obrane ziemniaki gotujemy do miękkości, miksujemy na krem, dodając wywar z pieczonych łupin ziemniaków. Dodajemy śmietany dla uzyskania odpowiedniej kremowości. Doprawiamy sokiem z cytryny, pieprzem, solą, gałką muszkatołową i mielonym kminkiem. Do gotowego kremu dodajemy łososia pokrojonego w cienkie paski. Łosoś w gorącej zupie dojdzie nam doskonale. Będzie soczysty. Dekorujemy plasterkami lub kostką z ogórka kiszonego. Gałązki koperku do dekoracji i smaku.
Łosoś w imbirze i jabłku
Składniki:
1 płat fileta z Łososia Norweskiego
2-3 cm imbiru świeżego
5 szt szarej renety
1 łyżka masła
3 łyżki miodu
1 szt papryki ostrej świeżej
1 kg marchwi drobnej
3 szt cebuli czerwonej
500 g ziemniaków
2-3 garście jarmużu
Przygotowanie:
Łososia dokładnie oprószamy solą. Szarą renetę przesmażamy na miodzie, karmelizujemy, dodajemy masło. Miksujemy na puree. Do puree jabłkowego dodajemy imbir tarty. Taką miksturą smarujemy płat łososia i odstawiamy na chwilę. Marchew obieramy, oprószamy solą, skrapiamy miodem, posypujemy czarnym pieprzem, układamy na pergaminie, podobnie ziemniaki, jarmuż i skrapiamy masłem lub olejem i wstawiamy do pieczenia, podlewając kilkoma łyżkami wody. Pieczemy na miękko w temp.150 stopni do momentu aż marchew, ziemniaki będą miękkie, lekko chrupiące. Łososia układamy na blaszce i wstawiamy do piekarnika, temp 170 stopni, pieczemy do momentu aż łosoś stanie się lekko różowy o mocniejszym kolorze w środku. Łososia podajemy z pieczonymi marchewkami, ziemniakiem i jarmużem.
Łosoś z bigosem z boczniaków
Składniki:
400 g filetów z Łososia Norweskiego
500 g boczniaki
500 g cebuli
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, pieprz,
Liść laurowy, ziele angielskie,
Tymianek świeży, koperek,
Przygotowanie:
Łososia oprószamy sola i odstawiamy. Boczniaki układamy na pergaminie, skrapiamy rozpuszczonym masłem i posypujemy solą i pieprzem. wstawiamy do piekarnika na temp. 150 stopni, pieczemy do momentu aż boczniaki staną się złote. Upieczone boczniaki rwiemy na małe paski, lub kroimy. Cebulę przesmażamy na oleju do miękkości, dodajemy boczniaki, koncentrat i na koniec przyprawy. Dusimy wszystko do miękkości, jak bigos tradycyjny. Łososia smażymy na patelni i podajemy z bigosem.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Źródło: Dzień Dobry TVN
Pozostałe wiadomości
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"