Przepisy kulinarne

Rolada biszkoptowa w świątecznym klimacie z mikołajkowej kuchni Piotra Kucharskiego

Przepisy kulinarne

Autor:
Teofila
Siewko
Źródło:
Piotr Kucharski
Słodko-słone Mikołajki w kuchni Piotra Kucharskiego

W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski przygotował przysmaki dla wszystkich na mikołajki. Znajdziesz w nich dania słodkie i słone. Sprawdź jego przepis na roladę biszkoptową w świątecznym klimacie.

Rolada biszkoptowa w świątecznym klimacie - przepis krok po kroku

Składniki:

Ciasto:

  • 6 dużych jajek
  • 120 g cukru
  • 120 g mąki pszennej
  • 100 g płatków migdałowych

Krem i dodatki:

  • opakowanie serka mascarpone
  • 200 g śmietany 36%
  • 150 g konfitury z pomarańczy
  • 2-3 mandarynki

Sposób przygotowania rolady biszkoptowej w świątecznym klimacie

  1. 1Rozgrzać piekarnik do temperatury 180º C. Dużą blachę wyłożyć papierem do pieczenia, lekko natłuścić olejem.. Białka ubić z cukrem na sztywną pianę, dodać żółtka i jeszcze przez chwilę wszystko ubijać.
  2. 2Do masy jajecznej dodawać porcjami mąkę i delikatnie wszystko wymieszać. Mieszankę wylać na przygotowaną blachę i wyrównać powierzchnię łyżką i równomiernie posypać płatkami migdałowymi.
  3. 3Wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec około 12-14 minut. Wyjąć, przykryć ściereczką kuchenną i pozostawić w formie na 5-7 minut..
  4. 4Na blacie wyłożyć ściereczkę kuchenną. Jednym sprawnym ruchem obrócić blachę z ciastem na ściereczkę. Podnieść formę i delikatnie zdjąć papier przyklejony do ciasta. Przy pomocy ściereczki zrolować biszkopt i zostawić do ostygnięcia.
  5. 5Śmietanę ubić na sztywno i wymieszać z mascarpone. Ciasto rozwinąć, posmarować konfiturą pomarańczową a następnie 3/4 kremu i delikatnie przy pomocy ściereczki zrolować.
  6. 6Wierzch posmarować resztą kremu i udekorować plasterkami obranych mandarynek.

Zobacz także:

Autor:Teofila Siewko

Źródło: Piotr Kucharski

Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości