Przepisy kulinarne

Rogale świętomarcińskie

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Dzis w kuchni "Dzień Dobry TVN" Blanka Winiarska i Marcin Urbaś pod komendą mistrza cukierniczego Pawła Mieszałą przygotowali rogale świętomarcińskie.

Ciasto drożdżowe

Składniki:

mleko 200 ml

masło 75 g

jaja 75 g

cukier 75 g

drożdże 40 g

mąka typ 550 530 g

Sól 2 g

Masło do przekładania 250g

Sposób przygotowania:

Jaja , cukier , mleko i drożdże podgrzewamy do temp. 45 *. Następnie dodajemy połowę mąki i dokładnie łączymy. Dodajemy rozpuszczony tłuszcz, sól i pozostałą część mąki. Ciasto chłodzimy ok. 20 min i zaciągamy z tłuszczem metodą 3x3. Na 1000 g gotowego ciasta dodajemy 250g tłuszczu do zaciągania.

Składniki na masę makową:

40 dag białego maku

30 dag cukru

10 dag pokruszonych herbatników

5 dag rodzynek

5 dag kandyzowanej skórki pomarańczowej

5 dag orzechów arachidowych

5 dag figi kandyzowane

6 dag masła

2 białka

Sposób przygotowania:

Nadzienie:

orzechy i figi posiekać. Mak sparzyć i zemleć. Mak wymieszać z rozpuszczonym masłem, herbatnikami, bakaliami, cukrem. Dodać ubite białka. Ciasto podzielić na 3-4 części, rozwałkować na cienkie, prostokątne kęsy. Wykrawać równoramienne trójkąty o podstawie ok. 8 cm i wysokości 20 cm Na środek nakładamy porcje nadzienia. Zwinąć rogi i zagiąć. Rogale ułożyć na blasze i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Piec na złoto w temp. 200 C. Ozdobić lukrem z cukru pudru utartego z łyżką wrzącej wody, posypać orzechami.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości