Risotto à la Mikołaj Rey. Sprawdź przepis na danie z selera

''Risotto a la Mikołaj Rey'', reporter: Ł. Kowalski, J. Piasecka
Risotto to tradycyjna, włoska potrawa. Najważniejszy jest w niej dobry jakościowo ryż. Mikołaj Rey postanowił przygotować to danie z selera.

Risotto - włoska potrawa regionalna

Mikołaj Rey rok temu był w Bolonii, gdzie nauczył się robić pyszny makaron. Okazuje się, że w światowej stolicy makaronu, znalazł też wielkiego konkurenta w postaci ryżu.

Nestor Grojewski jest szefem kuchni. Spędził we Włoszech 30 lat, gotując zawodowo. Co jest według niego najważniejsze w risotto ? Przede wszystkim jakość ryżu.

We Włoszech występuje wiele rodzajów ryżu, np. bardzo sławny, dobry i drogi Vialone Nano, polecam go

- mówi Nestor Grojewski.

Czy risotto ma regionalne odmiany?

Jeżeli chodzi o smaki, to są regionalne. Włosi są bardzo przywiązani do swoich regionalnych produktów, które później przekładają na talerz

Najważniejsze składniki risotto to olej, ryż i bulion.

Jeśli gotujemy risotto z rybą, to musimy mieć bulion rybny, jeśli z mięsem to bulion na mięsie, jeśli warzywne - to bulion warzywny

- tłumaczy mistrz włoskiej kuchni.

Risotto z selera - przepis Mikołaja Reya

  • Wywar warzywny - por, marchewka, pietruszka i cebula. Warzywa trzeba doprowadzić do wrzątku i gotować na małym ogniu 2,3 godziny.
    • Masło szalotkowe - duży kawałek masła wrzucić na patelnię, dodać szalotkę do zeszklenia, bez koloryzacji. Całość przecedzić przez drobne sitko. Schłodzić w lodówce.
      • "Selerotto" - na patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Zeszklić bardzo drobno pokrojony seler. Doprawić solą i pieprzem. Dodać bulion i trochę gęstej śmietany, minimum 30 proc. Delikatnie zredukować płyn. Gdy całość masy lekko zgęstnieje, połączyć smaki masłem szalotkowym. Dodać odrobinę oliwy truflowej i starty parmezan. Zamieszać.

        Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

        Zobacz też:

        Autor: Luiza Bebłot

        podziel się:

        Pozostałe wiadomości