Przepisy kulinarne

Rewitalizujące sałatki

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN królowały modelka Anna Jagodzińska i blogerka kulinarna Daria Ładocha. Przygotowały dania, dzięki którym odmłodniejemy: koktajl karoten i witaminy; koktajl śniadaniowy; brownie; sałatkę z pęczakiem, kuskus z jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi; sałatę z bobem i radicchio. Smacznego!

Przepisy Ani

Koktajl: karoten i witaminy

Składniki:

150 ml soku z marchwi

250 ml soku z grejpfruta

15 g imbiru

30 g moreli

lód

Polskie dobro: koktajl śniadaniowy

Składniki:

2 jabłka

120 g śliwki mrożonej

płatki owsiane

siemię lniane

100 ml mleka ryżowego

Brownie

Składniki:

600 g batatów

80 g mielonych migdałów

100 g mąki ryżowej

ok. 200 g daktyli

4 łyżki kakao

3 łyżki syropu klonowego

100 ml mleka kokosowego

Sałatka z pęczakiem

Składniki:

kasza pęczak

rukola

szpinak

świeże pomidory

suszone pomidory

oliwki zielone

pieczony bakłażan

pesto

2 ząbki czosnku

2 natki z pietruszki

sok z cytryny

oliwa

zmielone migdały

Przepisy Darii

Kuskus z jarmużem, marchewką i orzechami laskowymi

Składniki:

1 szklanka zalanej wrzątkiem kaszy kuskus

2 ząbki czosnku

100 g jarmużu świeżego

1 mała cukinia

1 łyżka masła

1/2 marchewki

sól

pieprz

szczypta cukru

opakowanie kiełków słonecznika

2 szalotki

1/2 pęczka koperku

1 gałązka rozmarynu

50 g orzechów laskowych

2 łyżki oliwy

sok z jednej cytryny

Przygotowanie:

Kuskus zalej wrzątkiem 2:1 (2 części wrzątku i 1 część kaszy). Jarmuż blanszuj w gorącej wodzie z solą przez 5 min. Szalotkę i czosnek drobno posiekaj. Marchewkę i cukinię drobno pokrój lub zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Rozgrzej masło na patelni, dodaj gałązkę rozmarynu i podsmaż krótko cebulę i czosnek. Dodaj marchewkę i cukinię, i duś chwilę pod przykryciem. Na koniec dodaj jarmuż. Do miski przeżuć kaszę, dodaj warzywa, posyp koperkiem drobno posiekanym i orzechami. Dodaj sól i pieprz, cukier oraz sok z cytryny. Na koniec udekoruj kiełkami słonecznika.

Sałata z bobem i radicchio

Składniki:

1/2 opakowania rukoli

1/2 opakowania mrożonego bobu (ok. 200 g)

1 pomarańcza

1 duża czerwona cebula

1 łyżka masła

2 łyżki posiekanej natki pietruszki

1 sałata radicchio

2 łyżki pestek dyni

sól

pieprz

Dressing:

2 łyżki oliwy

sok z jednej pomarańczy

2 łyżki sosu sojowego

Przygotowanie:

Ugotuj bób al dente. Jak ostygnie, obierz ze skóry. Do miski wrzuć rukolę i pokrój radicchio na mniejsze kawałki. Dodaj ugotowany bób. Na patelni rozgrzej masło i podsmaż czerwoną cebulę. Następnie dodaj do miski z sałatą. Pomarańczę pokrój na cienkie plasterki i udekoruj nią danie. Całość posyp natką pietruszki drobno posiekaną i podprażonymi pestkami dyni. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dressingu wymieszaj w misce i polej nim sałatę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości