Materiał promocyjny

Restauracja Filmowa

Matką chrzestną "Restauracji Filmowej" jest Krystyna Janda, przyjaciółka właścicieli restauracji. W menu znalazły się ulubione dania aktorów, na przykład, "Pory w cieście piwnym" według przepisu Bożeny Dykiel, "Żeberka dla leniwych" - specjalność Krystyny Jandy, czy "Krewetki królewskie nasączone kolendrą" według przepisu Małgorzaty Zajączkowskiej. Restauracja szybko stała się ulubionym miejscem spotkań aktorów.

Żołądki drobiowe

Sposób przygotowania:

Umyć żołądki i pokroić w drobne kawałki.

Ugotować do miękkości w posolonej wodzie.

Uprzednio namoczone suszone grzyby ugotować, potem wyjąć i pokroić w paski.

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę i obsmażyć na sklarowanym maśle.

Dodać żołądki, grzyby, dużo natki pietruszki. Dodać śmietanę kremówkę i doprawić do smaku.

Można podawać z ziemniakami puree lub ciemnym pieczywem.

Żeberka dla leniwych wg Krystyny Jandy

Sposób przygotowania:

Cienkie paski żeberek natrzeć miodem i czosnkiem bez przypraw.

Zafoliować i zostawić na noc.

Piec bez tłuszczu, obracając do całkowitego zmiękczenia.

Polać łagodnym ketchupem Heinz aż uzyskamy sos.

Podawać z kluskami kładzionymi.

Kluski kładzione do żeberek:

1 szklanka gotowanej, gorącej wody.

W rondelku rozpuścić 4 łyżki stołowe masła.

1/2 małej łyżeczki soli.

1 szklanki mąki

3 jajka

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki oprócz jajek połączyć i wyrobić jednolitą masę bez grudek. Dodać jajka. Garnek odstawić i podeprzeć na 15 min. Na lekko wrzącą wodę kłaść ostrą łyżką małe kluseczki (podwajają swoją objętość). Gotować do 4 min

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości