Andrzej Polan postanowił przyjść nam z pomocą w tym trudnym okresie jakim jest przesilenie wiosenne. Popraw sobie nastrój, zredukuj stres i dostarcz organizmowi hormonów szczęścia. Oto przepisy mistrza kuchni, które przegonią złe samopoczucie: pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów, dorsz zimowy z jabłkami na stres i kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia.
Pieprz na przesilenia - miska makaronu i warzyw dla łagodzenia nastrojów
400g makaronu np. bucatini
150g masła
1 torebka pieprzu grubo mielony kolorowego
200g sera dojrzewającego tarty bursztyn
fasolka szparagowa mrożona
brokuły mrożone
koper
2-3 kromki pieczywa rustykalnego
Makaron gotujemy w wodzie z dodatkiem soli zgodnie z czasem podanym na opakowaniu, pod koniec dodajemy fasolkę szparagową i brokuły podzielone na mniejsze kawałki. Ugotowany makaron odcedzamy wraz z fasolką, pozostawiając trochę wody z gotowania. Na patelni rozpuszczamy większą połowę masła z dodatkiem odrobiny oliwy. Dodajemy grubo mielony pieprz i smażymy kilkanaście sekund, kiedy tylko pojawi się zapach pieprzu podlewamy ok. 100ml wody z gotowania. Mieszamy do momentu aż pojawi się konsystencja sosu. Dodajemy pozostałe masło, makaron z fasolką i brokułami. Mieszamy wszystko na patelni aż makaron ładnie pokryje się sosem, na koniec jeszcze pozostałą ilość tartego sera i koperek. Posypujemy grzankami z pieczywa smażonego na maśle.
Jabłka dzielimy na ćwiartki, przesmażamy na maśle w trakcie dodając miód i czarny pieprz. Kiedy jabłka nam się podrumienią, dodajemy troszkę soku jabłkowego i rokitnika. Skreia posypujemy solą, pieprzem i smażymy od strony skóry na złoty kolor około 3-4 minut, przekładamy na drugą stronę i zdejmujemy z ognia, temp. Na patelni jest wystarczająca aby ryba nam spokojnie doszła. Kiełbasę kroimy w cienkie plastry i przesmażamy na patelni na oleju pod koniec dodając ostra papryczkę i szczypiorek. Takim miksem polewamy rybę podaną na jabłkach.
Kruche babeczki z mąki gryczanej i śliwka w czekoladzie na hormony szczęścia
400g mąki gryczanej
200g masło
4 jajka
50g migdałów mielonych
100g cukru pudru
+ foremki metalowe do babeczek
Z w/w składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię pozostawiamy na kilkanaście minut aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nimi foremki do babeczek. Upieczone smarujemy rozpuszczoną czekoladą w środku.
Śmietankę podgrzewamy z masłem ale nie zagotowujemy, dodajemy połamaną czekoladę i po chwili mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Do masy wrzucamy śliwki suszone. Cukier rozpuszczamy na patelni, zalewamy gorącą śmietanką, dodajemy masło i wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Na upieczone babeczki wykładamy karmel, śliwki w czekoladzie