Materiał promocyjny

Rabarbarowa kuchnia

Sezon na rabarbar trwa krótko, warto więc go wykorzystać. A nic tak nie urozmaici naszych dań, jak to smaczne warzywo. W kuchni Dzień Dobry TVN Piotr Kucharski wyczarował z rabarbaru istne cuda!

Zdjęcie: Piotr Bławicki/ East News

Filet z łososia z sałatką z rabarbaru i pomarańczy

Składniki:

sól i pieprz

1 pomarańcza

oliwa z oliwek

2 filety z łososia

2 łodygi rabarbaru

duża garść sałaty roszponki

Sposób przygotowania:

Odciąć górę i dół pomarańczy. Następnie odkroić cała skórkę razem z białymi błonami. Nad miską wyciąć fileciki, omijając błony pomiędzy segmentami pomarańczy. Cząstki pomarańczy dodać do miski nad którą je wycinaliśmy, dodać rabarbar. Wymieszać i odstawić na 15-20 minut. W tym czasie przyprawić filety z łososia solą i pieprzem, skropić oliwą. Usmażyć na patelni z obu stron po około 5 minut. Do miski z pomarańczą i rabarbarem dodać roszponkę, oliwę z oliwek, sól i pieprz. Wymieszać i podawać z filetem z łososia.

Konfitura rabarbarowa z jabłkami i wanilią

Składniki:

1 kg cukru

0,5 kg jabłek

2 laski wanilii

1 kg rabarbaru

sok z jednej cytryny

Sposób przygotowania:

Rabarbar i jabłka przełożyć do dużego garnka, zasypać cukrem. Laski wanilii przeciąć wzdłuż na połowę, końcówką noża wyskrobać nasiona i razem ze strączkami dodać do owoców. Dodać sok z cytryny, dusić na małym ogniu aż całość zgęstnieje (około 1 godziny). Po ugotowaniu można przełożyć do wyparzonych słoiczków i zapasteryzować.

Rabarbar pod kruszonką

Składniki:

100 g cukru

500 g rabarbaru

Kruszonka:

50 g cukru

1 szczypta soli

100 mąki pszennej

100 g twardego masła

1 szczypta proszku do pieczenia

50 g posiekanych orzechów włoskich

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Rabarbar posypać cukrem i odstawić na 10 minut. Następnie ułożyć w natłuszczonym naczyniu do zapiekania. W misce zagnieść ze sobą pozostałe składniki, otrzymaną kruszonką posypać rabarbar. Piec w rozgrzanym piekarniku przez około 20-25 min. Podawać z gałką lodów np. rabarbarowych.

Lody rabarbarowe

Składniki:

150 g cukru

200 ml mleka

500 g rabarbaru

Sok z jednej cytryny

200 ml śmietany 30%

1 łyżka startego imbiru

Sposób przygotowania:

Rabarbar wyłożyć na dużej blasze do pieczenia. Posypać cukrem, wymieszać. Piec w rozgrzanym piekarniku przez 30 minut w temperaturze 160°C. Następnie zmiksować przy pomocy blendera lub malaksera. Odstawić do wystygnięcia. Mleko, śmietanę sok z cytryny i imbir wymieszać ze sobą w misce. Dodać rabarbar, wymieszać, przelać do pojemników do zamrażania. Wstawić do zamrażarki na minimum 4 godziny.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości