Materiał promocyjny

Pyzy i kurczak Andrzeja Polana

Aby w weekend wypoczywać po całym tygodniu pracy, a wolnego czasu nie spędzać w kuchni, mistrz Andrzej Polan przyrządził menu na cały weekend. W sobotę przyszedł czas na faszerowanego kurczaka i puree, a w niedzielę z przepysznych "resztek" Andrzej zrobił pyzy, które nazywa pyzami z bazaru Różyckiego.

Zdjęcie: Tomasz Urbanek / East News

Udka z kurczaka, ziemniaki ze szpinakiem, papryka

Składniki:

6 udek z kurczaka

2 papryki świeże

cebula

1 kg ziemniaków

200 g szpinaku

100 g masła

gałka muszkatołowa

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

Z udek zdejmujemy skórę, oddzielamy mięso od kości, kostkę odcinamy. Mięso mielimy, łączymy z przesmażoną papryką, przyprawą do potraw i takim farszem wypełniamy skórę z udek. Formujemy kształt udka i obsmażamy na patelni na maśle. W trakcie smażenia delikatnie podlewamy wodą. Ziemniaki gotujemy, ugotowane łączymy ze szpinakiem, gałką muszkatołową. Na puree podajemy uduszone udka i polewamy sosem powstałym z duszenia.

Pyzy ziemniaczane, duszona wieprzowina, brukselka

Składniki:

1,5kg ziemniaków

500g grzybów świeżych lub mrożonych

1 kg łopatki wieprzowej

500 g brukselki

100ml śmietany 30%

musztarda rosyjska

tymianek

rosół z kury

2 cebule

2 łyżki bułki tartej

przyprawa do potraw

Przygotowanie:

½ kg ziemniaków gotujemy, przeciskamy przez praskę, pozostałe ziemniaki obieramy i ścieramy na drobnej tarce, odciskamy w lnianej ściereczce z soku. Ziemniaczane masy łączymy i dodajemy przesianą przez sitko przyprawę do potraw. Cebulę przesmażamy na patelni, dodajemy grzyby pokrojone w kostkę, wszystko razem dusimy, na koniec dodając bułkę tartą i tymianek. Farsz wykładamy na porcje masy ziemniaczanej, kleimy pyzy i gotujemy w wodzie z dodatkiem rosołu z kury. Mięso kroimy w drobną kostkę, dodajemy cebulę, doprawiamy przyprawą. Kapustę gotujemy, łączymy ze śmietaną i musztardą.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości