Pyszności walentynkowe

Do kuchni Dzień Dobry TVN zaprosiliśmy dyrektora Reprezentacji Polski w Piłce Nożnej Tomasza Iwana i jego partnerkę - prezenterkę telewizyjną Natalię Jakułę. Przygotowali dla nas: ciasto marchewkowe, krem z marchewki i soczewicy, przekładańca z łososiem i mozarellą oraz makaron curry z krewetkami i pomidorkami. Smacznego!

Makaron curry z krewetkami i pomidorkami

Składniki:

1 puszka mleka kokosowego

1 łyżeczka pasty curry żółtej

1 łyżeczka pasty curry czerwonej

duże opakowanie pomidorków koktajlowych

ok. 300 g krewetek średnich

czosnek w proszku lub świeży

1 limonka

1 łyżeczka brązowego cukru

kilka listków bazylii

makaron ryżowy długie wstążki

Przygotowanie:

Rozmrozić krewetki, zdjąć twarde skorupki, odsączyć. Ugotować makaron. Na rozgrzaną patelnię nałożyć obie pasty curry, czosnek, dołożyć krewetki, podsmażyć 3 min., dodać pomidorki, cukier. Gdy trochę się podsmażą, całość zalać mleczkiem kokosowym, pogotować 2 min., dodać bazylię, trochę soku z limonki. Gotowy sos nakładać na makaron.

Przekładaniec z łososiem i mozarellą

Składniki:

600 g filetu z łososia bez skóry

500 g pomidorów

400 g mozarelli

suszone pomidory w oleju

czosnek w proszku

świeża bazylia

sól

pieprz

Przygotowanie:

Pokroić łososia w prostokątne plastry o podobnej wielkości. Przyprawić solą, pieprzem, suszonym czosnkiem. Pokroić pomidory i mozarellę w plastry o podobnej wielkości. W naczyniu do pieczenia ułożyć na przemian plastry łososia, pomidora i mozarelli. Na wierzch ułożyć pokrojone drobno suszone pomidory, skropić całość olejem z pomidorów, posypać bazylią. Piec ok. 15-20 min. w 180 st. C, następnie doprawić do smaku solą, pieprzem. Podawać dowolnie z sałatką, pieczonymi ziemniakami lub pieczywem.

Krem z marchewki i soczewicy

Składniki:

4 duże marchewki

3 duże cebule

4 ząbki czosnku

1 szklanka pomarańczowej soczewicy

1 l wody

sól

pieprz

olej roślinny

Przygotowanie:

Obrać warzywa, pokroić marchew, cebulę, czosnek na plastry, smażyć na oleju do momentu, gdy nabiorą złotego koloru, doprawić solą i pieprzem. Soczewicę przepłukać wodą. W dużym garnku zagotować ok. litr wody, wrzucić podsmażone warzywa, wsypać soczewice, gotować całość ok. 20 min. Gotową zupę zmiksować na gładki pomarańczowy krem, doprawić solą, pieprzem.

Fit ciasto marchewkowe

Składniki:

3 duże marchewki

1 szkl. mąki gryczanej

1 szkl. płatków owsianych błyskawicznych

1/3 szkl. oleju kokosowego lub innego

2/3 szkl. brązowego cukru

1 łyżeczka cynamonu

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1 łyżeczka sody oczyszczonej

4 jajka

Krem:

2 tabliczki białej czekolady

250 g serka mascarpone

Przygotowanie:

Marchew obrać, zetrzeć na tarce na grubsze wiórki. Dodać resztę składników ciasta, dokładnie wymieszać. Przełożyć do tortownicy, piec ok. 30 min. w 180 st. C. Gotowe ciasto wystudzić, przełożyć kremem w środku i posmarować na wierzchu. Posypać uprażonymi na suchej patelni płatkami migdałowymi.

Krem: w kąpieli wodnej rozpuścić białą czekoladę. Dodać mascarpone, wymieszać.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości