Przepisy kulinarne

Pyszne wiosenne przepisy z Lurpakiem według Mateusza Gesslera

Przepisy kulinarne

Źródło:
Mateusz Gessler
Mateusz Gessler i maślana przepisy
Dzień Dobry TVNMateusz Gessler i maślana przepisy

Gdzie jest Lurpak, tam jest wiosna na talerzu. W kuchni Dzień Dobry TVN Mateusz Gessler przygotował pyszne, wiosenne dania z Lurpakiem. Sprawdź, jak przyrządzić kanapki z halloumi i pomidorami, kanapki z pieczoną wołowiną i czerwoną papryką, smażone kotlety jagnięce z rozmarynem i czosnkiem oraz pieczonego ziołowego łososia. 

Kanapka z halloumi i pomidorami - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 plastry białego zakwasu,
  • 50 g Lurpak do smarowania,
  • 125 g pomidorków koktajlowych,
  • 1 łyżka sambal,
  • 25 g liści rukoli,
  • 125 g halloumi, pokrojonego na 4 plastry.

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do 200 st./180 st. wentylator/gaz 7
  2. 2Umieść pomidorki koktajlowe na blasze do pieczenia i posyp 15 g masła. Dopraw solą i świeżym czarnym pieprzem i piecz przez 15 minut lub do momentu, aż pomidorki koktajlowe zaczną mięknąć. Wyjmij i odstaw do ostygnięcia.
  3. 3W międzyczasie podgrzej małą patelnię. Gdy będą gorące, dodaj plastry halloumi i smaż, aż się zarumienią z obu stron. Wyjmij i odstaw na talerz.

Aby zrobić kanapkę:

  1. 1Rozłóż dwa plasterki zakwasu z pozostałym produktem Lurpak Spreadable.
  2. 2Posyp rukolą i posyp pomidorkami koktajlowymi.
  3. 3Dodaj plasterki halloumi, skrop sambalem, a następnie dodaj pokrojony na końcu chleb.

Porady:

  • Namocz halloumi w soku z cytryny. To wyciągnie trochę soli, a także zmiękczy halloumi.
  • Nigdy nie dodawaj oleju na patelnię podczas gotowania halloumi. Powinno być gotowane na suchej patelni, na średnim ogniu. Nie rozgotuj, bo zrobi się gumowata.
  • Skropienie pomidorów octem balsamicznym doda intensywnego, słodkiego smaku.
  • Jeśli nie możesz zdobyć sambala, harissa, sirracha lub Gochujang będą działać równie dobrze.

Kanapka z pieczoną wołowiną i czerwoną papryką - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 2 kromki chleba żytniego na zakwasie,
  • 35 g Lurpak do smarowania,
  • 2 plastry rostbefu, ugotowane,
  • ½ pieczonej czerwonej papryki, pokrojonej,
  • 1 cebula, obrana, pokrojona na pół i drobno pokrojona,
  • ocet winny,
  • ½ łyżeczki cukru pudru,
  • 25 g rzeżuchy.

Sposób przygotowania:

  1. 1Aby zrobić marynowaną cebulę, włóż pokrojoną cebulę do małej miski. Wymieszaj biały ocet winny z cukrem pudrem i zalej cebulę. Pozostaw na 15 minut.
  2. 2Każdą kromkę chleba posmarować masłem Lurpakem do smarowania i posypać rukwią wodną.
  3. 3Na wierzch posyp pieczoną czerwoną papryką, a następnie pieczeń wołową.
  4. 4Posyp cebulę marynowaną i posyp pozostałą kromką chleba. Natychmiast podawaj

Porady:

  • Ziemisty burak bardzo dobrze komponuje się z rostbefem. Wymieszaj z odrobiną octu winnego i łyżeczką chrzanu. Ułóż go na wierzchu wołowiny z marynowaną cebulą.
  • Jeśli nie masz resztek z wołowiny i nie chcesz specjalnie upiec mięsa na kanapkę, usmaż stek, odstaw na 5 minut, a następnie pokrój.
  • Natrzyj chleb ząbkiem czosnku przed posmarowaniem go Lurpak Spreadable.
  • Przygotuj kremową remuladę selerową, która będzie pasować do twojej wołowiny. Wymieszać musztardę, majonez i sok z cytryny. Zetrzyj na selera i dopraw solą i pieprzem. Przechowasz w lodówce pod przykryciem przez 2-3 dni.

Smażone kotlety jagnięce z rozmarynem i czosnkiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 8 kotletów jagnięcych, obciętych na tłuszcz,
  • 3 ząbki czosnku, obrane i drobno posiekane,
  • 1 łyżka świeżego rozmarynu, drobno posiekanego,
  • sok z jednej cytryny,
  • Lurpak® w płynie,
  • 2 łyżki stołowe musztardy Dijon.

Sposób przygotowania:

  1. 1W dużej misce dodaj czosnek, skórkę z cytryny, rozmaryn i sok z cytryny.
  2. 2Dodaj kotlety jagnięce i dopraw solą i czarnym pieprzem. Mieszaj, aż wszystkie składniki się połączą.
  3. 3Podgrzej dużą patelnię do smażenia na średnim ogniu. Dodaj Lurpak® Liquid, a gdy zacznie bulgotać, dodaj kotlety jagnięce i smaż przez około 3 minuty z każdej strony lub do różowego koloru w środku.
  4. 4Posmaruj musztardą dijon i natychmiast podawaj.

Pieczony ziołowy łosoś - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 125 g zmiękczonego masła Lurpak® Lekko Solone,
  • 20 g koperku, drobno posiekanego,
  • 20 g szczypiorku, drobno posiekanego,
  • 2 cytryny,
  • 200 g drobnych szparagów,
  • 200 g drobnej fasoli,
  • 1 kg boku łososia ze skórą i bez kości,
  • 150 ml białego wina*.

Sposób przygotowania:

  1. 1Rozgrzej piekarnik do 200˚C / 180˚C wentylator 180C / gaz 6.
  2. 2Wymieszaj lekko solone masło Lurpak® z koprem, szczypiorkiem i skórką z obu cytryn i dobrze dopraw.
  3. 3Weź wystarczająco duży kawałek folii, aby zawinąć w niego całego łososia i połóż jedną stronę folii na dużej płytkiej blasze do pieczenia. Odrobiną masła posmaruj folię, a następnie posyp szparagami i fasolą.
  4. 4Połóż łososia skórą do dołu na warzywach i nałóż masło na miąższ łososia, rozprowadzając grzbietem łyżki. Wlej wino wokół łososia, a następnie przyłóż folię do ryby i wokół niej i szczelnie zamknij brzegi.
  5. 5Piecz w nagrzanym piekarniku przez 25-30 minut, aż łosoś będzie nieprzezroczysty i łatwo się rozkruszy.
  6. 6Przed podaniem wyciśnij sok z jednej cytryny na łososia, resztę pokrój w ósemki i podawaj z młodymi ziemniakami posmarowanymi masłem.

*Alternatywnie: 150 ml bulionu rybnego i wyciskanego soku z cytryny.

Wskazówka: pietruszka i estragon sprawdzają się jako alternatywne zioła.

Zobacz także:

Źródło: Mateusz Gessler

Źródło zdjęcia głównego: Paweł Wodzyński/East News

Pozostałe wiadomości