Pyszne tarty Andrzeja Polana

W kuchni Dzień Dobry TVN Andrzej Polan przygotował: tartę wiosenną z pieczonym ciastem i zimnym środkiem, tartę z kapustą młodą i pasztetową oraz tartę z owocami. Palce lizać!

Tarta wiosenna z pieczonym ciastem i zimnym środkiem

Składniki:

Ciasto:

  • 400 g mąki gryczanej
    • 200 g masła
      • 4 jajka
        • 50 g mielonych migdałów
          • 100 g cukru pudru

            Przygotowanie:

            Z ww. składników przygotowujemy ciasto kruche, owijamy w folię, pozostawiamy na kilkanaście minut, aby odpoczęło, po czym rozwałkowujemy i wylepiamy nim formę, pieczemy ok. 20 min. w 180 st. C.

            Farsz:

            • 2 pęczki rzodkiewki
              • 2 kalarepki
                • ogórek zielony
                  • pęczek szczypiorku
                    • pęczek koperku
                      • 2 jajka
                        • 250 g pieczonego indyka lub kurczaka
                          • 400 g serka kremowego śmietankowego
                            • 20 g żelatyny spożywczej
                              • 100 ml śmietany 18 proc.
                                • 50 g majonezu
                                  • 50 g musztardy chrzanowej
                                    • niebieskie i fioletowe małe bratki

                                      Przygotowanie:

                                      Serek mieszamy dokładnie ze śmietaną, majonezem i musztardą. Mięso kroimy w drobną kostkę , rzodkiewki, kalarepkę i ogórka ścieramy na tarce, posypujemy solą. Odciskamy sok i warzywa dodajemy do masy serowej. Żelatynę rozpuszczamy w małej ilości wody i dodajemy do masy. Jeszcze szczypiorek, koperek, posiekane jajko, wszystko mieszamy i wykładamy na podpieczony spód. Wstawiamy do lodówki. Dekorujemy rzodkiewką, koprem, jajkiem i kwiatami.

                                      >>> Zobacz także:

                                      Domowe paszteciki Andrzeja Polana. Przepis na ciasto i farsz

                                      Placki ziemniaczane, podpłomyki, małdrzyki. Oto przepisy na najlepsze placki na świecie!

                                      Mini tarty z białej czekolady i brownie z pistacjami. Przepisy na Dzień Kobiet

                                      Tarta z kapustą młodą i pasztetową cała na gorąco

                                      Składniki:

                                      Ciasto:

                                      • 400 g mąki orkiszowej
                                        • 200 g masła
                                          • 2 łyżki chrzanu śmietankowego
                                            • 4 żółtka
                                              • sól, pieprz czarny

                                                Przygotowanie:

                                                Z ww. składników przygotowujemy ciasto, owijamy folią i odstawiamy, aby chwilę odpoczęło. Dzięki temu będzie bardziej plastyczne. Ciasto rozwałkowujemy w kształcie koła, smarujemy jakiem i wykładamy farsz.

                                                Farsz:

                                                • młoda kapusta
                                                  • 2 cebule
                                                    • pęczek koperku
                                                      • 4 ogórki małosolne
                                                        • stokrotki czerwone
                                                          • korzeń chrzanu
                                                            • olej do smażenia

                                                              Przygotowanie:

                                                              Na oleju przesmażamy cebule, dodajemy posiekaną młodą kapustę, chwilę smażymy i podlewamy małą ilością wody. Kiedy tylko kapusta odparuje, dodajemy koperek. Studzimy i wykładamy na środek naszego ciasta. Brzegi ciasta wykładamy na wierzch, zamykając po części tartę. Na wierzch wykładamy plasterki pasztetowej, skrapiamy olejem i do pieca. Pieczemy ok. 15 min. w 200 st. C. Upieczoną tartę oprószamy świeżo tartym chrzanem, dekorujemy stokrotkami i gotowe.

                                                              Tarta do góry nogami z owocami

                                                              Składniki:

                                                              • 100 g cukru trzcinowego
                                                                • 60 g masła
                                                                  • 1 banan
                                                                    • jeżyny mrożone

                                                                      Przygotowanie:

                                                                      Masło rozpuszczamy, dodajemy cukier, mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Na wierzch układamy banana pokrojonego po długości, skropionego sokiem z cytryny i jeżyny, gdzie popadnie. Zabieramy się za ciasto.

                                                                      Ciasto:

                                                                      • 250 g mąki
                                                                        • 2 jajka
                                                                          • 1 banan zmiksowany
                                                                            • 100 g rozpuszczonego masła
                                                                              • 150 ml gęstego jogurtu
                                                                                • 100 g cukru
                                                                                  • 1 cukier wanilinowy
                                                                                    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
                                                                                      • szczypta soli

                                                                                        Przygotowanie:

                                                                                        Masło rozpuszczone, banana, jogurt, cukier, jajka łączymy razem. Dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem, mieszamy i ciasto wylewamy na owoce. Wstawiamy do pieczenia, pieczemy ok. 40 min. w 180 st. c. Ciasto wyjmujemy, po kilku minutach odwracamy do góry nogami.

                                                                                        Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

                                                                                        podziel się:

                                                                                        Pozostałe wiadomości