Materiał promocyjny

Pyszne obiady z Frostą według przepisów Sebastiana Olmy

Szpinak w roli głównej
Szukasz pomysłu na pyszny obiad, taki trochę ,"po włosku", z nutą owoców morza i wybornego sera? Właśnie takie dania w kuchni Dzień Dobry TVN przygotował Sebastian Olma. A pomogła mu w tym Frosta. Sprawdź przepisy na gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem, puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami oraz na muffiny ze szpinakiem i serem cheddar.

W przepisach wykorzystany był szpinak w serduszkach od firmy Frosta.

Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem
Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem
Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem
Źródło: Paweł Wodzyński/East News

Gnocchi ze szpinakiem, pesto bazyliowym, kozim serem i parmezanem - przepis

Gnocchi ziemniaczane:

  • Ziemniaki mączne x 1 kg
    • Żółtka x 3 szt.
      • Sól x 1 łyżka
        • Mąka pszenna x 0,3 kg
          • Szpinak Frosta serduszka x 200g
            1. Wybierz jak największe ziemniaki i ułóż je na blaszce do pieczenia, nakłuj delikatnie widelcem i wstaw do piekarnika na 1h do temp. 170 st. C.
              1. Po wyjęciu obierz ziemniaki i przeciśnij je przez praskę, do ziemniaków dodaj żółtko, sól, mąkę pszenną i szpinak. Zacznij dłońmi wyrabiać masę, aż nabierze zwartej i gęstej konsystencji, jeśli masa będzie luźna dodaj więcej mąki.
                1. Ciasto potnij na 4 części i zwiń je w batony, następnie rozciągnij rękami na długi rulon i potnij na mniejsze kawałki.
                  1. Mniejsze kawałki uformuj za pomocą widelca i odstaw na blaszkę posypaną mąką. Gnocchi gotuj w posolonej wodzie przez około 2 minuty lub do momentu, kiedy nie wypłyną same.
                    • Natka pietruszki, bazylia, kolendra po 1 dużym pęczku
                      • Oliwa z oliwek x 200 ml
                        • Orzeski pinni x 100g
                          • Parmezan x 100g
                            • Rukola x 100g
                              • Kozi ser twarogowy x 200g
                                1. W moździerzu utrzyj świeże zioła razem z oliwą, orzeszkami pinii i parmezanem.
                                  1. Gotowe pesto przełóż na patelnię i dodaj do niego ugotowane gnocchi ziemniaczane. Możesz opcjonalnie dodać więcej oliwy z oliwek, pod koniec duszenia dodaj kilka świeżych liści rukoli i przełóż na głęboki talerz, krusząc ser kozi na wierzch.
                                    Gnochhi ze szpinakiem i krewetkami
                                    Gnochhi ze szpinakiem i krewetkami
                                    Gnochhi ze szpinakiem i krewetkami
                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News
                                    Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
                                    Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
                                    Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami
                                    Źródło: Paweł Wodzyński/East News

                                    Puszysty krem ziemniaczany ze szpinakiem i krewetkami

                                    Krem ziemniaczany

                                    • Ziemniaki x 1 kg
                                      • Biała cebula x 2 szt.
                                        • Tymianek świeży 1 mały pęczek
                                          • Czosnek x 10 ząbków
                                            • Wywar x 1,5 l
                                              • Szpinak Frosta serduszka x 250g
                                                • Słodka śmietana 36% x 0,5 l
                                                  • Sól, pieprz po 1 małej łyżce
                                                    • Obrane ziemniaki pokrój w kostkę, wrzuć do garnka z dodatkiem białej cebuli, świeżego tymianku, i czosnku, smaż przez kilka minut aż będą miały rumiany kolor.
                                                      • Warzywa podlej wywarem mięsnym lub warzywnym i gotuj do miękkości.
                                                        • Gdy ziemniaki będą miękkie dodaj słodką śmietanę, szpinak i zagotuj, krem zmiksuj do gładkiej konsystencji i przecedź przez sitko. Na koniec dopraw do smaku solą i pieprzem.
                                                          Krewetki
                                                          Krewetki
                                                          Krewetki
                                                          Źródło: Paweł Wodzyński/East News
                                                          • Klarowane masło
                                                            • Krewetki 16/20 x 200g
                                                              • Sól, pieprz po 1 małe łyżce
                                                                • Natka pietruszki
                                                                  1. Krewetki pokrój na mniejsze i podsmaż na klarowanym maśle aż będą miały rumiany kolor. Pod koniec smażenia dopraw solą, pieprzem i dodaj posiekana natkę pietruszki.
                                                                    1. Porcję kremu nalej do głębokiego naczynia i ułóż na górze smażone krewetki i kilka kawałków marynowanego imbiru.

                                                                      Muffiny ze szpinakiem i serem cheddar

                                                                      Składniki:

                                                                      • Szpinak Frosta serduszka x 250g
                                                                        • 100 g sera cheddar, startego
                                                                          • 1 łyżka suszonego tymianku
                                                                            • 2 jajka
                                                                              • 5 łyżek jogurtu greckiego
                                                                                • 150 g zwykłej białej mąki
                                                                                  • 150g mąki pełnoziarnistej
                                                                                    • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
                                                                                      • masło do smarowania
                                                                                        1. Ustaw piekarnik na 180 stopni z funkcją termoobiegu.
                                                                                          1. Rozmrożony szpinak dodaj do miski razem z tartym serem cheddar i suszonym tymiankiem, wbij 2 jajka do miski i wymieszaj z jogurtem.
                                                                                            1. Przesiej mąkę i proszek do pieczenia nad miską, a następnie dobrze wymieszaj, aby połączyły się wszystkie składniki.
                                                                                              1. Gotową masę nałóż na formy do pieczenia i wstaw do piekarnika na 20-25 minut.
                                                                                                1. Wyjmij i udekoruj świeżymi ziołami.

                                                                                                  Zobacz także:

                                                                                                  Źródło: Sebastian Olma

                                                                                                  Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Materiał promocyjny
                                                                                                  podziel się:

                                                                                                  Pozostałe wiadomości