Pyszne i piękne torty

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W studiu Dzień Dobry TVN gościliśmy Agnieszkę Paczóską i Marta Jagodzińską, które przygotowały bajecznie wyglądające torty. Dziewczyny zdradziły także, jak dekorować torty i zrobić masę cukrową.

Babeczki z kremem

Ciasto:

120 g masła

170 g cukru

3 jajka

280 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

170 g jogurtu naturalnego

Skórka otarta z 1/2 cytryny

Krem:

200 g śmietany 36 %

200 g mascarpone

1 łyżka cukru pudru

Przygotowanie:

Utrzyj masło z cukrem na puszystą masę. Dodawaj jajka jedno po drugim miksując do połączenia składników. Wsyp przesiane suche składniki, skórkę oraz jogurt. Wymieszaj do uzyskania gładkiej masy na wolnych obrotach miksera. Przełóż do papilotek. Piecz w temperaturze 170 stopni Celsjusza ok 25 min.

Schłodzoną śmietanę, mascarpone i cukier puder ubij do uzyskania gładkiego i puszystego kremu. Nałóż na wystudzone babeczki.

Masa cukrowa:

ok. 80 dag cukru pudru

50 g glukozy spożywczej (w proszku)

4 płaskie łyżeczki żelatyny

70 ml zimnej wody

3 łyżeczki tłuszczu roślinnego

Zalej żelatynę zimną wodą, zostaw na 5 min., aby napęczniała. Rozpuść żelatynę podgrzewając ją w rondelku. Nie gotuj. Dodaj glukozę i tłuszcz, podgrzewaj do rozpuszczenia się składników. Zdejmij z ognia. Dodaj przesiany cukier puder i dokładnie wymieszaj. Przenieś na blat i podsypując cukrem pudrem wyrabiaj masę aż będzie gładka i elastyczna.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN