Przepisy kulinarne

Pyszne desery z dodatkiem najlepszych lodów - przepisy Grzegorza Zawieruchy

Przepisy kulinarne

Źródło:
Grzegorz Zawierucha
Nawet Neptun wyszedł z wody, by spróbować nasze lody

Lody są świetnym deserem nie tylko same w sobie, ale również w połączeniu z innymi pysznymi produktami. Bardzo ważne jest, aby były jak najlepszej jakości. Właśnie po takie sięgnął Grzegorz Zawierucha, przygotowując w kuchni Dzień Dobry TVN mini bezowe torciki z lodami i truskawkami, jagodowe bułeczki z kruszonką i lodami oraz tartę lodową z dodatkami. Sprawdź przepisy.

Mini bezowe torciki z lodami i truskawkami - przepis

Składniki:

1 litr lodów sernik truskawkowy

Beza:

  • 5 białek (ok. 150g)
  • 300 g drobnego cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu

Truskawkowy sos:

  • 1 kg truskawek
  • 1 laska wanilii
  • 150g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • świeża mięta do dekoracji

Sposób przygotowania:

Beza

  1. 1Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
  2. 2Następnie małymi partiami dodajemy cukier i ciągle ubijamy na wolniejszych obrotach miksera.
  3. 3Kolej na mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Ubijamy jeszcze chwilę, aż beza będzie gęsta oraz błyszcząca.
  4. 4Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy mini torciki o średnicy ok. 10 cm, w środku robimy małe zagłębienie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni C i pieczemy ok. 100 – 120 minut.

Sos truskawkowy

  1. 1Obieramy ok 800g truskawek. Kroimy w kostkę pół centymetrową. 500g truskawek wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem (resztę odkładamy na chwilę).
  2. 2Po 5 minutach dodajemy ziarenka wanilii i stawiamy garnek na palniku.
  3. 3W międzyczasie mieszamy uważając, aby truskawki nie przywarły do dna garnka. Dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy.
  4. 4Kiedy truskawki rozmiękną, blendujemy je i dodajemy resztę świeżych, pokrojonych w kostkę owoców.

Serwowanie:

  • Do środka każdej bezy wkładamy 1 gałkę lodów, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki oraz świeżymi listkami mięty.

Jagodowe bułeczki z kruszonką i lodami - przepis

Składniki:

1 opakowanie lodów wanilia orzech makadamia

Ciasto drożdżowe:

  • 600 g mąki pszennej
  • 280 g mleka
  • 30 g świeżych drożdży
  • 2 jajka
  • 100 g drobnego cukru
  • 100 g zimnego masła
  • 16 g soli

Jagodowy farsz:

  • 1 kg jagód
  • 100 g cukru
  • 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
  • 1 laska wanilii
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu

Kruszonka:

  • 100 g mąki
  • 60 g cukru
  • 50 g zimnego masła
  • szczypta soli

Sposób przygotowania:

  1. 1Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.
  2. 2Następnie dodajemy mąkę i kiedy składniki dobrze się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy stanie się jednolite i gładkie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i dalej zagniatamy.
  3. 3Dobrze wyrobione ciasto (musi być aksamitne i delikatne w dotyku) nakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2.5 – 3 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.

Kruszonka:

Mąkę, sól oraz cukier mieszamy ze sobą, dodajemy bardzo zimne masło starte na tarce i zagniatamy całość. Masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.

Jagodowy farsz:

  1. 1Dobrze wypłukane i osuszone jagody wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, przyprawy (ziarenka wanilii oraz kardamon) i całość delikatnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na bok.
  2. 2Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 12 cm, na środek układamy 2 – 3 duże łyżki jagód i zaklejamy ciasto jak pieroga, pamiętając, aby zrobić to szczelnie.
  3. 3Następnie brzegi zawijamy do środka i jagodzianki układamy na blasze do pieczenia zlepieniem do dołu.
  4. 4Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem, posypujemy dużą ilością kruszonki i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C.

Serwowanie:

Ostudzoną jagodziankę kroimy na pół, układamy na talerzu, obok kładziemy 1 gałkę lodów i dekorujemy świeżymi jagodami.

Tarta lodowa z karmelizowanymi orzechami, mango oraz sosem karmelowym

Składniki:

Chrupiący spód:

  • 200 g herbatników
  • ¼ szklanki cukru kokosowego
  • 170 g masła (roztopionego i ostudzonego)
  • szczypta soli

Lodowa masa:

  • 1.5 kg lodów wanilia orzech makadamia
  • 1,5 mango
  • 3 garści karmelizowanych orzechów włoskich (przepis w dalszej części)
  • ½ szklanki karmelu

Słony karmel:

  • 120 g cukru
  • 200 g śmietanki 36%
  • 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

  1. 1Ciastka dobrze blendujemy i wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstanie jednolita, sypka masa.
  2. 2Następnie formę do tarty dokładnie wykładamy powstałą „masą” pamiętając, aby równo oblepić i docisnąć brzegi formy.
  3. 3Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  4. 4Słony karmel: na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować (nie ruszamy w tym czasie patelnią, ani nie mieszamy). Kiedy cukier się rozpuści wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do kilka minut, aż masa stanie się gładka i jednolita. Na koniec dodajemy masło oraz sól i całość łączymy ze sobą.
  5. 5Orzechy polewamy kilkoma łyżkami sosu karmelowego i mieszamy, aż całe pokryją się karmelem. Odstawiamy do ostygnięcia.
  6. 6Masa lodowa: 1 kg lekko rozpuszczonych lodów wkładamy do miski, dodajemy mango pokrojone w drobną kostkę, 2 garści posiekanych karmelizowanych orzechów.
  7. 7Lody mieszamy ze składnikami, a następie nakładamy masę na spód od tarty, formujemy jednolitą warstwę, polewamy kilkoma łyżkami karmelu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  8. 8Po wyciągnięciu na środek tarty nakładamy kilka gałek lodów, polewamy resztą karmelu, dekorujemy pozostałymi orzechami oraz świeżym mango.

Sprawdź także inne ciekawe przepisy na domowe lody

Źródło: Grzegorz Zawierucha

Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News

Pozostałe wiadomości