Mini bezowe torciki z lodami i truskawkami - przepis
Składniki:
1 litr lodów sernik truskawkowy
Beza:
- 5 białek (ok. 150g)
- 300 g drobnego cukru
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka octu
Truskawkowy sos:
- 1 kg truskawek
- 1 laska wanilii
- 150g cukru
- sok z 1 cytryny
- świeża mięta do dekoracji
Sposób przygotowania:
Beza
- Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę.
- Następnie małymi partiami dodajemy cukier i ciągle ubijamy na wolniejszych obrotach miksera.
- Kolej na mąkę ziemniaczaną oraz ocet. Ubijamy jeszcze chwilę, aż beza będzie gęsta oraz błyszcząca.
- Na blasze wyłożonej papierem do pieczenia formujemy mini torciki o średnicy ok. 10 cm, w środku robimy małe zagłębienie i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 120 stopni C i pieczemy ok. 100 – 120 minut.
Sos truskawkowy
- Obieramy ok 800g truskawek. Kroimy w kostkę pół centymetrową. 500g truskawek wkładamy do garnka i zasypujemy cukrem (resztę odkładamy na chwilę).
- Po 5 minutach dodajemy ziarenka wanilii i stawiamy garnek na palniku.
- W międzyczasie mieszamy uważając, aby truskawki nie przywarły do dna garnka. Dodajemy sok z cytryny i dalej gotujemy.
- Kiedy truskawki rozmiękną, blendujemy je i dodajemy resztę świeżych, pokrojonych w kostkę owoców.
Serwowanie:
- Do środka każdej bezy wkładamy 1 gałkę lodów, polewamy sosem truskawkowym i dekorujemy świeżymi truskawkami przekrojonymi na połówki oraz świeżymi listkami mięty.
Jagodowe bułeczki z kruszonką i lodami - przepis
Składniki:
1 opakowanie lodów wanilia orzech makadamia
Ciasto drożdżowe:
- 600 g mąki pszennej
- 280 g mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 2 jajka
- 100 g drobnego cukru
- 100 g zimnego masła
- 16 g soli
Jagodowy farsz:
- 1 kg jagód
- 100 g cukru
- 2 łyżki skrobi ziemniaczanej
- 1 laska wanilii
- 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
Kruszonka:
- 100 g mąki
- 60 g cukru
- 50 g zimnego masła
- szczypta soli
Sposób przygotowania:
- Do miski wlewamy mleko, dodajemy drożdże, cukier oraz jajka i dokładnie mieszamy.
- Następnie dodajemy mąkę i kiedy składniki dobrze się połączą zaczynamy wyrabiać ciasto. Kiedy stanie się jednolite i gładkie dodajemy zimne, drobno pokrojone masło i dalej zagniatamy.
- Dobrze wyrobione ciasto (musi być aksamitne i delikatne w dotyku) nakrywamy ściereczką i odstawiamy ciasto do wyrośnięcia na 2.5 – 3 godziny w ciepłe miejsce bez przeciągów.
Kruszonka:
Mąkę, sól oraz cukier mieszamy ze sobą, dodajemy bardzo zimne masło starte na tarce i zagniatamy całość. Masę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki.
Jagodowy farsz:
- Dobrze wypłukane i osuszone jagody wkładamy do miski, dodajemy pozostałe składniki, przyprawy (ziarenka wanilii oraz kardamon) i całość delikatnie łączymy ze sobą. Odstawiamy na bok.
- Każdą kulkę ciasta rozwałkowujemy na placek o średnicy ok. 12 cm, na środek układamy 2 – 3 duże łyżki jagód i zaklejamy ciasto jak pieroga, pamiętając, aby zrobić to szczelnie.
- Następnie brzegi zawijamy do środka i jagodzianki układamy na blasze do pieczenia zlepieniem do dołu.
- Pozostawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Po tym czasie smarujemy każdą bułeczkę roztrzepanym jajkiem, posypujemy dużą ilością kruszonki i pieczemy 20 minut w temp. 190 stopni C.
Serwowanie:
Ostudzoną jagodziankę kroimy na pół, układamy na talerzu, obok kładziemy 1 gałkę lodów i dekorujemy świeżymi jagodami.
Tarta lodowa z karmelizowanymi orzechami, mango oraz sosem karmelowym
Składniki:
Chrupiący spód:
- 200 g herbatników
- ¼ szklanki cukru kokosowego
- 170 g masła (roztopionego i ostudzonego)
- szczypta soli
Lodowa masa:
- 1.5 kg lodów wanilia orzech makadamia
- 1,5 mango
- 3 garści karmelizowanych orzechów włoskich (przepis w dalszej części)
- ½ szklanki karmelu
Słony karmel:
- 120 g cukru
- 200 g śmietanki 36%
- 1 łyżka masła
Sposób przygotowania:
- Ciastka dobrze blendujemy i wszystkie składniki mieszamy razem, aż powstanie jednolita, sypka masa.
- Następnie formę do tarty dokładnie wykładamy powstałą „masą” pamiętając, aby równo oblepić i docisnąć brzegi formy.
- Wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
- Słony karmel: na suchą patelnię wsypujemy cukier i podgrzewamy na małym ogniu, aż cukier zacznie się karmelizować (nie ruszamy w tym czasie patelnią, ani nie mieszamy). Kiedy cukier się rozpuści wlewamy śmietankę i gotujemy na wolnym ogniu do kilka minut, aż masa stanie się gładka i jednolita. Na koniec dodajemy masło oraz sól i całość łączymy ze sobą.
- Orzechy polewamy kilkoma łyżkami sosu karmelowego i mieszamy, aż całe pokryją się karmelem. Odstawiamy do ostygnięcia.
- Masa lodowa: 1 kg lekko rozpuszczonych lodów wkładamy do miski, dodajemy mango pokrojone w drobną kostkę, 2 garści posiekanych karmelizowanych orzechów.
- Lody mieszamy ze składnikami, a następie nakładamy masę na spód od tarty, formujemy jednolitą warstwę, polewamy kilkoma łyżkami karmelu i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
- Po wyciągnięciu na środek tarty nakładamy kilka gałek lodów, polewamy resztą karmelu, dekorujemy pozostałymi orzechami oraz świeżym mango.
Sprawdź także inne ciekawe przepisy na domowe lody
Źródło: Grzegorz Zawierucha
Źródło zdjęcia głównego: Wojciech Olkuśnik/East News
Materiał promocyjny
podziel się: