Przepisy kulinarne

Pyszne dania z nabiałem bez laktozy - przepisy Mariety Mareckiej

Przepisy kulinarne

Pyszne, zdrowe i bezlaktozowe
Pyszne, zdrowe i bezlaktozoweDzień Dobry TVN
wideo 2/6

Bezlaktozowe produkty nabiałowe, jak jogurt bez laktozy, kefir i serki, nie różnią się walorami żywieniowymi od produktów tradycyjnych. Z ich użyciem można przygotować również pyszne potrawy. Jak zrobić jogurtowiec rabarbarowy z biszkoptów, sandwich z pastą z makreli i meksykańskie krokiety? Sprawdź przepisy Mariety Mareckiej.

Bezlaktozowe produkty są bezpieczne dla osób, które nie mogą spożywać mleka i produktów nabiałowych wyłącznie ze względu na nietolerancję laktozy. Do tego smakują naprawdę dobrze.

Jogurtowiec rabarbarowy z biszkoptów - przepis

  • 600 g jogurtu naturalnego (bez laktozy),
  • 2 galaretki czerwone (poziomkowe lub truskawkowe),
  • 400 ml wrzątku,
  • łyżeczka pasty z wanilii,
  • szklanka truskawek,
  • 800 g rabarbaru,
  • 4 łyżki cukru.
  • Spód:
  • 180 g biszkoptów,
  • 150 g miękkiego masła (bez laktozy),
  • truskawki do dekoracji.

Sposób przygotowania:

  • Biszkopty kruszymy drobniej, dodajemy miękkie masło i miksujemy aż uzyskamy dość plastyczną masę.
  • Spód formy do pieczenia wykładamy folią spożywczą, wykładamy masę z biszkoptów, wyrównujemy i wstawiamy do lodówki.
  • Rabarbar myjemy i kroimy w ok. 1 cm kawałki, mieszamy z cukrem i układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem. Wstawiamy do pieca nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok. 15 minut.
  • Kilka kawałków upieczonego rabarbaru zostawiamy na później, a resztę wraz z truskawkami miksujemy.
  • Galaretki rozpuszczamy w 400 ml wrzątku, studzimy. Następnie mieszamy z pulpą owocową a na koniec z jogurtem. W razie potrzeby całość można lekko dosłodzić.
  • Przelewamy masę jogurtową na przygotowany wcześniej spód. Warto boki formy zabezpieczyć folią rantową.
  • Wstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc. Następnie dekorujemy wierzch truskawkami i odłożonym, upieczonym rabarbarem. Ciasto kroimy gorącym nożem i serwujemy.

Sandwich z pastą z makreli i jogurtem - przepis

Składniki:

  • Wędzona makrela,
  • pęczek szczypiorku,
  • pieprz,
  • pietruszka,
  • ząbek czosnku,
  • pomidor,
  • jogurt naturalny (bez laktozy),
  • ogórek gruntowy,
  • pomidor,
  • 8 kromek pieczywa tostowego,
  • 4 jaja,
  • 4 plastry sera,
  • masło bez laktozy,
  • kilka liści sałaty.

Sposób przygotowania:

  1. 1Makrelę obieramy dokładnie z ości, rozgniatamy widelcem na mniejsze kawałki.
  2. 2Dodajemy poszatkowaną nać pietruszki, szczypiorek, czosnek przeciśnięty przez praskę, jogurt oraz pieprz i dokładnie mieszamy.
  3. 3Ogórka myjemy, przekrawamy na pół i wyciągamy gniazda nasienne (skórkę zostawiamy).
  4. 4Kroimy w drobną kostkę i mieszamy z pastą z makreli. Na rozgrzanym maśle lub w tosterze rumienimy pieczywo z dwóch stron.
  5. 5Na osobnej patelni smażymy jaja sadzone. Składamy club sandwicza, układamy na talerzu kromkę tostowego pieczywa, smarujemy pastą z makreli, układamy kilka listków sałaty.
  6. 6Przykrywamy kolejną kromką pieczywa, plater pomidora a na samą górę kładziemy jajo sadzone.
  7. 7Doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem i serwujemy.

Meksykańskie krokiety - przepis

Składniki:

  • 6 pszennych placków tortilla,
  • duża pierś z kurczaka,
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (bez laktozy),
  • starta skórka z połowy cytryny,
  • ½ łyżeczki mielonego kuminu,
  • ½ puszki kukurydzy,
  • ½ puszki fasoli czerwonej,
  • ¼ zielonej papryki,
  • ½ czerwonej cebuli,
  • jajko,
  • sól, pieprz,
  • mąka,
  • mleko (bez laktozy),
  • oliwa, olej.

Dip jogurtowy:

  • Awokado,
  • mięta, pietruszka i kolendra,
  • sól,
  • sok z cytryny,
  • łyżka marynowanego jalapeno,
  • ½ kubka jogurtu naturalnego (bez laktozy),
  • pomidorki koktajlowe.

Sposób przygotowania:

  1. 1Pierś z kurczaka kroimy w średniej wielkości kawałki, doprawiamy solą, pieprzem, kuminem oraz skórką z cytryny. Dodajemy jogurt, mieszamy wraz z gałązkami pietruszki i odkładamy na kilka minut do lodówki do zamarynowania.
  2. 2Paprykę kroimy w paski, cebulę w piórka lub półplasterki.
  3. 3Z jaja, mąki i odrobiny mleka robimy klej.
  4. 4Mieszamy ze sobą składniki i dodajemy taką ilość mąki, aby otrzymać dość gęstą, ale dającą się rozsmarować masę.
  5. 5Awokado rozgniatamy widelcem, dodajemy poszatkowane zioła, sok z cytryny i drobniutko pokrojone jalapeno.
  6. 6Mieszamy całość z jogurtem i odkładamy do lodówki do schłodzenia.
  7. 7Kurczaka przesmażamy na rozgrzanej oliwie, często mieszamy i smażymy aż dojdzie w środku.
  8. 8Na placku tortilla kładziemy porwane kawałki kurczaka, kukurydzę, fasolę, paprykę, cebulę i zwijamy jak krokiety lub długie paluchy. Ciasto sklejamy masą z jajka.
  9. 9Na rozgrzanym oleju smażymy z każdej strony na rumiano.
  10. 10Kroimy na ukos i serwujemy ze schłodzonym dipem jogurtowym.

Jesteśmy serwisem kobiecym i tworzymy dla Was treści związane ze stylem życia. Pamiętamy jednak o sytuacji w Ukrainie.  Chcesz pomóc? Sprawdź, co możesz zrobić. Pomoc. Informacje. Porady.

Zobacz także:

Źródło zdjęcia głównego: Dzień Dobry TVN/Kinga Dyczewska

Pozostałe wiadomości