W kuchni Dzień Dobry TVN uczestnik programu MasterChef i kucharz Damian Kordas przygotował dla nas: bulion serowy z pulpetami drobiowymi z pieczarkami, podpłomyk z grillowanym tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi, a także przegrzebki na musie z pasternaku i sałatce z rukwi wodnej.Bulion serowy z pulpetami drobiowymi z pieczarkami
Składniki:
Bulion:
- 3 l wody
- 3 marchewki
- 3 korzenie pietruszki
- 1/2 selera
- 1/2 pora
- 1/2 pęczka pietruszki
- 1/2 pęczka lubczyku
- biała cebula
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól, pieprz
- 50 g parmezanu
- 50 g sera gorgonzola
Pulpety:
- 750 g mielonego mięsa z indyka
- 2 jajka
- szalotka
- 4 ząbki czosnku
- 200 g pieczarek
- sól, pieprz
- Olej Wielkopolski
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na bulion, oprócz serów, natki pietruszki oraz lubczyku, umieść w garnku i doprowadź wodę do wrzenia. Po tym czasie zostaw bulion na wolnym ogniu na około 30 minut. Pod koniec dodaj natkę pietruszki oraz lubczyk. Szalotkę oraz czosnek posiekaj i przesmaż na Oleju Wielkopolskim aż cebula się zeszkli i zmięknie. Dodaj pieczarki i smaż przez 4-5 minut. W misce połącz mięso mielone razem z przesmażoną szalotką, czosnkiem, pieczarkami oraz dopraw solą i pieprzem. Uformuj pulpety. Tak przygotowane smaż na rozgrzanym Oleju Wielkopolskim. Bulion odcedź, a następnie rozpuść w nim parmezan oraz gorgonzolę. Pulpety podawaj z bulionem oraz posiekaną natką pietruszki.
Podpłomyk z grillowanym tuńczykiem i pomidorkami koktajlowymi
Składniki:
- stek z tuńczyka
- 200 g pomidorków koktajlowych
- passata pomidorowa
- biała cebula
- Olej Wielkopolski
- świeża bazylia
- gruboziarnista sól
- świeżo mielony pieprz
Podpłomyki:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 230 ml ciepłej wody
- 2 łyżki Oleju Wielkopolskiego
- 1 płaska łyżeczka soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki na podpłomyki połącz i ugnieć na jednolite ciasto. Przykryj je ściereczką i odłóż w ciepłe miejsce na 30 minut. Stek z tuńczyka usmaż na rozgrzanej patelni grillowej z odrobiną Oleju Wielkopolskiego. Gdy ciasto jest gotowe, rozwałkuj je na cienkie placki. Na każdy z nich rozsmaruj passatę pomidorową i połóż przekrojone na pół pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane podpłomyki piecz w rozgrzanym do 200 st. C piekarniku przez około 20-25 minut. Gdy podpłomyki są już gotowe przypraw je gruboziarnistą solą, świeżo mielonym pieprzem, listkami bazylii i pokrojonym w plastry tuńczykiem. Całość skrop Olejem Wielkopolskim.
Przegrzebki na musie z pasternaku i sałatce z rukwi wodnej
Składniki:
- 750 g pasternaku
- 300 ml śmietanki 30 proc.
- 40 g masła
- sól, pieprz
- świeżo mielona gałka muszkatołowa
- 8 świeżych przegrzebek
- Olej Wielkopolski
- rukiew wodna
- cytryna
- pęczek natki pietruszki
Przygotowanie:
Pasternak ugotuj do miękkości w lekko osolonej wodzie. Gdy będzie miękki, utłucz go razem ze śmietanką oraz masłem. Dopraw solą, pieprzem i gałką muszkatołową. W misce wymieszaj dressing do sałatki: Olej Wielkopolski, sok cytryny, sól, pieprz i posiekana natka pietruszki. Następnie wymieszaj go z rukwią wodną. Na patelni rozgrzej Olej Wielkopolski i usmaż na nim przegrzebki - około 1–1,5 minuty z każdej strony. Przegrzebki podawaj na puree z pasternaku oraz sałatce z rukwi wodnej.
Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
ParentingSamotność, stres i szok młodej mamy. "W łazience się zamykałam i płakałam"
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
GwiazdyJak gwiazdy spędzają Wielkanoc? Marzena Rogalska: "Szaleństwo"
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"