W kuchni Dzień Dobry TVN tym razem propozycje dań na imprezę, czyli tzw. finger food. Jak zrobić ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą? Sprawdź przepis Sebastiana Olmy.
Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą – przepis
Składniki na ciasto na ptysie:
- Masło x 100g
- Woda x 200ml
- Mąka pszenna x 200g
- Jajko x 4 szt.
- Sól, zioła prowansalskie po 1 małej łyżce
Pozostałe składniki:
- Serek to smarowania x 1 opak.
- Wędzone plastry łososia x 0,5 kg
- Czarna soczewica x 0,2 kg
- Koperek x 1 pęczek
Ptysie z kremem śmietankowym, wędzonym łososiem i czarną soczewicą - sposób przygotowania
- 1Masło rozpuszczamy razem z wodą, następnie dodajemy mąkę i razem smażymy. Gdy masa będzie odchodzić od ścianek naczynia to zdejmujemy ją z ognia, dodajemy sól i zioła prowansalskie i czekamy aż ostygnie.
- 2Do masy dodajemy surowe jajka i dokładnie mieszamy.
- 3Gotowe ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego i nakładamy na pergamin, robiąc odstępy od siebie, ponieważ ciasto będzie rosło.
- 4Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 220 st. na około 20 minut, po upieczeniu wyjmujemy z pieca i czekamy, aż ostygną.
- 5Pieczone ptysie przecinamy na dwie części, nakładamy na nie serek do smarowania, kawałki wędzonego łososia i ugotowana czarną soczewicę. Całość dekorujemy świeżym koperkiem.
Zobacz także:
Źródło: Sebastian Olma
Źródło zdjęcia głównego: Ola Skowron/East News