Krakowska kuchnia związana jest ze słynnymi ucztami na królewskim dworze. Historyczne przepisy w nowej odsłonie prezentuje szef kuchni hotelu Copernicus Marcin Filipkiewicz. Oto jego pstrąg ojcowski z mizerią i maczanka z karczochem, a na deser morele z makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku. Pstrąg ojcowski z mizerią
Składniki na pstrąga ojcowskiego z mizerią
- pstrąg ojcowski 1szt
- cebula szalotka 1szt
- kwaśna śmietana 30g
- majonez 20g
- cytryna 1szt
- koperek, szczypiorek, pietruszka
- oliwa z oliwek100ml
- masło 20g
Jak przyrządzić pstrąga ojcowskiego z mizerią
Pstrąga filetujemy, cytrynę kroimy w plasterki. Połowę ryby układamy na plasterkach cytryny i smażymy w oliwie, studzimy i kruszymy widelcem.
Następnie łączymy z posiekaną szalotką majonezem, śmietaną i siekaną zieleniną. Druga połowę pstrąga smażymy na maśle
Kawior z ogórka (mizeria)
Składniki na kawior z ogórka
- ogórek zielony 1szt.
- sól, cukier do smaku
- agar 1g
- olej 100ml
Jak przyrządzić kawior z ogórka
W sokowirówce wyciskamy sok z ogórka, zagotowujemy, dodajemy agar i przyprawy. Przelewamy do plastikowej butelki i wykrapiamy na zimny olej
sos ogórkowy (mizeria)
- ogórek 1szt.
- sól, cukier do smaku
- listki bazylii 10szt.
- listki mięty 10szt.
W sokowirówce wyciskamy sok z ogórka i miksujemy z ziołami, cedzimy. Podajemy z pstrągiem i kawiorem z ogórka
Sałatka z ogórka gruntowego
Składniki na sałatkę z ogórka gruntowego
- ogórek 1szt.
- oliwa z oliwek 5ml
- ocet winny 5ml
Jak przyrządzić sałatkę z ogórka gruntowego
Ogórek kroimy wzdłuż w cienkie paski, skrapiamy oliwą i octem winnym. Zwijamy w ruloniki
Maczanka po krakowsku z karczochem
Składniki na maczankę po krakowsku z karczochem
- policzek wieprzowy 300g
- wytrawne czerwone wino 100ml
- kminek szczypta
- kaszanka 50g
- olej rzepakowy 50ml
- marchew, seler, pietruszka po 50g
- pomidor 1szt
- liść laurowy, ziele angielskie
- mąka pszenna 100g
- masło 20g
- woda ok 50g
- drożdże 10g
- sól, cukier szczypta
- kurkuma, tymianek szczypta
- karczoch 1szt.
- bulion warzywny 200ml
Jak przyrządzić maczankę po krakowsku z karczochem
Policzek obsmażamy na oleju, gdy będzie rumiany dodajemy warzywa pokrojone w drobną kostkę. Gdy warzywa się zrumienią dodajemy czerwone wino, pomidora i kminek. Odparowujemy wino, wlewamy wodę i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięsa.
Warzywa odcedzamy, sos redukujemy do gęstości. Z mąki, masła, wody, soli, cukru, kurkumy i drożdży zarabiamy ciasto. Ciastu nadajemy kształt kulek wielkości ziemniaka, które faszerujemy kaszanką, pozostawiamy do wyrośnięcia i pieczemy ok 15 min. w 180 st. C.
Karczocha obieramy, wydrążamy środek i gotujemy aldente w bulionie z liściem laurowym, zielem angielskim i tymiankiem, następnie podsmażamy na maśle.
Morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku
Składniki na morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku
- morele100g
- cukier 40g
- woda 100g
Jak przyrządzić morele z krakowskim makaronikiem i lodami z kwiatów tymianku
Morele kroimy na pół i gotujemy w syropie z wody i cukru. Gdy są miękkie układamy je na metalowej kratce i wkładamy na 30 min. do piekarnika na 65 st. C.
Lody tymiankowe
Składniki na lody tymiankowe
- mleko wiejskie 500ml
- cukier 80g
- jajko 1szt.
- żółtka 5szt.
- kwiaty tymianku
Jak przyrządzić lody tymiankowe
Kwiaty tymianku wrzucamy do mleka, zagotowujemy i odstawiamy na 30 min. Żółtka ucieramy z jakiem i cukrem na kogel-mogel. Przecedzamy mleko, dodajemy do kogla-mogla i podgrzewamy w kąpieli wodnej do 80 st. C. Studzimy i przekładamy do maszyn do lodów.
Makaronik krakowski
Składniki na makaronik krakowski
- cukier 170g
- orzechy włoskie 400g
- mąka pszenna 40g
- białko jajka 125g
Jak przyrządzić makaronik krakowski
Orzechy miksujemy na sypko. Połowę białka zasypujemy cukrem i ubijamy na pianę, dokładamy drugą połowę białka, orzechy, mąka i mieszamy na jednolitą masę. Szprycujemy na blachę i pieczemy 20 min. w 180 st. C.
Morele wrzucamy na patelnie z masłem i cukrem - karmelizujemy je. Podajemy z lodami i pokruszonym makaronikiem.
Zobacz też:
Kawa mrożona frappe – przepis na upalne dni
Przepis na lody śmietankowe – domowe, bez użycia maszyny
Letnia i świeża kuchnia Mateusza Gesslera. Poznaj przepisy na risotto, krewetki i szparagi
Autor: Luiza Bebłot
Materiał promocyjny
Pozostałe wiadomości
NewsyZmiany w Dzień Dobry TVN. Do zespołu dołączą znane twarze
GwiazdyTakiego programu dawno nie było. W pracy stawi się wyjątkowy skład prowadzących
GwiazdyUpiekłam fit "sernik" Anny Lewandowskiej. Bez glutenu, bez laktozy... bez smaku?
Styl życiaQuiz. Sprawdź, co wiesz o wielkanocnych potrawach?
Przepisy kulinarneŻurek i barszcz biały - czym się różnią te wielkanocne zupy?
NewsyWielkanoc z Dzień Dobry TVN. Jakie świąteczne niespodzianki czekają widzów?
GwiazdyRebel Wilson straciła dziewictwo w wieku 35 lat. "Ludzie mogą poczekać, aż będą gotowi"
GwiazdyNowy uczestnik wszedł do "Hotelu Paradise 8" i od razu namieszał
Gorące tematyPomyśl, zanim udostępnisz zdjęcia swojego dziecka
Przepisy kulinarneSerowe pyszności na Wielkanoc. Poznaj przepisy Andrzeja Polana na dania z serem długodojrzewającym
Ślub i weseleWysyłają gościom wirtualne zaproszenia na ślub. Czy to dobry pomysł?
Styl życiaTradycje wielkanocne - zwyczaje, ciekawostki i symbole Wielkanocy. Co powinno być w koszyczku wielkanocnym?
Przepisy kulinarne"Po Wielkanocy sałatkę jarzynową wyrzuca 68% Polaków". Znana dziennikarka radzi, co z niej zrobić
GwiazdyWojciech Modest Amaro podzielił się rodzinną nowiną. "Piękny Aniołek już jest na świecie"
Przepisy kulinarneWyjątkowe dania z drobiu na Wielkanoc (i nie tylko). Wypróbuj przepisy Matteo Brunettiego
ParentingTuż po porodzie otrzymała od matki niestosowny prezent
Zdrowe odżywianieIle jajek można zjeść w tygodniu? Ekspert rozwiewa wątpliwości
GwiazdyKsiężna Kate wspierała ją w chorobie. Teraz 8-latka chce zrobić dla niej to samo. "Wyzdrowieje tak, jak ja"
Podróże10 kroków dzieli Cię od udanej podróży. O tym należy pamiętać przy planowaniu wyjazdu
ParentingKobiety hejtowane za wielodzietność. "Odpieluszkowe zapalenie mózgu"
GwiazdyZjadłam słynny żurek Magdy Gessler. Czy talerz zupy jest wart swojej ceny?
Styl życiaSiostry uratowały sklep dziadka. "To nie mogło się tak skończyć"
GwiazdyKlaudia El Dursi zabiera w podróże walizki z jedzeniem?
Zdrowe odżywianieTen składnik warto suplementować. "Odpowiada za to, że nasza skóra jest ładna, a włosy piękne"
HoroskopWiosenny horoskop miłosny. Pojawią się emocjonalne burze i zawirowania
PsychologiaCzy epidemia opioidowa ma szansę dotrzeć do Polski? "4 lata temu nie mieliśmy żadnych przypadków"
Styl życiaPolska ma własnego van Gogha. Ekspertyzy potwierdziły autentyczność obrazu
Parenting"Alkohol, przemoc, zaniedbania". Gabriela nie bała się pomóc maluchom
Przepisy kulinarnePotrawy wielkanocne, które zawładną świątecznym stołem. Przepisy Sebastiana Olmy
GwiazdyMarcin Prokop ma wyjątkową relację z bratem, lecz nie zawsze było kolorowo. "Zburzył mój spokój"
GwiazdyObejrzałam dwa odcinki serialu "Klara". Każdy zna kogoś takiego, jak matka głównej bohaterki
Sposób na wnętrzeSposób na wnętrze: Metamorfoza starej i niefunkcjonalnej kuchni. "To jest rewelacja"
GwiazdySarah Ferguson wspiera Kate. Sama walczyła z dwoma typami raka
GwiazdyWyjątkowy gość specjalny w "MasterChef Nastolatki"
GwiazdyNazywają go "trudnym aktorem". Jaki naprawdę jest Sebastian Fabijański?
Pielęgnacja twarzy i ciałaDbać trzeba nie tylko o włosy, ale i o skórę głowy. Jak to robić?
Parenting"Łazienkowe przekleństwa" - zbawienna metoda czy szkodliwy trend? Psycholożka wyjaśnia
DomSposób na idealnie białe firanki i obrusy na święta - sprawdź, co trzeba zrobić
Gwiazdy"Hotel Paradise 8". Ola i Ada rozdają karty. Ich decyzja może mieć wpływ na Rajskie Rozdanie
Pielęgnacja twarzy i ciałaZatrzymaj pierwsze zmarszczki. Sprawdź, jak zapobiec starzeniu się skóry
NewsyPlatforma streamingowa Max już w czerwcu. "Na tę chwilę czekaliśmy 2 lata"
Aranżacje wnętrzWiosna na wielkanocnym stole. Stwórz własne dekoracje
LongFormBrak apetytu u osób starszych. Co robić, kiedy seniorzy przestają jeść?
NewsyCo i za ile kupimy do koszyka wielkanocnego?
ZwierzętaNie wiesz, jak rozmawiać ze swoim psem? Waszą komunikację poprawi Radek Ekwiński. Napisz do nas
Styl życiaTo najczęstszy błąd w podawaniu żurku
HoroskopWybuchowy ekstrawertyk, a może cichy introwertyk? Poznaj numerologiczną 4
GwiazdyMateusz Hładki poprowadzi nowy program
Przepisy kulinarneSprawdzony trik z TikToka. Jak sprytnie pokroić mango?
NewsyE-sklep TVN. Co jest w ofercie? "Widzowie poczują się częścią czegoś większego"
Zdrowe odżywianieIle cukru jest w przekąskach dla dzieci? "Owoce się je, a nie pije"
Styl życiaPaulina Holtz oddała kuchnię. Ogłoszenie zamieściła na popularnej grupie
ParentingWielka przeprowadzka rodziny Clarke. "Najbardziej obawiamy się o Czarusia"
GwiazdySanah szczerze o swoich lękach. Czego się obawia?
Przepisy kulinarne9 tradycyjnych potraw na Wielkanoc - najlepsze przepisy
ŚwiatWakacje w maju – gdzie warto pojechać?
GwiazdyOla Żuraw-Świątek po 10 latach pogodziła się z mamą
Nasze akcje#DzieńDobrywPolsce. Potrzebujesz interwencji Dzień Dobry TVN? Napisz do nas
Styl życiaJak rozmawiać z dziećmi o ukrzyżowaniu Jezusa? "Mają prawo wiedzieć, że umieramy"
GwiazdyGrupowa randka w "Hotelu Paradise 8". Ktoś złoży uczestnikom niezapowiedzianą wizytę
GwiazdyBeata Ścibakówna skrytykowała zachowanie młodych aktorów
Styl życiaNauczycielka, która nie stawia stopni. "Obawiałam się bardziej reakcji rodziców niż uczniów"