Materiał promocyjny

Przystojniak w kuchni

Maciej Brzoska jest przede wszystkim aktorem teatralnym. Od ukończenia szkoły teatralnej we Wrocławiu wystąpił na deskach wielu teatrów, grał u m. in. u Jana Klaty. Jednak prawdziwą popularność przyniosła mu rola przystojnego kardiologa w serialu Brzydula. Jak radzi sobie w kuchni? O tym mogliście się przekonać w "Dzień Dobry TVN".

Jesienny krem z ziemniaków i marchewki podany z pieczarkowym serkiem topionym

Składniki dla 4 osób:

4 łyżki oliwy z oliwek

1 gałązka rozmarynu

2 nieduże cebule

1 ząbek czosnku

750 g ziemniaków

400 g marchewki

1 litr bulionu warzywnego Kucharek

100 g grzybowego lub pieczarkowego serka topionego

4 łyżki śmietany 36%

1 łyżka kurkumy

Sól, ostra papryka, gruboziarnisty pieprz indyjski do smaku

Emulsja z kolendry:

1 pęczka świeżej kolendry

4 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżeczka prażonych orzeszków pinii

Sposób przygotowania:

Przygotować emulsję, ucierając w moździerzu kolendrę, oliwę z oliwek i prażone orzeszki piniowe.

Na oliwie z oliwek z gałązką rozmarynu podsmażyć pokrojone cebulę, czosnek, ziemniaki i marchewkę. Dodać bulion i gotować do momentu, aż warzywa będą miękkie. Następnie wyjąć gałązkę rozmarynu, dodać serek topiony i śmietanę, całość zmiksować i doprawić do smaku solą, ostrą papryką, pieprzem indyjskim i kurkumą. Tak przygotowany krem ziemniaczano-marchewkowy przelać do talerzy, przed podaniem skropić emulsją z kolendry i orzeszków pinii.

Filety z kurczaka z gruszkami i serem oscypek podane z emulsją z pietruszki i orzechów włoskich

Składniki dla 4 osób:

8 piersi z kurczaka

4 gruszki

Marynata:

1 szklanki oliwy z oliwek

1 op. marynaty grillowej klasycznej Prymat

12 plasterków sera oscypek

4 plastry chudego bekonu

2 gałązki rozmarynu

1 pęczek kolorowych sałat

Sos:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Sól, grubo mielony pieprz czarny

1 łyżeczka chili, pieprz cayenne

1 łyżka miodu

Sok z cytryny do smaku

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki sosu dokładnie zmiksować i doprawić do smaku. Oliwę z oliwek wymieszać z klasyczną marynatą grillową. Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z cytryny. Plastry owoców, mięso i oscypka zalać marynatą i odstawić w chłodne miejsce. Wszystkie zamarynowane składniki usmażyć z obu stron z gałązkami rozmarynu na patelni grillowej. Piersi kurczaka, gruszki, ser oscypek i bekon ułożyć na talerzach, całość udekorować kolorowymi sałatami i skropić przygotowanym wcześniej sosem.

Autor: Marek Węgrzyn

Źródło: Dzień Dobry TVN

Materiał promocyjny
podziel się:

Pozostałe wiadomości