Przepisy kulinarne

Przysmaki z jabłek. Szarlotka, tarta i pierogi

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Skorzystajcie z przepisów jurorki "MasterChef", Anny Starmach, na jabłka faszerowane, tartę jabłkową, szarlotkę z kruszonką i kruche pierogi z jabłkami.

Kruche pierogi z jabłkami

Składniki:

300g mąki

100g masła

100g cukru pudru

1 łyżka cukru waniliowego

1 łyżka kwaśnej śmietany

1 jajko

1 łyżeczka proszku do pieczenia

Szczypta soli

Szczypta cynamonu

+

4 jabłka

Przygotowanie:

Składniki na ciasto wymieszaj ze sobą. Ciasto cienko rozwałkuj, wycinaj z niego kółka. Na środku każdego z nich połóż ćwiartkę jabłka (lub 1/8 jabłka jeśli są duże). Brzegi pierożków lekko sklej, przełóż na blachę z papierem do pieczenia i wstaw na 25 minut do piekarnika o temperaturze 180 stopni. Podawaj z cukrem pudrem.

Szarlotka z kruszonką

Składniki:

Ciasto:

250g mąki

150g masła

3 łyżki cukru pudru

2 żółtka

Kruszonka:

70g masła

100g mąki

70g cukru

Duża szczypta cynamonu

+

1,5kg jabłek

100g cukru

Przygotowanie:

Jabłka obierz i pokrój w drobną kostkę, przełóż je do rondla, zasyp cukrem, dodaj odrobinę wody i duś przez około 20 minut aż owoce zmiękną. Składniki ciasta połącz ze sobą, zlep w kulkę i wstaw na godzinę do lodówki. Składniki kruszonki połącz ze sobą i wstaw na godzinę do zamrażarki.

Schłodzone ciasto rozwałkuj, przełóż do okrągłej lub kwadratowej formy, podpiecz 15 minut w piekarniku o temperaturze 180 stopni, następnie wyłóż na nie jabłka, zmrożoną kruszonkę zetrzyj na tarce o grubych oczkach i wysyp ją na wierzch szarlotki. Piecz około 40-50 minut w 180 stopniach.

Klasyczna tarta jabłkowa

Składniki:

Ciasto:

250g mąki

120g masła

1 jajko

Szczypta soli

2 łyżki cukru pudru

Farsz:

5 jabłek

Szczypta cynamonu

3 łyżki brązowego cukru

Przygotowanie:

Składniki ciasta wymieszaj, zlep w kulkę i wstaw na 30 min do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkuj, przełóż do formy, nakłuj widelcem aby spód się nie wybrzuszył i wstaw na 20 minut do piekarnika o temperaturze 170 stopni. Jabłka obierz i bardzo cienko pokrój. Na podpieczonym spodzie układaj plasterki jabłek, jeden równo obok drugiego. Posyp je cynamonem i cukrem i zapiekaj około 23 minut.

Jabłka faszerowane

Składniki:

4 jabłka

8 łyżek miodu

500ml czerwonego wina

2 łyżeczki cukru waniliowego

Łyżeczka cynamonu

Garść rodzynek

Garść płatków migdałowych

Garść suszonych śliwek

4 łyżki powideł śliwkowych

Przygotowanie:

Jabłka przekrój na połówki. Wydrąż środki. Powidła wymieszaj z rodzynkami, migdałami, cynamonem, masłem i posiekanymi śliwkami. Farsz przełóż do wydrążonych owoców. Jabłka ułóż w żaroodpornym naczyniu, na jego dno wlej czerwone wino. Owoce zapiekaj około 40 minut w temperaturze 180 stopni, od czasu do czasu polewaj jabłka winem znajdującym się na dnie naczynia.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości