Przysmaki kuchni niemieckiej

Leo Walotek-Scheidegger i Martin Pape, niemieccy dziennikarze, przygotowali w naszej kuchhni niemieckie przysmaki. Co powiecie na bagietkę z krabami lub ciasto cioci Eryki?

Nordseekraben-Baguette (bagietka z krabami z Morza Północnego)

Składniki:

Bagietka ok 18-20 cm długości

Jedno opakowanie krabów z Morza Północnego

2-3 liście soczystej sałaty

1 limetka

1 ogórek

Majonez

Jogurt

Łyżeczka oleju sezamowego

Jedna ostra papryczka, drobno posiekana 

Jeden ząbek czosnku

Jedna świeża cebula (z tych z zielonymi kłączami/szczypiorkiem)

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Bagietkę rozcinamy. Robimy krem: dobra porcja majonezu, dodajemy jogurt, łyżeczkę oleju sezamowego, sól i pieprz oraz drobno posiekaną ostrą papryczkę lub wyciśnięty ząbek czosnku - w tym ostatnich chodzi bardziej o miąższ i sok, niż "posiekaną drobno ostrość". Kremem smarujemy cienko dolną część bagietki, nakładamy 2-3 listki sałaty, teraz dodajemy więcej kremu i dużo krabów. Posypujemy drobno posiekaną cebulką. Delikatnie zakrapiamy całość sokiem z limetki. Przykrywamy górną częścią bagietki. Jeśli górna część bagietki jest nam za sucha, i takiej nie lubimy, można ją również delikatnie posmarować kremem.

Matjes-Brötchen (bułka z matiasem)

Składniki:

Okrągła bułka, dobrze wypieczona. Może być również mała bagietka

Filet z matiasa

Creme fraiche lub inna ulubiona świeża, dobra śmietana

1-2 szalotki

1 soczyste jabłko

1 limetka

Koperek

Curry (przyprawa)

Sól

Pieprz

Przygotowanie:

Creme fraiche mieszamy z curry, solą i pieprzem. Obieramy szalotki i tniemy je w okrągłe, cienkie plastry. Obieramy jabłko i ucieramy na wiórki, a następnie skrapiamy sokiem z limetki. Rozcinamy bułkę, smarujemy kremem. Posypujemy wiórkami z jabłka, układamy matiasa pokrojonego w mniejsze kawałki, na koniec układamy plasterki szalotki. Całość posypujemy posiekanym koperkiem. Przykrywamy górną połówką bułki. Jeśli nie lubimy suchej, smarujemy ją przed przykryciem delikatnie kremem.

Ciasto Cioci Eryki

Składniki:

120 g masła

4 łyżki śmietany (18% do sosów)

120 g cukru

150 g posiekanych migdałów

Jasny spód biszkoptowy

Przygotowanie:

Rozpuszczamy masło. Dodajemy śmietanę, a następnie cukier, mieszamy aż do rozpuszczenia cukru. Dodajemy migdały, mieszamy aż po chwili otrzymujemy równomierną masę. Masę układamy na spodzie biszkoptowym. Tak przygotowane ciasto wkładamy do rozgrzanego do 180°C piekarnika. Pieczemy ok 18-20 minut - do momentu, gdy masa się zarumieni. Podajemy po ostygnięciu, smakuje nieziemsko np. do kawy.

Smoothie z jarmużu

Składniki:

500 g jarmużu

0,5 l mleka kokosowego

Banan

Jabłko

100 g migdałów

Awokado

Przygotowanie:

Miksujemy wszystkie składniki.

Zupa dyniowo-marchwiowa

Składniki:

500 g dyni

500 g marchwi

50 g imbiru

2 małe cebule

2 kostka bulionowa

pieprz

sól

20 ml oleju z pestek dyni

100 g ziarna dyni

4 łyżeczki mleka kokosowego

Przygotowanie:

Obieramy dynię i tniemy na małe kawałki. To samo z marchwią. Siekamy na drobno cebule i przysmażamy w garnku. Dodajemy dynię i marchew i dalej przysmażamy, aż staną się lekko złotawo-brązowe. Obieramy imbir, kroimy w duże plastry i dodajemy do garnka. Dodajemy około 1 litra wody gotujemy na małym ogniu 20-30 minut. W międzyczasie przypiekamy na suchej patelni ziarna dyni. Wyciągamy imbir i dodajemy przypraw, soli i pieprzu. Robimy z zupy purée. Serwujemy na talerze, dekorując olejem z pestek dyni i przysmażonymi pestkami.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

podziel się:

Pozostałe wiadomości