Przysmak kuchni prowansalskiej: tarta z kremem patissiere

W kuchni Dzień Dobry Wakacje prowansalskie pyszności. Kucharz David Gaboriaud przygotował dla nas: mule po prowansalsku, letnią i kolorową sałatę z burattą oraz tartę z truskawkami i kremem patissiere. Palce lizać!

Mule po prowansalsku

Składniki:

2 szalotki

4 pomidory

1 kg oczyszczonych muli

50 ml białego wytrawnego wina

1 papryczka chili

kilka listków kolendry

1 łyżka masła klarowanego

sól

Przygotowanie:

Szalotki obierz i drobno posiekaj. Pomidory pokrój w kawałkach. W dużym garnku, na maśle klarowanym zeszklij szalotki. Dodaj pomidory i duś około 10 minut. Po tym czasie wlej wino, doprowadź do wrzenia i gotuj chwilę aż alkohol wyparuje. Dodaj mule, wymieszaj z sosem pomidorowym, przykryj garnek i gotuj na dużym ogniu 3-4 minuty. Posiekaj drobno papryczkę chili. Po tym czasie wstrząśnij energicznie garnek, otwórz pokrywkę i sprawdź, czy wszystkie mule są otwarte, wyrzuć te zamknięte. Dodaj posiekaną papryczkę i listki kolendry. Serwuj od razu, obowiązkowo musisz mieć bagietkę – do sosiku się bardzo sprawdzi.

Letnia i kolorowa sałata z burattą

Składniki:

2 nektarynki lub brzoskwinie

garść pomidorków koktajlowych (w różnych kształtach i kolorach)

garść malin

2 gałązki czerwonej porzeczki

2 łyżki migdałów łuskanych

kilka kwiatów świeżej lub suszonej lawendy

kilka listków tajskiej bazylii

2 burraty

Winegret:

1 łyżeczka miodu akacjowego

szczypta soli

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżka soku z cytryny

4 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie:

Winegret: rozpuść sól i pieprz cayenne w soku z cytryny. Dodaj miód i wymieszaj. Wlej oliwę z oliwek, cały czas mieszając widelcem do całkowitego połączenia składników. Spróbuj i dopraw do smaku w razie potrzeby.

Nektarynki pokrój w ósemki. Pomidorki pokrój na pół. Migdały praż na suchej patelni aż się delikatnie zarumienią. Ściągnij z patelni i od razu pokrój na mniejszy kawałki. Na talerzach ułóż nektarynki, pomidorki, kilka maliny i gałązkę czerwonej porzeczki. Posyp migdałami, listkami bazylii i kilkoma małymi kwiatkami lawendy. Po środku talerza zrób miejsce na burraty. Za pomocą palnikiem do krem brulee lekko podpal burraty. Sałatkę polej winegretem. Podaj od razu.

Tarta z truskawkami i kremem patissiere

Składniki:

Kruche ciasto:

200 g mąki krupczatki

szczypta soli

1 łyżka cukru pudru

100 g masła

1 żółto

1łyżka jogurtu

Krem patissiere:

40 g skrobi kukurydzianej

3 łyżki cukru trzcinowego

3 jajka z wolnego wybiegu

300 ml mleka 3,2 proc.

laska wanilii

Dodatki:

truskawki

listki bazylii tajskiej do ozdoby

Przygotowanie:

Krem patissiere: w misce ubij żółtka z cukrem na puszystą masę. Dodaj skrobię i wymieszaj. W rondelku doprowadź mleko do wrzenia wraz z mąką i laską wanilii. Wlej gorące mleko do miski z ubitymi jajkami na dwa razy i wymieszaj. Masę wlej z powrotem do rondelka i gotuj cały czas, mieszając do momentu, kiedy zgęstnieje. Wyciągnij laskę wanilii. Przelej krem do foremki i połóż na nią folię do żywności tak, by dotknęła kremu. Odstaw do lodówki na min. 1 godz. do ostygnięcia.

Kruchy ciasto: w misce wymieszaj mąkę, cukier i sól. Dodaj pokrojone masło i zrób kruszonkę. Dodaj żółtka i jogurt, i szybko wyrabiaj ciasto. Zafoliuj ciasto w foli spożywczej i włóż na 30 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkuj cienki placek i wytnij placki ciut większe od średnicy foremek do tarteletki. Foremki wysmaruj masłem i oprósz mąką. Włóż placki do foremek. Nakłuwaj widelcem i piecz około 15-20 minut w rozgrzanym do 180 st. C piekarniku aż brzegi się ładnie zarumienią. Wyciągnij z piekarnika i odstaw do całkowitego wystygnięcia. Wytnij szypułki truskawek i pokrój je na pół. Krem patissiere wyciągnij z lodówki i przełóż do rękawa cukierniczego. Połówki truskawki ułóż na stojąco na dno tarteletek. Szprycuj kremem patissiere w wolnych miejscach. Ozdób listkami bazylii tajskiej.

Autor: Redakcja Dzień Dobry Wakacje

Źródło: Dzień Dobry Wakacje

podziel się:

Pozostałe wiadomości