Materiał promocyjny

PrzyGotujmy Lepszy Świat. Daria Ładocha o wadze naszych wyborów kulinarnych

Jaki wpływ na planetę ma to co jemy? Jakie produkty wybierać, a jakich unikać w codziennej kuchni? Jak do zdrowej i świadomej kuchni przekonać najmłodszych? Na te oraz wiele innych pytań odpowiedziała Daria Ładocha, ambasadorka kampanii edukacyjnej PrzyGotujmy Lepszy Świat.

PrzyGotujmy Lepszy Świat to program edukacyjny dla klas 1-3 szkoły podstawowej, którego celem jest pokazanie dzieciom, że drobna zmiana na talerzu może przynieść korzyści dla naszego zdrowia i zaowocować wielką zmianą dla środowiska: przywrócić ziemi bioróżnorodność, ograniczyć emisję gazów, oszczędzić hektolitry wody, uratować tysiące gatunków roślin i zwierząt.

W ramach udziału w programie uczniowie będą zdobywali wiedzę w zakresie zdrowej i zróżnicowanej diety, opartej na składnikach roślinnych, a co za tym idzie większej liczbie warzyw, strączków i kasz. Będą brali udział w interaktywnych lekcjach, podczas których w praktyczny i teoretyczny sposób poznają zdrową kuchnię i zależności pomiędzy dietą a kondycją naszej planety.

Aż chce się wrócić do szkolnej ławki, prawda?

Nie czekaj do 1 września! Już dziś wypróbuj smaczny i zdrowy przepis Darii Ładochy i PrzyGotuj ze swoimi pociechami Lepszy Świat w swojej kuchni. Do dzieła!

mat. prasowe

Gulasz z bakłażana z ciecierzycą z białą kaszą gryczaną

Składniki na gulasz z bakłażana:

  • 2 cebule pokrojone w grubą kostkę
    • papryczka chili
      • 4 ząbki czosnku pokrojone
        • mała cukinia pokrojona w plasterki
          • 2 bakłażany pokrojone w kostkę
            • 4 dojrzałe pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
              • szklanka ugotowanej ciecierzycy lub puszka ciecierzycy
                • 300 ml bulionu z warzyw
                  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
                    • 2 łyżki pesto czerwonego
                      • łyżeczka kminu rzymskiego mielonego
                        • 1/4 łyżeczki cząbru
                          • szczypta oregano
                            • 3 łyżki oliwy
                              • sól i pieprz do smaku
                                • garść posiekanej zielonej pietruszki

                                  Dodatkowo:

                                  szklanka niepalonej kaszy gryczanej ugotowanej na sposób sypki

                                  Jak przygotować gulasz z bakłażana

                                  Garnek o głębokim dnie wysmaruj oliwą i podsmaż warzywa, począwszy od cebuli, chili i czosnku. Dodaj bakłażany i obsmaż je aż zrobią się rumiane. Następnie dodaj cukinię oraz pomidory bez skórki. Dodaj słodką paprykę, kmin rzymski, cząber i oregano. Całość podlej bulionem, dokładnie wymieszaj i gotuj 20 minut aż warzywa będą miękkie. Następnie dodaj ciecierzycę oraz czerwone pesto i doprowadź do wrzenia. Na koniec dodaj sól, pieprz i zieloną pietruszkę. Podawaj z kaszą gryczaną.

                                  Pulpety jaglane w sosie pomidorowym

                                  Składniki na pulpety jaglane w sosie pomidorowym:

                                  • szklanka kaszy jaglanej
                                    • 10 pomidorów suszonych
                                      • szklanka zmielonych ziaren słonecznika
                                        • 2 łyżki sosu sojowego
                                          • łyżka ciemnego sosu sojowego
                                            • 1/2 szklanki zmielonych orzechów laskowych
                                              • łyżeczka wędzonej papryki ostrej
                                                • kilka łyżeczek oleju (może być z pomidorów)
                                                  • sól (do smaku)
                                                    • pieprz (do smaku)
                                                      • 1/2 łyżeczki majeranku
                                                        • szczypta chili z wędzoną papryką
                                                          • 2 łyżki drobno posiekanej bazylii

                                                            Sos:

                                                            • 3 duże pomidory bez skórki pokrojone w kostkę
                                                              • 2 ząbki czosnku drobno posiekane
                                                                • cebula pokrojona w kostkę
                                                                  • szczypta oregano
                                                                    • szczypta ziół prowansalskich
                                                                      • szczypta słodkiej papryki w przyprawie
                                                                        • sól (do smaku)
                                                                          • pieprz (do smaku)
                                                                            • łyżka oliwy z oliwek
                                                                              • łyżeczka czarnuszki
                                                                                • kilka listków świeżej bazylii

                                                                                  Dodatkowo:

                                                                                  • bakłażan i cukinia do grillowania
                                                                                    • garść liści szpinaku

                                                                                      Jak przygotować pulpety jaglane w sosie pomidorowym

                                                                                      Kaszę jaglaną ugotuj do miękkości w gorącej wodzie w proporcji 2:1 (woda: kasza). Wszystkie składniki na pulpety zmiksuj razem na gładką masę. Pulpety formuj zwilżonymi dłońmi i układaj na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik nastaw na 200 st. C i piecz pulpety przez 20–30 minut. Możesz również usmażyć je na patelni. W tym czasie przygotuj sos. W rondelku rozgrzej oliwę i podsmaż czosnek wraz z cebulą. Następnie dodaj pomidory oraz wszystkie przyprawy z wyjątkiem czarnuszki. Duś całość pod przykryciem aż pomidory się rozpadną. Na sam koniec dodaj czarnuszkę oraz świeżą bazylię. Podawaj pulpety razem z sosem i grillowanymi warzywami na szpinaku.

                                                                                      Hummus z białej fasoli z orzechami, zieloną pietruszką i przyprawą włoską

                                                                                      Składniki na hummus z białej fasoli:

                                                                                      • 2 szklanki ugotowanej fasoli lub dwie puszki fasoli odsączonej z płynów na sitku
                                                                                        • 50 łuskanych orzechów włoskich
                                                                                          • 4 ząbki czosnku
                                                                                            • sok z cytryny
                                                                                              • 1yżka pasty tahini
                                                                                                • 20 ml oliwy z oliwek
                                                                                                  • łyżeczka soli
                                                                                                    • szczypta papryki słodkiej w przyprawie
                                                                                                      • pęczek zielonej pietruszki
                                                                                                        • przyprawa włoska

                                                                                                          Do podania:

                                                                                                          • kilka kromek żytniego chleba na zakwasie
                                                                                                            • kilka orzechów
                                                                                                              • kilka liści zielonej pietruszki

                                                                                                                Jak przygotować hummus z białej fasoli

                                                                                                                Wszystkie składniki umieść w blenderze. Zmiksuj na gładką masę. Jeśli konsystencja nie będzie gładka, to dodaj odrobinę wodę z fasoli lub więcej oliwy z oliwek. Na koniec udekoruj orzechami, zieloną pietruszką oraz posyp z wierzchu przyprawą włoską.

                                                                                                                Organizatorem kampanii „PrzyGotujmy Lepszy Świat” jest Knorr, a Partnerem Merytorycznym ProVeg. Więcej informacji o programie dostępnych jest na stronie www.przygotujmylepszyswiat.pl

                                                                                                                >>> Zobacz także:

                                                                                                                Hot dogi w najlepszym wydaniu. Proste przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                                Solony karmel – przepis krok po kroku. Jak go zrobić?

                                                                                                                Przepis na lody bananowe - jak zrobić je samodzielnie?

                                                                                                                Autor: Iza Dorf

                                                                                                                Źródło: Daria Ładocha

                                                                                                                Materiał promocyjny
                                                                                                                podziel się:

                                                                                                                Pozostałe wiadomości