Przepisy z gruszkami od finalistki MasterChefa. Sałatka, makaron, kotleciki i "pijane" desery

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Gruszka - cudowny owoc jesieni króluje w kuchni Dzień Dobry TVN. Przepisy z owocami, na wytrawnie i na słodko, proponuje finalistka 8. edycji MasterChefa - Magdalena Waś. Smacznego!

Sałatka z kozim serem i gruszką

Składniki:

  • mix sałat
  • 2 dojrzałe i miękkie gruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 150 g rolady koziej świeżej
  • 50 g orzechów włoskich
  • 1 pełna łyżka miodu
  • 2 łyżki oliwy lub oleju ryżowego
  • sól i pieprz

Przygotowanie:

  1. 1Gruszki pokroić w grubszą kostkę, ser kozi tak samo, orzechy włoskie lekko posiekać.
  2. 2Do miski ułożyć sałatę, ser, gruszki, posypać orzechami.

Sos do sałatki

  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • łyżka miodu
  • sok z połowy cytryny
  • pieprz

Przygotowanie:

Składniki łączymy ze sobą i polewamy sałatę.

Makaron z gorgonzolą i gruszkami

Składniki:

  • 150 g makaronu farfalle
  • 75 g gorgonzoli
  • 2 dojrzałe gruszki
  • radicchio lub dwie cykorie
  • orzechy włoskie
  • czerwony ocet winny
  • sól, pieprz, oliwa

Przygotowanie:

  1. 1Ugotuj makaron, odcedź, zachowaj trochę wody z gotowania. Ser rozpuść w misce nad gotującym się makaronem aż będzie ciągnący.
  2. 2Pokrój radicchio na plastry i połóż na nieprzywierającej patelni i przypiekaj około 5 min - w połowie czasu obracając.
  3. 3Obierz gruszki, pokrój na cienkie plastry wzdłuż (najlepiej z ćwiartek), dodaj je na patelnie i posyp połową orzechów pokruszonych. Zmniejsz ogień , wlej trochę wody z makaronu, przykryj i poczekaj aż gruszki lekko się skarmelizują.
  4. 4Dodaj na patelnie makaron, półpłynny ser, trochę octu. Podgrzej całość, spróbuj. Dopraw solą i pieprzem.

Pijane gruszki z czekoladą

Składniki:

  • 40 g orzechów laskowych obranych
  • 400 g gruszek w lekkim syropie
  • 50 ml armaniaku/koniaku
  • 50 g gorzkiej czekolady
  • lody waniliowe

Przygotowanie:

  1. 1Upraż orzechy na patelni i przesyp do moździerza, na patelni umieść gruszki z syropem, jak się podgrzeją wlej armianiak. Flambiruj. Płyn zgęstnieje tworząc syrop.
  2. 2Pokruszone orzechy ułóż na talerzu, na nich umieć gałkę lodów waniliowych, gruszki ułóż wgłębieniem do góry. Polej rozpuszczona czekoladą.

Gruszki duszone w białym winie z kardamonem

Sładniki:

  • 500 ml wytrawnego białego wina
  • cytryna
  • 150 g drobnego cukru
  • kardamon w całości
  • szafran
  • 4 twarde gruszki
  • śmietana deserowa
  • sól

Przygotowanie:

  1. 1Wino i sok z cytryny wlewamy do rondla, wsypujemy cukier, kardamon, szafran i sól. Jak zacznie wrzeć wkładamy gruszki, przykrywamy i gotujemy do miękkości.
  2. 2Po ugotowaniu - gruszki wyjmujemy, redukujemy mocno sos.
  3. 3Podajemy w temperaturze pokojowej w towarzystwie śmietany.

Kotleciki z gruszkami

Składniki:

  • 250 g mielonej wieprzowiny
  • 5 łyżek komosy ryżowej
  • 2-3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki nasion fenkułu
  • suszona szałwia
  • 0,5 łyżeczki suszonego imbiru

Przygotowanie:

  1. 1Mięso mielone przekładamy do miski, gruszki trzemy na grubych oczkach i dokładamy do mięsa, wbijamy jajko, łączymy ze sobą.
  2. 2Dodajemy 2 łyżki bułki tartej i 3 łyżki komosy ryżowej. Doprawiamy szałwią, solą, pieprzem.
  3. 3Formujemy kotlety i smażymy.

Sos (chutney gruszkowy)

Składniki:

  • czerwona cebula
  • gruszka
  • białe wino

Przygotowanie:

  1. 1Siekamy czerwoną cebulę i obraną gruszkę.
  2. 2Dusimy na patelni, podlewamy białym winem i mocno redukujemy.
  3. 3Sos przecieramy przez sitko.

Zobacz także:

Autor: Paweł Jaskulski

Źródło: Magda Waś

Tagi:
Prowadzący:
Tagi:
Prowadzący: