Przepisy kulinarne

Przepisy Sabiny Jeszki. Mniam, mniam

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:
KP__8973.JPG

Publiczność pokochała ją za naturalność i szczerość. Planuje nigdy nie zejść ze sceny. Muzyka to jej największa miłość. Czy spełniła już wszystkie swoje marzenia? Co słychać u Sabiny? O tym, poza aromatycznymi potrawami, w kuchni Dzień Dobry TVN- Sabina Jeszka!

Ciasto jogurtowe

Składniki:

3 jajka

120 g miękkiego masła

120 g cukru

350 g mąki pszennej

150 g jogurtu typu greckiego z jagodami

1 łyżeczka sody spożywczej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

200 g jagód

Przygotowanie:

Rozgrzać piekarnik do temperatury 190ºC. Oddzielić białka od żółtek, białka ubić na sztywną pianę. W misce utrzeć masło, cukier i żółtka. Dodać pozostałe składniki, wymieszać na koniec dodawać partiami pianę z białek. Przełożyć do natłuszczonej formy (20x30 cm.). Po wierzchu posypać jagodami. Piec w rozgrzanym piekarniku około 30 min.

Informacja:

Zamiast jogurtu z jagodami można użyć jogurtu o innym smaku. Jagody można zastąpić innymi owocami pasującymi do smaku jogurtu.

Shake malinowo-jugurtowy

Składniki:

1 opakowanie jogurtu typu greckiego z malinami

150 g malin

200 ml mleka

3-5 łyżek cukru pudru

Sposób przygotowania:

Jogurt wstawić do zamrażarki na minimum 5 godzin. Po tym czasie wyjąć z zamrażarki, przełożyć do mocnego blendera lub robota kuchennego (można wcześniej przekroić jogurt na 4 części). Dodać pozostałe składniki i zmiksować na gładki mus.

Informacja:

Na podstawie tego przepisu można przygotować koktaile o innym smaku. Wystarczy użyć innego smaku jogurtu i innych owoców. Można też przygotować shake wieloowocowy, używając dowolnego smaku jogurtu.

Tosty z jogurtem i czereśniami

Składniki:

1 chałka

5 jajek

5 łyżek mleka

2 łyżki cukru

2-3 szczypty cynamonu

klarowane masło do smażenia

jogurt typu greckiego z wiśniami

500 g czereśni

Sposób przygotowania:

Jajka rozbełtać i wymieszać z mlekiem cukrem i cynamonem. Chałkę pokroić na 1 cm kromki. Masło rozgrzać na patelni. Pieczywo namoczyć w rozbełtanych jajkach i usmażyć na rozgrzanym maśle aż będzie złoto-brązowe. Na patelni po smażeniu pieczywa, usmażyć przez 3-5 minut przepołowione i wypestkowane czereśnie.

Pieczywo pokroić w podłużne paski, ułożyć na talerzu. Na wierzch każdej kromki nałożyć łyżkę jogurtu i posypać czereśniami.

Informacja:

Zamiast jogurtu z wiśniami można użyć jogurtu o innym smaku. Czereśnie można zastąpić innymi sezonowymi owocami lub bakaliami.

Granolla z jogurtem i owocami

Składniki:

200 g granolli pełnoziarnistej

1 opakowanie jogurtu typu greckiego z truskawkami

400 g mieszanych owoców: truskawki, jagody maliny

płynny miód

2-3 łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Granollę rozłożyć do czterech szklanek. Na granolli ułożyć jogurt typu greckiego. Na jogurcie wymieszane owoce. Całość polać miodem. Płatki migdałowe podprażyć na patelni i posypać po owocach.

Pikantne warzywa z jogurtem

Składniki:

2 duże cebule, pokrojone w plasterki

3-4 cm posiekanego korzenia imbiru

4 roztarte ząbki czosnku

1 papryczka chilli

0,5 łyżeczki ostre papryki

0,5 łyżeczki kminku

1 kg warzyw: papryka, cukinia, młode ziemniaki, bakłażan

2 duże pomidory

4 łyżki masła orzechowego

1 opakowanie jogurtu typu greckiego

olej do smażenia

pieprz i sól do smaku

Przygotowanie:

W rondlu rozgrzać olej, podsmażyć cebulę na średnim ogniu aż nabierze złotego koloru. Dodać imbir, czosnek i papryczkę chilli dusić na małym ogniu kilka minut. Dodać przyprawy, dusić kolejne kilka minut. Dodać pokrojone w dużą kostkę warzywa, podsmażyć około 10 minut. Dodać pokrojone w kostkę pomidory i masło orzechowe i 2-3 łyżki jogurtu. Dusić na małym ogniu aż warzywa będą miękkie. Podawać z kuskusem i polane jogurtem.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości