Gotujemy z Piotrem Kucharskim. Sprawdzone przepisy na pieczonego kurczaka, sałatkę z polędwicą i tartę z bezą

Piotr Kucharski
Pola Namysł/Dzień Dobry TVN
Piotr Kucharski po raz kolejny w kuchni Dzień Dobry TVN. Tym razem podzielił się z widzami sprawdzonymi przepisami zarówno na dania słone, jak i słodkie przekąski. Wypróbujcie je w swoich domach.

Idealnie upieczony kurczak

Składniki na idealnie upieczonego kurczaka:

  • kurczak (około 2-2,5 kg)

    Marynata:

    • łyżka oliwy z oliwek
      • łyżeczka kminu rzymskiego
        • łyżeczka mielonej kolendry
          • łyżeczka wędzonej papryki
            • łyżeczka soli
              • łyżeczka pieprzu

                Glazura:

                • 100 g marmolady pomarańczowej
                  • 2 łyżki octu winnego
                    • 2 łyżki brązowego cukru
                      • łyżka sosu sojowego
                        • szczypta płatków chilli

                          Jak przygotować idealnie upieczonego kurczaka:

                          Kurczaka przekroić na połowę i rozłożyć na płasko. Składniki marynaty wymieszać i natrzeć nią kurczaka. Zostawić do zamarynowania na minimum 30 minut lub na noc w lodówce.

                          Rozgrzać piekarnik do 180 st. C. Kurczaka ułożyć na kratce do pieczenia którą umieścić na blaszce do pieczenia. Wstawić do piekarnika i piec około 50 minut.

                          W tym czasie wymieszać składniki na glazurę i wysmarować kurczaka z obu stron glazurą. Piec kurczaka jeszcze około 20 minut lub do momentu gdy wbita w nóżki sonda/termometr pokażą 75 st. C.

                          Przed podaniem kurczaka jeszcze raz posmarować glazurą.

                          Sałatka z polędwicą wołową

                          Składniki na sałatkę z polędwicą wołową:

                          • 300 g polędwicy wołowej
                            • klarowane masło do smażenia
                              • czosnek, rozmaryn, tymianek
                                • sól

                                  Sałatka:

                                  • 2 mini sałaty rzymskie
                                    • czerwona cebula
                                      • pęczek rzodkiewki
                                        • pędy groszku

                                          Sos:

                                          • 4-5 filetów anchovis
                                            • łyżka kaparów
                                              • 3 łyżki majonezu
                                                • łyżka śmietany
                                                  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
                                                    • świeżo mielony pieprz

                                                      Jak przygotować sałatkę z polędwicą wołową:

                                                      Rozgrzać klarowane masło na patelni.

                                                      Polędwicę przyprawić solą i ułożyć na patelni. Obsmażyć z każdej strony.

                                                      Zmniejszyć temperaturę pod patelnią. Polędwicę dobrze doprawić pieprzem.

                                                      Dodać świeże masło, czosnek i zioła. Polędwicę polewać masłem z ziołami.

                                                      Termometrem sprawdzić temperaturę i zdjąć z patelni gdy temperatura w środku będzie 54 st. C.

                                                      Zdjąć z patelni i zostawić na 4-5 minut aby mięso odpoczęło.

                                                      W tym czasie wymieszać składniki na sałatkę.

                                                      Składniki na sos zmiksować i wymieszać z sałatką i ułożyć na deseczce, obok ułożyć pokrojoną w plasterki polędwicę.

                                                      Tarta malinowa z włoska bezą

                                                      Składniki na tartę malinową z włoską bezą:

                                                      Ciasto:

                                                      • 250 g mąki pszennej tortowej
                                                        • 100 g masła
                                                          • 100 g cukru
                                                            • 2 jajka
                                                              • szczypta soli

                                                                Malinowe wypełnienie:

                                                                • 700 g mrożonych malin
                                                                  • 300 ml wody
                                                                    • 2 łyżki żelatyny

                                                                      Włoska beza:

                                                                      • 360 g cukru
                                                                        • 80 ml wody
                                                                          • 6 dużych białek

                                                                            Jak przygotować tartę malinową:

                                                                            Na stolnicę wyłożyć pokrojone na kawałki masło, cukier i mąkę.

                                                                            Posiekać wszystko nożem żeby się połączyło, następnie końcówkami palców szybko wymieszać żeby powstałą kruszonka. Zrobić dołek i wbić jajka. Dokładnie połączyć i przez chwilę zagnieść żeby składniki się połączyły.

                                                                            Zawinąć w folię i schować do lodówki na 30 minut żeby się schłodziło.

                                                                            Następnie rozwałkować i ułożyć w formie do tarty.

                                                                            Na cieście ułożyć papier do pieczenia, obciążyć np. fasolą i ponownie wstawić do lodówki na 20 minut żeby ciasto się schłodziło.

                                                                            Następnie upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C przez 20 minut. Następnie zdjąć papier z fasolą i dopiec ciasto przez 10-15 minut.

                                                                            Gdy ciasto się piecze w rondelku zagotować maliny z wodą. Gotować przez chwilę, następnie dodać żelatynę i ją rozpuścić.

                                                                            Odstawić do schodzenia. Lekko tężejącą wylać na spód od tarty.

                                                                            Beza włoska: wodę z cukrem umieścić w rondelku i zagotować. Okazjonalnie mieszać i rozpuszczać kryształki. Termometrem kontrolować temperaturę, przestać gotować gdy syrop osiągnie 121 st. C, odstawić na 30 sekund żeby przestało się gotować. W trakcie gotowania syropu ubić białka na sztywno. Dalej ubijając dodawać powoli syrop. Gdy dolejemy cały, dalej ubijać jeszcze przez około 15 minut na wolnych obrotach. Bezę wyłożyć na tartę i wstawić do piekarnika na 20 minut lub przypalić palnikiem cukierniczym.

                                                                            Cannoli

                                                                            Składniki na cannoli:

                                                                            Ciasto:

                                                                            • 250 g mąki pszennej tortowej
                                                                              • żółtko
                                                                                • łyżeczka kakao
                                                                                  • szczypta cynamonu
                                                                                    • szczypta soli
                                                                                      • 20 g cukru pudru
                                                                                        • 30 g masła, bardzo miękkiego
                                                                                          • 5 łyżek słodkiego wina
                                                                                            • olej do smażenia

                                                                                              Serek:

                                                                                              • 3 opakowania serka ricotta (3 x 250 g)
                                                                                                • 125 ml śmietany kremówki 30% lub 36%, schłodzonej
                                                                                                  • 0,5 szklanki cukru pudru
                                                                                                    • skórka z cytryny (najlepiej niewoskowanej)
                                                                                                      • 40 g startej gorzkiej czekolady
                                                                                                        • cukier puder do posypania

                                                                                                          Jak przygotować cannoli:

                                                                                                          Składniki na ciasto dokładnie wyrobić w robocie kuchennym przez kilka minut. Następnie przełożyć do woreczka i odstawić na około godzinę na blacie żeby ciasto odpoczęło.

                                                                                                          Ciasto podzielić na trzy części. Dwie ponownie schować do woreczka. Jedną z części rozwałkować bardzo cienko, najlepiej w wałkownicy do makaronu.

                                                                                                          Ciasto złożyć kilkukrotnie i ponownie rozwałkować. Czynność powtórzyć kilkukrotnie.

                                                                                                          Podczas ostatniego wałkowania rozwałkować jak najcieniej. Czynność powtórzyć z resztą ciasta.

                                                                                                          Następnie wyciąć okręgi o średnicy około 9 cm.

                                                                                                          Owinąć wokoło stalowych rurek, miejsce zachodzenia ciasta zlepić przy pomocy białka.

                                                                                                          Rozgrzać olej do smażenia do temperatury 175 st. C i usmażyć cannoli aż zrobią się chrupiące i złoto-brązowe.

                                                                                                          Krem: ricottę odsączyć na drobnym sitku i odstawić na godzinę. Następnie wymieszać z cukrem i skórką z cytryny. Bitą śmietanę ubić i wymieszać z serkiem. Kremem nadziewać rurki.

                                                                                                          Masz wyjątkowy przepis? Chcesz gotować w Dzień Dobry TVN? Dołącz do naszej grupy na Facebooku.

                                                                                                          Zobacz też:

                                                                                                          Obiad w 30 minut. Proste i ciekawe pomysły Sebastiana Olmy

                                                                                                          Schab na sucho, pieczony i faszerowany oraz najlepszy schabowy. Poznaj przepisy Szymona Czerwińskiego

                                                                                                          Pyszne desery na każdą okazję. Przepisy Beaty Kartowicz na faworki, babeczki, sernik i ciasto czekoladowe

                                                                                                          Nie oglądałeś Dzień Dobry TVN na antenie? Pełne odcinki znajdziesz w serwisie Player.

                                                                                                          Autor: Mateusz Łysiak

                                                                                                          podziel się:

                                                                                                          Pozostałe wiadomości