Przepisy kulinarne

Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem.

Zupa chlebowa z cieciorką

Składniki zupy chlebowej z cieciorką:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju + 2 łyżki na grzanki
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 4 ząbki czosnku pokrojonego w płatki
  • 4 liście laurowe
  • 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
  • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
  • 1 pietruszka starta na grubych oczkach
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka suszonego majeranku
  • 1,5 L bulionu
  • 400 g pomidorów puszkowych pelati (w całości)
  • 5 kromek chleba
  • 400 g ciecierzycy (u mnie z puszki)
  • sól, pieprz
  • posiekana natka pietruszki do podania

Przygotowanie zupy chlebowej z cieciorką:

Na rozgrzanej oliwie/oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i liście laurowe, smaż mieszając 2 minuty. Dodaj marchewkę, selera naciowego i pietruszkę, smaż kolejne 3 minuty.

Cieciorkę rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, tak, aby połowa była w formie pasty i dodaj do zupy.

Dodaj pozostałe składniki (poza chlebem i natką pietruszki). Nakryj pokrywką i gotuj 40 minut na małym ogniu. W tym czasie pokrój pieczywo w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj chleb do rumianego koloru.

Na 10 minut przed ugotowaniem dodaj chleb. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zupa kapuściana

Składniki zupy kapuścianej:

  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
  • 4 liście laurowe + łyżeczka kminku w ziarnach
  • ½ główki kapusty białej (1 kg) posiekana
  • 2 marchewki starta na grubych oczkach
  • 2 łodygi selera naciowego posiekane
  • ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
  • 2,5 l bulionu warzywnego
  • 2 – 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
  • duży posiekany pęczek koperku
  • sól, pieprz
  • ew. odrobina pieprzu ziołowego
  • łyżka koncentratu pomidorowego

Przygotowanie zupy kapuścianej:

Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem, kminkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj marchewkę, kapustę i selera naciowego, smaż mieszając kilka minut.

Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości. Dodaj kapustę kiszoną i gotuj do miękkości.

Dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Dodaj posiekany koperek.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zupa fasolowa z dynią i jarmużem

Składniki zupy fasolowej z dynią i jarmużem:

  • 400 g fasoli do namoczenia
  • 2 łyżki oliwy lub oleju
  • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
  • 6 liści laurowych
  • 10 ziaren ziela angielskiego
  • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
  • Łyżka słodkiej papryki
  • 1 marchewka pokrojona w pół plastry
  • 2 posiekane łodygi selera naciowego
  • 2 litry bulionu
  • Łyżka pieprzu ziołowego
  • 2 łyżki cząbru
  • 1 łyżka majeranku
  • 100 g posiekanego jarmużu
  • 200 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
  • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (ewentualnie)
  • 200 g przecieru pomidorowego (również ewentualnie)
  • Łyżeczka wędzonej papryki
  • Posiekana świeża kolendra lub natka do podania

Przygotowanie zupy fasolowej z dynią i jarmużem:

Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.

Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę suszoną.

Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki i dynię. Na ostatnią minutę dodaj jarmuż. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem.

Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zupa cebulowa

Składniki zupy cebulowej:

  • 100 g masła
  • ½ kg białej cebuli pokrojonej w piórka
  • ½ łyżeczki soli
  • 3 liście laurowe
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml białego wytrawnego wina
  • 1,5 l bulionu
  • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
  • kilka kawałków bagietki + starty pikantny ser, np. cheddar

Przygotowanie zupy cebulowej:

W rondlu w niewielkiej temperaturze rozpuść masło. Dodaj cebulę i liście laurowe, zwiększ nieznacznie moc grzania, posól i smaż mieszając przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia cebuli.

Dodaj mąkę i smaż mieszając kolejną minutę. Wlej białe wino, kiedy się zagotuje, dodaj bulion.

Zmniejsz moc grzania, tak, aby zupa migotała i zostaw ją na godzinę. Na ostatnie 5 minut rozgrzej piekarnik. Posyp bagietkę serem i zapiekaj.

Serwuj zupę z grzankami.

Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

Zobacz też:

Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

Autor: Luiza Bebłot

Pozostałe wiadomości