Zupy pełne warzyw dla całej rodziny. Poznaj przepisy Jana Kuronia

Wegezupy dla całej rodziny
Wegańskie potrawy mają coraz więcej zwolenników. Popularnością cieszą się zwłaszcza łatwe w przygotowaniu zupy. Zobacz, jak w naszej kuchni Jan Kuroń przyrządza chlebową z cieciorką, kapuścianą, cebulową oraz fasolową z dynią i jarmużem.

Zupa chlebowa z cieciorką

Składniki zupy chlebowej z cieciorką:

  • 4 łyżki oliwy lub oleju + 2 łyżki na grzanki
    • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
      • 4 ząbki czosnku pokrojonego w płatki
        • 4 liście laurowe
          • 1 marchewka pokrojona w ćwierć plastry
            • 2 łodygi selera naciowego pokrojone w plasterki
              • 1 pietruszka starta na grubych oczkach
                • łyżka koncentratu pomidorowego
                  • łyżka suszonego majeranku
                    • 1,5 L bulionu
                      • 400 g pomidorów puszkowych pelati (w całości)
                        • 5 kromek chleba
                          • 400 g ciecierzycy (u mnie z puszki)
                            • sól, pieprz
                              • posiekana natka pietruszki do podania

                                Przygotowanie zupy chlebowej z cieciorką:

                                Na rozgrzanej oliwie/oleju zeszklij cebulę, dodaj czosnek i liście laurowe, smaż mieszając 2 minuty. Dodaj marchewkę, selera naciowego i pietruszkę, smaż kolejne 3 minuty.

                                Cieciorkę rozgnieć ubijaczką do ziemniaków, tak, aby połowa była w formie pasty i dodaj do zupy.

                                Dodaj pozostałe składniki (poza chlebem i natką pietruszki). Nakryj pokrywką i gotuj 40 minut na małym ogniu. W tym czasie pokrój pieczywo w grubszą kostkę. Na patelni rozgrzej oliwę i podsmażaj chleb do rumianego koloru.

                                Na 10 minut przed ugotowaniem dodaj chleb. Na koniec dopraw solą i pieprzem.

                                Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                Zupa kapuściana

                                Składniki zupy kapuścianej:

                                • 2 łyżki oleju rzepakowego
                                  • 1 duża cebula pokrojona w kostkę
                                    • 2 ząbki czosnku pokrojone w płatki
                                      • 4 liście laurowe + łyżeczka kminku w ziarnach
                                        • ½ główki kapusty białej (1 kg) posiekana
                                          • 2 marchewki starta na grubych oczkach
                                            • 2 łodygi selera naciowego posiekane
                                              • ½ kg posiekanej kapusty kiszonej
                                                • 2,5 l bulionu warzywnego
                                                  • 2 – 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
                                                    • duży posiekany pęczek koperku
                                                      • sól, pieprz
                                                        • ew. odrobina pieprzu ziołowego
                                                          • łyżka koncentratu pomidorowego

                                                            Przygotowanie zupy kapuścianej:

                                                            Na rozgrzanym oleju zeszklij cebulę razem z czosnkiem, kminkiem i liśćmi laurowymi. Dodaj marchewkę, kapustę i selera naciowego, smaż mieszając kilka minut.

                                                            Wlej bulion i gotuj około 8 minut. Możesz dorzucić posiekane grubsze łodygi koperku. Dodaj ziemniaki i gotuj do uzyskania miękkości. Dodaj kapustę kiszoną i gotuj do miękkości.

                                                            Dopraw solą, pieprzem i koncentratem pomidorowym. Dodaj posiekany koperek.

                                                            Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                            Zupa fasolowa z dynią i jarmużem

                                                            Składniki zupy fasolowej z dynią i jarmużem:

                                                            • 400 g fasoli do namoczenia
                                                              • 2 łyżki oliwy lub oleju
                                                                • 2 duże cebule pokrojone w kostkę
                                                                  • 6 liści laurowych
                                                                    • 10 ziaren ziela angielskiego
                                                                      • 3 ząbki czosnku posiekane w płatki
                                                                        • Łyżka słodkiej papryki
                                                                          • 1 marchewka pokrojona w pół plastry
                                                                            • 2 posiekane łodygi selera naciowego
                                                                              • 2 litry bulionu
                                                                                • Łyżka pieprzu ziołowego
                                                                                  • 2 łyżki cząbru
                                                                                    • 1 łyżka majeranku
                                                                                      • 100 g posiekanego jarmużu
                                                                                        • 200 g obranej i pokrojonej w kostkę dyni
                                                                                          • 2 obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki (ewentualnie)
                                                                                            • 200 g przecieru pomidorowego (również ewentualnie)
                                                                                              • Łyżeczka wędzonej papryki
                                                                                                • Posiekana świeża kolendra lub natka do podania

                                                                                                  Przygotowanie zupy fasolowej z dynią i jarmużem:

                                                                                                  Fasolę namocz przez noc. Odlej wodę i w nowej ugotuj do miękkości. Zachowaj ¼ ugotowanej ilości.

                                                                                                  Na rozgrzanym oleju przesmaż cebulę, czosnek i liście laurowe, smaż 5 minut. Po tym czasie dodaj marchewkę, selera oraz paprykę suszoną.

                                                                                                  Smaż kolejne kilka minut. Dodaj fasolę i zalej całość bulionem. Dopraw pieprzem ziołowym, majerankiem i cząbrem.

                                                                                                  Gotuj kilkanaście minut, a na ostatnie 5 minut dodaj ziemniaki i dynię. Na ostatnią minutę dodaj jarmuż. Dopraw wędzoną papryką, przecierem pomidorowym oraz solą i pieprzem.

                                                                                                  Zmiksuj odłożoną wcześniej fasolę w minimalnej ilości wody i dodaj do garnka (zdrowsze niż zagęszczenie mąką).

                                                                                                  Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                                  Zupa cebulowa

                                                                                                  Składniki zupy cebulowej:

                                                                                                  • 100 g masła
                                                                                                    • ½ kg białej cebuli pokrojonej w piórka
                                                                                                      • ½ łyżeczki soli
                                                                                                        • 3 liście laurowe
                                                                                                          • 3 łyżki mąki pszennej
                                                                                                            • 100 ml białego wytrawnego wina
                                                                                                              • 1,5 l bulionu
                                                                                                                • odrobina mielonej gałki muszkatołowej
                                                                                                                  • kilka kawałków bagietki + starty pikantny ser, np. cheddar

                                                                                                                    Przygotowanie zupy cebulowej:

                                                                                                                    W rondlu w niewielkiej temperaturze rozpuść masło. Dodaj cebulę i liście laurowe, zwiększ nieznacznie moc grzania, posól i smaż mieszając przez około 20 minut, do lekkiego zrumienienia cebuli.

                                                                                                                    Dodaj mąkę i smaż mieszając kolejną minutę. Wlej białe wino, kiedy się zagotuje, dodaj bulion.

                                                                                                                    Zmniejsz moc grzania, tak, aby zupa migotała i zostaw ją na godzinę. Na ostatnie 5 minut rozgrzej piekarnik. Posyp bagietkę serem i zapiekaj.

                                                                                                                    Serwuj zupę z grzankami.

                                                                                                                    Natalia Łomnicka/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                    Zobacz też:

                                                                                                                    Zdrowe dania, które przyspieszają metabolizm. Przepisy Darii Ładochy

                                                                                                                    Przekąski na każdą okazję. Poznaj przepisy Davida Gaboriauda

                                                                                                                    Dzień Spaghetti! Poznaj włoskie przepisy Matteo Brunettiego

                                                                                                                    Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                    podziel się:

                                                                                                                    Pozostałe wiadomości