Tuńczyk na domowego sylwestra i karnawał. Przepisy Cristiny Catese na tartaletki, spring rollsy i focaccię

Źródło: Dzień Dobry TVN
Przedsylwestrowe inspiracje
Przedsylwestrowe inspiracje
Jak Blanka Lipińska spędza tegorocznego sylwestra?
Jak Blanka Lipińska spędza tegorocznego sylwestra?
Taneczne SOS przed sylwestrem
Taneczne SOS przed sylwestrem
Tradycje noworoczne w Polsce
Tradycje noworoczne w Polsce
Sylwester last minute
Sylwester last minute
Przetańczyć stopą chcę całą noc
Przetańczyć stopą chcę całą noc
Sylwester z dziećmi nie musi być nudny!
Sylwester z dziećmi nie musi być nudny!
Sylwester i karnawał to okres, w którym wiele osób zdecyduje się na zorganizowanie imprezy we własnym mieszkaniu. Jakie przekąski i startery przygotować gościom? Idealnym wyborem na imprezę w domu jest tuńczyk. Co możemy z nim zrobić? Włoska kucharka Cristina Catese proponuje mini tartaletki, focaccię z rukolą i kaparami oraz spring rollsy z chrupiącymi warzywami z dipem.

Mini tartaletki z ciastem francuskim i tuńczykiem - przepis krok po kroku

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
    • 3x 160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
      • 1 op. Baby spinach (500g)
        • 1 duża cebula
          • 1 ząbek czosnku
            • Sól pieprz
              • Oliwa z oliwek
                • 250 g ricotty
                  • 12 pomidorów suszonych (1 mały słoik)
                    • Tymianek
                      • ½ mleka do posmarowania ciasta

                        Dodatkowo: blaszka do muffinek (12 szt.), jednorazowe papilotki.

                        Wykonanie:

                        1. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną cebulę. Gdy się zeszkli dodajemy czosnek, a gdy wszystko się zrumieni, dodajemy umyty szpinak. Kiedy wszystko zmięknie, ale nie zwiędnie, odkładamy całość do ostygnięcia.
                          1. Ricottę odcedzamy na sitku. Następnie mieszamy ją z pokrojonymi w kostkę pomidorami suszonymi i tymiankiem.
                            1. Blaszkę do muffinek wykładamy papilotkami.
                              1. Ciasto kroimy na 12 kwadratów i wykładamy nimi papilotki. Następnie do każdej wkładamy szpinak, 1 łyżkę ricotty i 1 łyżkę tuńczyka. Kiedy wszystkie tartaletki będą nafaszerowane, składamy ze sobą 3 rogi ciasta, tak, żeby pozostał mały otwór.
                                1. Ciasto smarujemy mlekiem i pieczemy przez 20-25 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

                                  Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                  Włoska focaccia podawana z tuńczykiem, rukolą i kaparami - przepis krok po kroku

                                  Składniki:

                                  • 500 g mąki
                                    • 150 g skrobi ziemniaczanej
                                      • 350 g ugotowanych ziemniaków
                                        • 13 g świeżych drożdży
                                          • 100 ml letniej wody
                                            • 50 ml oliwy z oliwek
                                              • 1 łyżeczka cukru
                                                • 2-3 łyżeczki soli

                                                  Na wierzch ciasta: oliwa z oliwek extra vergine, rozmaryn, sól

                                                  Sposób przygotowania:

                                                  1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu: w letniej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i odstawiamy, aż zaczną buzować. Mąkę przesiewamy na blat kuchenny, w środku kopczyka robimy wgłębienie i dodajemy ugotowane ziemniaki przeciśnięte przez praskę. Dodajemy zaczyn, mieszamy widelcem całość. Dolewamy oliwę z oliwek i sól. Ugniatamy energicznie ciasto przez około 10 minut, przekładamy do oprószonej mąką miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na przynajmniej 3 godziny.
                                                    1. Po wyciągnięciu przekładamy na blat oprószony mąką, ugniatamy przez kilka minut i rozciągamy na natłuszczonym papierze do pieczenia. Z podanych składników otrzymamy focaccię o średnicy ok. 30 cm lub wysoką focaccię o średnicy 22-24 cm.
                                                      1. Wierzch ciasta polewamy oliwą, solą i rozmarynem i odstawiamy do odpoczęcia na 20-30 minut. W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C i pieczemy naszą focaccię przez ok. 30 minut, aż się zarumieni.

                                                        Farsz do focacci z tuńczykiem, rukolą i kaparami

                                                        Składniki:

                                                        • 2 x160 g tuńczyka w oliwie z oliwek
                                                          • duża garść kaparów
                                                            • 2 filety anchovis
                                                              • 2 żółtka z jajek ugotowanych na twardo
                                                                • sok z ½ cytryny
                                                                  • 3 łyżki oliwy z oliwek
                                                                    • sól, pieprz
                                                                      • ząbek czosnku
                                                                        • garść oliwek
                                                                          • 200 g rukoli
                                                                            • 150 g jogurtu greckiego
                                                                              • 2 łyżki majonezu

                                                                                Przygotowanie:

                                                                                1. Tuńczyka, kapary, anchovis, żółtka, sok z cytryny, oliwę przekładamy do malaksera i pulsacyjnie miksujemy, aż powstanie nam niejednolita pasta. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
                                                                                  1. Jogurt i majonez oraz przeciśnięty ząbek czosnku mieszamy w oddzielnym naczyniu.
                                                                                    1. Ostygniętą foccacię przecinamy wzdłuż. Obie części smarujemy sosem jogurtowym, na nim układamy rukolę, oliwki i pastę z tuńczyka. Składamy jak kanapkę.

                                                                                      Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                      Spring rollsy z tuńczykiem i chrupiącymi warzywami z dipem - przepis krok po kroku

                                                                                      Składniki:

                                                                                      • 2 x 160 g tuńczyka Rio Mare w oliwie z oliwek
                                                                                        • 8-10 blatów papieru ryżowego
                                                                                          • 1 marchewka
                                                                                            • 1 podłużny ogórek
                                                                                              • 1 awokado
                                                                                                • 1 łyżka czarnego sezamu
                                                                                                  • ½ czerwonej papryki
                                                                                                    • natka kolendry
                                                                                                      • garść dowolnych kiełków
                                                                                                        • garść liści szpinaku baby

                                                                                                          Składniki na sos do spring rollsów:

                                                                                                          • 50 ml jasnego sosu sojowego
                                                                                                            • sok z 1/2 limonki
                                                                                                              • 1 posiekana papryczka chili
                                                                                                                • 1 cm startego imbiru
                                                                                                                  • 1 łyżeczka miodu

                                                                                                                    Sposób przygotowania:

                                                                                                                    1. Składniki sosu wymieszaj. Warzywa pokrój w paski, a papier ryżowy mocz w wodzie pojedynczo.
                                                                                                                      1. Na zmoczony papier wysyp odrobinę sezamu, dodaj warzywa, szpinak, kolendrę, tuńczyka. Papier zwijaj w ruloniki przypominające kształtem małe krokiety.
                                                                                                                        1. Spring rollsy maczaj w sosie. Jedz od razu!

                                                                                                                          Zobacz także:

                                                                                                                          Autor: Luiza Bebłot

                                                                                                                          Źródło: Cristina Catese

                                                                                                                          Źródło zdjęcia głównego: Karolina Rybińska/Dzień Dobry TVN

                                                                                                                          podziel się:

                                                                                                                          Pozostałe wiadomości