Przepisy kulinarne

Przepisy na sałatki z różnych stron świata

Przepisy kulinarne

Aktualizacja:

W kuchni Dzień Dobry TVN Daria Ładocha przygotowała sałatki z czterech stron świata: libańską sałatkę z bakłażana i ciecierzycy, tajską sałatkę z mango, jajkiem i orzechami, hiszpańską sałatkę z krewetkami, pietruszką i czosnkiem oraz ceviche. Palce lizać!

Libańska sałatka z bakłażana i ciecierzycy

Składniki:

bakłażan

1 szkl. ugotowanej ciecierzycy

1/2 szkl. pestek granatu

2 ząbki czosnku

czerwona cebula

garść drobno posiekanej zielonej pietruszki

1 łyżka octu winnego

1 łyżeczka cukru palmowego

2 łyżki oliwy z oliwek

1/4 łyżeczki kuminu

sól

pieprz

garść liści świeżej mięty

szczypta cynamonu

szczypta gałki muszkatołowej

szczypta imbiru w proszku

Przygotowanie:

Bakłażana pokrój w kostkę, usmaż na patelni. Na koniec dodaj czosnek, ocet i cukier palmowy, i wszystkie przyprawy. Przełóż na półmisek i dodaj cebulę oraz ciecierzycę. Następnie dodaj zioła: pietruszkę i miętę. Na koniec posyp granatem

Tajska sałatka z mango, jajkiem i orzechami

Składniki:

5 ugotowanych jajek

4 drobno posiekane szalotki

1 mango pokrojone w łódeczki

garść mięty

1/2 pęczka szczypiorku pokrojonego w 2-centymetrowe paski

5 liści sałaty rzymskiej

5 liści kapusty pekińskiej pokrojonej w paski

1 średnia marchewka pokrojona w cienkie paski

garść orzechów ziemnych

2 łyżeczki czarnego sezamu

Sos:

4 świeże papryczki chili drobno posiekane

garść drobno posiekanej kolendry

3 łyżki soku z limonki

1 łyżeczka soli

2 łyżeczki sosu rybnego

1 łyżeczka cukru palmowego

Przygotowanie:

Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki sosu. Jajka obierz z łupinek i pokrój w plasterki. Na talerzu lub na półmisku ułóż kapustę, marchewkę i sałatę rzymską – możesz porwać ją na mniejsze kawałki. Na wierzchu ułóż szalotkę, mango, szczypiorek oraz miętę (zostaw kilka listków do dekoracji). Polej sałatkę sosem, na wierzchu ułóż jajka, udekoruj świeżą miętą, orzechami i sezamem.

Hiszpańska sałatka z krewetkami, pietruszką i czosnkiem

Składniki:

12 krewetek w pancerzach

skórka z cytryny

4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki

5 łyżek oliwy z oliwek

1 łyżka masła

1/3 szkl. białego wina

pęczek zielonej pietruszki drobno posiekanej

szczypta soli

szczypta pieprzu

8 średnich ziemniaków ugotowanych i pokrojonych w grubą kostkę

kilka liści sałaty lodowej

garść kaparów

Przygotowanie:

Na patelni rozgrzej olej. Dodaj czosnek, skórkę z cytryny i chwilę podsmażaj. Następnie dodaj krewetki i smaż aż zrobią się delikatnie różowe. Dolej wino, sól oraz pieprz i duś aż wino odparuje. Na koniec dodaj posiekaną pietruszkę oraz masło. Na półmisku ułóż liście sałaty, dodaj ziemniaki, kapary i całość zalej krewetkami wraz z powstałym sosem.

Ceviche

Składniki:

1 polędwica z dorsza

sok z 2-3 limonek

3 papryczki chili

pęczek kolendry

sól

1 czerwona cebula pokrojona w kostkę

liść sałaty lodowej

Przygotowanie:

Rybę pokrój w kostkę. Zalej sokiem z limonki, dodaj soli i wstaw na 30 min. do lodówki. Następnie dodaj drobno posiekaną kolendrę, cebulę oraz papryczki chili. Z liścia sałaty zrób miseczkę i przełóż na niego sałatkę.

Autor: Redakcja Dzień Dobry TVN

Źródło: Dzień Dobry TVN

Pozostałe wiadomości